Van Lanschot « Terug naar discussie overzicht

UPDATE: Van Lanschot weer open voor kleinere vermogens

5 Posts
voda
0
UPDATE: Van Lanschot weer open voor kleinere vermogens


(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Van Lanschot staat weer open voor kleinere vermogens', om meer informatie en analistencommentaar toe te voegen.)


Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot nv (LANS.AE) gaat zijn private banking-diensten meer richten op online dienstverlening en heet ook bepaalde groepen klanten zonder grote vermogens opnieuw welkom. De bank wil de kosten verder terugdringen door het productaanbod te verkleinen en nog eens 250 banen te schrappen, terwijl een sterke reductie van de zakelijke kredieten de kapitaalpositie moet versterken. Dat zijn de uitkomsten van het strategisch onderzoek dat de nieuwe topman van de bank, Karl Guha dinsdag presenteert.

Guha ziet ruimte voor een gespecialiseerde wealth manager en spreekt van een aantrekkelijk business model. "Wij zien op alle vermogensniveaus uitstekende mogelijkheden om onze expertise en ervaring toegankelijk te maken voor verschillende klantgroepen", stelt de topman in een persverklaring.

De nieuwe strategie moet binnen vier jaar leiden tot een rendement op het eigen kernkapitaal van 10-12%, bij een Core Tier 1-ratio van tenminste 15% en een verbetering van de efficiencyratio naar 60-65%.

Het private banking-aanbod voor klanten in Nederland, Belgie en Zwitserland verschuift de focus naar meer online dienstverlening voor vermogensbeheer, beleggingsadvies en sparen. Een vereenvoudiging van het productaanbod, de IT en de organisatie maakt het mogelijk in de komende jaren nog eens 250 arbeidsplaatsen te schrappen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

De ingreep borduurt voort op de reorganisatie die begin vorig jaar werd ingezet. De kosten moeten hierdoor verder dalen, tot circa EUR340 miljoen in 2017 van EUR409 miljoen in 2012. Van Lanschot voorziet een extra reorganisatielast van EUR20 miljoen.

Een opvallende koerswijziging is dat de deuren bij private banking weer opengaan voor starters op de vermogensmarkt. Enkele jaren geleden had Van Lanschot juist besloten om klanten met vermogens lager dan EUR250.000 vaarwel te zeggen en zich te focussen op klanten, ondernemers en familiebedrijven met grotere vermogens. De bank zegt nu de expertise in huis te hebben om zijn specialistische diensten ook aan te bieden aan business professionals en executives, healthcare professionals en verenigingen en stichtingen.

Voor het laagste serviceniveau 'personal banking' start de bank dit jaar een marketingcampagne. Afhankelijk van de omvang van het vermogen komt de clientele daarnaast in aanmerking voor de serviceniveaus 'private banking' en 'private office'.

Een cruciaal onderdeel van de nieuwe strategie is dat de zakelijke kredietverlening actief wordt afgebouwd, voor zover niet gerelateerd aan private banking-relaties. Een portefeuille met zakelijke leningen, waarop de bank de afgelopen jaren forse verliezen moest nemen, wordt daarom apart gezet en beheerd. De portefeuille van EUR4,4 miljard moet in vijf jaar halveren, wat de kapitaalpositie zal verbeteren. Analist Albert Ploegh van ING veronderstelt dat Van Lanschot met name de leningen voor commercieel vastgoed wil afbouwen.

Deze ingreep doet enigszins denken aan SNS Reaal (SR.AE), dat zijn zwaar verlieslatende vastgoedfinancieringstak Property Finance enkele jaren geleden apart zette als 'bad bank'. Dit kon niet voorkomen dat de bank uiteindelijk begin dit jaar moest worden genationaliseerd.

Analist Cor Kluis van Rabobank gaat ervan uit dat Van Lanschot de portefeuille van EUR4,4 miljard in acht tot tien jaar geheel wil afbouwen en zo de risicogewogen balans met 46% wil verkleinen.

De afbouw van het leningenboek is een goed plan, maar zal in het huidige klimaat moeilijk gaan, denkt de analist. Als het financieringsklimaat verbetert en klanten hun lening bij andere banken kunnen onderbrengen, zal het gemakkelijker worden de leningen af te stoten zonder grote kortingen.

Kluis, die een hold-advies heeft, is al met al positief over de nieuwe strategie, al zet hij zijn vraagtekens bij de noodzaak om de merchant banking-activiteiten te behouden.

Bij het goed presterende onderdeel Kempen & Co, dat diensten aanbiedt op het gebied van asset management en merchant banking, zet Van Lanschot de huidige koers voort. De beleggingstrategieen voor onder andere institutionele beleggers worden uitgebreid naar meer Europese landen evenals de sterke posities van de merchant bank in de niches onroerend goed, life sciences en cleantech.

Van Lanschot zal het hoofdkantoor in Den Bosch niet verhuizen naar de Amsterdamse Zuidas, waar Kempen kantoor houdt. Ook de meeste ondersteunende diensten blijven in de Brabantse hoofdstad. Een aantal afdelingen "waarvoor het arbeidsmarktpotentieel vooral in de Randstad is geconcentreerd" verhuist op termijn wel naar Amsterdam. Er blijven 34 kantoren en klantontvangstlocaties over in de drie landen.


Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@dowjones.com

voda
0
Van Lanschot CEO: We moeten inclusief zijn


'S HERTOGENBOSCH (Dow Jones)---In de nieuwe strategie draait Van Lanschot nv (LANS.AE) het traditionele concept van de exclusieve private bank om, zegt topman Karl Guha dinsdag tegen aandeelhouders.

In een land als Nederland, waar de inkomensverschillen relatief klein zijn is het belangrijk om inclusief te zijn. Zonder te willen concurreren met de grote algemene banken, heeft de kleine gespecialiseerde bank meer klanten nodig, ook met kleinere vermogens, om de nodige investeringen in de digitale infrastructuur terug te verdienen, legt Guha uit.

De topman benadrukt dat klanten zelf kunnen kiezen welk serviceniveau ze van de bank verwachten. "Dus iemand met EUR50.000 kan kiezen voor private banking service - met de kosten die daar bij horen - en iemand met EUR50 miljoen kan kiezen voor de digitale dienstverlening van de personal banking service", zegt Guha.

De opvolger van bestuursvoorzitter Floris Deckers zei dat bij de strategische review de afgelopen maanden is gebleken dat de bank veel te veel producten heeft en daardoor ook te veel IT-systemen. Zo zou 80-85% van de producten weg kunnen zonder dat dit impact heeft op de omzet van de bank.

De overblijvende producten wil de bank allemaal migreren naar een 'off the shelf' standaardsysteem waarmee nu al wordt gewerkt. Dit vermindert het onderhoud, maar de vereenvoudiging van het productaanbod is niet alleen goed voor de kosten, stelt Guha. "De dienstverlening wordt er ook beter van."

Grootaandeelhouder Delta Lloyd nv (DL.AE) liet tijdens de jaarvergadering in Den Bosch weten volledig achter de aanscherping van de strategie te staan.


- Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; archie.vanriemsdijk@dowjones.com


voda
0
Van Lanschot koersdoel omhoog naar EUR17,50 van EUR16,50 - Rabobank
Van Lanschot advies gehandhaafd op hold - Rabobank

(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires
voda
0
Van Lanschot koersdoel omhoog naar EUR16,80 van EUR14,60 - ING
Van Laschot advies blijft hold - ING

(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires
stormvogel
0
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 mei 2024 11:34
Koers 39,750
Verschil +0,350 (+0,89%)
Hoog 39,750
Laag 39,400
Volume 24.427
Volume gemiddeld 97.593
Volume gisteren 71.898

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront