Wanneer marges dalen in een sector dan is een consolidatieslag nodig. Dit is het geval in de tak van dienstverleners aan de energiesector.

De Amerikaanse bedrijven draaien top zoals Schlumberger ltd. Een per jaar geleden heeft Schlumberger het Franse bedrijf Geoservices gekocht voor $1,1 mrd. Het bedrijf heeft een omzet van bijna $500 mln.

Fugro en het Franse bedrijf Geoservices vecht met vier andere partijen om opdrachten die door olie- en gasbedrijven in de markt worden gezet.

Wanneer Fugro en het Franse bedrijf Geoservices samen zouden gaan ontstaat er een enorm sterke combinatie. Voordelen zijn een sterke markt positionering en synergie effecten.

De marktwarde van Fugro is op dit moment ongeveer 800 miljoen Euro en een boekwaarde van ongeveer 1.600 miljoen (na afboeking immateriële vaste activa. Dit kan een bedrijf als Schlumberger zo betalen.

Bij een overname bod van 20 betekent dit 0 goodwill. Beschermingsconstructies worden wel afgebroken als Angelsaksische aandeelhouders een positie nemen in Fugro. Zie voorbeelden als ABN AMRO.

Let op als er posities komen bij Fugro, want die maken ook dit soort berekeningen. Dan snel instappen.