Van Lanschot « Terug naar discussie overzicht

Van Lanschot liet vastgoedportefeuille doorlichten - Update

3 Posts
voda
0
Van Lanschot liet vastgoedportefeuille doorlichten - Update
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Van Lanschot liet vastgoedportefeuille doorlichten', om extra informatie toe te voegen.)

Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot (LANS.AE) heeft in de komende vijf jaar ruim voldoende kapitaal beschikbaar om eventuele verliezen op zakelijke en vastgoedleningen op te vangen, ook in een ongustig economisch scenario. Dat is de conclusie van de 'Asset Quality Review' die de private bank in het vierde kwartaal liet uitvoeren.

De bank besloot de kwaliteit van zijn portefeuilles te laten doorlichten in samenspraak met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Deze review is vrijwel identiek aan het onderzoek dat op last van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt uitgevoerd bij de grootste Europese banken, waaronder de drie Nederlandse grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro, die de voornaamste concurrenten van Van Lanschot zijn.

"Van Lanschot en DNB hebben dat samen besloten", zegt bestuursvoorzitter Karl Guha dinsdag in een conference call met verslaggevers.

De bank heeft vervolgens adviesbureaus KPMG en CBRE ingehuurd voor het onderzoek, waarin EUR2,9 miljard aan MKB-leningen en EUR2,2 miljard aan commerciele vastgoedleningen werden onderzocht. Van Lanschot citeert bij zijn jaarcijfers de conclusie van CBRE, dat het onderpand van de vastgoedleningen gunstig afsteekt bij een reguliere Nederlandse vastgoedportefeuille. De bank heeft namelijk relatief weinig kantoren in zijn portefeuille, wat het segment is waar de prijzen het meest onder druk staan. Van Lanschot heeft in plaats daarvan relatief veel huurwoningen in onderpand, en in het algemeen kleinere panden van hogere kwaliteit, die daardoor gemakkelijker te verkopen zijn.

De analyse heeft bevestigd dat de bank het niveau van voorzieningen op deze leningenboeken niet hoeft te verhogen, stelt de bank in de presentatie bij de jaarcijfers. Het kapitaal dat naar verwachting in de komende vijf jaar beschikbaar zal zijn voor deze delen van het leningenboek blijft zowel in een neutraal als in een somber economisch scenario ruim boven de wettelijke kapitaaleisen, aldus de bank.

Van Lanschot meldde dinsdag een klein nettoverlies over het tweede halfjaar, maar kondigde toch een dividend aan, dankzij een sterke verbetering van het jaarresultaat ten opzichte van 2012. Analisten zijn positief verrast door het dividend van EUR0,20 per aandeel, dat wijst op vertrouwen van het management in de toekomst.

De bank zag de voorzieningen voor slechte leningen vorig jaar dalen tot EUR104 miljoen, van EUR115 miljoen in 2012. Dit kwam vooral omdat de voorzieningen voor vastgoedleningen met een kwart daalden tot EUR30 miljoen. Hoewel de bank optimistisch is over de ontwikkeling van het economisch klimaat in Nederland, waren de voorzieningen in de tweede helft van het jaar wel de helft hoger dan in de eerste helft. Dit komt volgens Guha doordat deze verliezen met een vertraagd effect zichtbaar worden.

In totaal heeft Van Lanschot nu EUR333 miljoen opzij gezet voor kredietverliezen, wat overeenkomt met 56% van de leningen met een betalingsachterstand.

De risicogewogen kapitaalpositie verbeterde tot 13,1%, omdat het leningenboek werd afgebouwd en er een nieuw model werd gebruikt om de risico's van de leningen te wegen, wat met name lagere veronderstelde risico's opleverde voor de portefeuille met MKB-leningen. De ongewogen 'leverage ratio', ofwel het eigen vermogen ten opzichte van de totale balans, verbeterde tot 7,3% van 7,0%.

Het totale leningenboek van Van Lanschot kromp vorig jaar met 7% tot EUR12,5 miljard. Dat kwam deels doordat klanten hun hypotheken versneld aflosten en deels omdat de zakelijke leningen en de vastgoedleningen met respectievelijk 9% en 11% werden afgebouwd. De bank heeft dus "goede vorderingen" geboekt met zijn doelstelling om de vastgoedportefeuille te halveren, zegt bestuursvoorzitter Guha.

Aan de andere kant van de balans daalde de hoeveelheid spaargeld. Volgens chief financial officer Constant Korthout was er enige uitstroom van spaargeld, vooral in de eerste helft van het jaar, omdat een jubileumdeposito met een hoge spaarrente niet werd verlengd.

Het vermogen onder beheer steeg met 6% tot EUR43,3 miljard. Daarbij steeg het aandeel van geld dat onder 'discretionair beheer' van de bank werd gesteld naar 40% van 36%, conform de strategie van de bank.

De kosten tenslotte daalden met 6% tot EUR375 miljoen, door een reductie van het aantal medewerkers en een investering in een versimpeling van producten en processen.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com


voda
0
Van Lanschot verrast met dividend, geen lijken in de kast - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De jaarcijfers van Van Lanschot (LANS.AE) bevestigen dat de reorganisatie op koers ligt, stelt analist Albert Ploegh van ING, terwijl er geen lijken uit de kast zijn gerold na een Asset Quality Review van de portefeuilles met MKB- en vastgoedleningen. Het dividend van EUR0,20 per aandeel is een verrassing: Ploegh had pas dividend verwacht bij een risicogewogen kapitaalratio van 15%, in plaats van de huidige 13,9%. Dit wijst erop dat de bank er vertrouwen in heeft dat de winst zal herstellen en dat de risicogewogen balans verder kan worden verkleind door het afbouwen van het leningenboek. ING heeft een hold-advies en koersdoel van EUR18. Het aandeel Van Lanschot noteert dinsdag rond 10.00 uur 0,2% lager op EUR18,93 (AVR)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
Van Lanschot koersdoel omhoog naar EUR19 van EUR18,50 - Rabo
Van Lanschot advies blijft hold - Rabo
(END) Dow Jones Newswires

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 33,050
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 33,250
Laag 32,250
Volume 86.455
Volume gemiddeld 85.589
Volume gisteren 86.455

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront