Van Lanschot « Terug naar discussie overzicht

Meer loon in aandelen voor top Van Lanschot

3 Posts
voda
0
Meer loon in aandelen voor top Van Lanschot

DINSDAG 31 MAART 2015, 16:07 uur | 2 keer gelezen

DEN BOSCH (AFN) - Van Lanschot wil stoppen met het uitkeren van variabele beloningen aan de raad van bestuur. In plaats daarvan stelt de Bossche vermogensbeheerder voor bij het basissalaris een vaste compensatie in aandelen op te tellen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering.

Voor topman Karl Guha betekent dit dat hij bovenop zijn huidige salaris van 750.000 euro een bedrag van 225.000 euro in aandelen tegemoet kan zien. De overige bestuurders verdienen 425.000 euro in contanten plus 200.000 euro in aandelen. Alle bestuursleden gaan er daarmee op vooruit vergeleken met afgelopen jaar, hoewel de maximale beloning waar zij uitzicht op hebben daalt.

De wijzigingen houden verband met aangescherpte regels. Banken mogen vanaf dit jaar niet meer dan 20 procent van het basissalaris als bonus betalen.

Bij Van Lanschot konden bestuurders tot dusver een heel jaarsalaris als bonus ontvangen. Over 2014 werd slechts een deel daarvan uitbetaald en in 2013 kregen de bestuurders helemaal geen variabele beloning. Dat had te maken met een grote herstructurering bij de bank.
voda
0
Correct: vast salaris Van Lanschot-bestuurders EUR425.000, niet 525.000
(Correctie van eerder gepubliceerd bericht 'Bestuurders Van Lanschot krijgen bonus van 40%, om het vaste salaris van de Van Lanschot-bestuurders correct te vermelden als EUR425.000, in plaats van EUR525.000)

AMSTERDAM (Dow Jones)--Bestuurders van Van Lanschot nv (LANS.AE) hebben voor het afgelopen jaar een aandelenbonus gekregen ter waarde van 40%, of EUR170.000 bovenop hun vaste salaris van EUR425.000, blijkt dinsdag uit het jaarverslag van de bank uit Den Bosch.

De genoemde bedragen gelden voor chief financial officer Constant Korthout en bestuurslid Arjan Huisman. Omdat medebestuurders Richard Bruens en Ieko Sevinga pas in de loop van het jaar toetraden tot het bestuur, is hun beloning navenant lager.

Bestuursvoorzitter Karl Guha toucheert een licht lagere aandelenbonus van EUR168.750, 22% bovenop zijn vaste salaris van EUR750.000.

Van Lanschot boekte vorig jaar een 60% hogere nettowinst van EUR70 miljoen.

In 2013 ontvingen de bestuurders overigens geen bonus, maar alleen een vast salaris. Dat vaste salaris is in 2014 overigens niet verhoogd.

De relatief hoge bonus is een buitenkansje voor de Van Lanschot-top, omdat bestuurders van Nederlandse financiele instellingen vanaf 2015 niet meer dan 20% van hun salarissen uitkeren aan bonussen.

Salarisverhogingen bij banken stonden de afgelopen weken in de belangstelling, nadat zowel ING als ABN Amro de vaste beloning aan de top verhoogden, om te compenseren voor bonusbeperkingen. De onrust rond de loonsverhoging bij staatsbank ABN Amro leidde ertoe dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financien het besluit om de bank naar de beurs te brengen, uitstelde.

De ABN Amro-bestuurders leverden onder druk van de publieke opinie uiteindelijk hun salarisverhoging van EUR100.000, of 16%, weer in, waarmee hun salaris EUR600.000 blijft. Alleen bestuursvoorzitter Zalm verdient meer bij ABN Amro, met EUR750.000.

De druk op bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro is deze week desondanks verder toegenomen door het uitlekken van een kritische brief van toezichthouder DNB. Inmiddels ligt ook de minister zelf onder vuur. Volgens een brief zou hij begin vorig jaar nog hebben beloofd dat hij de eenmalige loonsverhoging bij ABN Amro publiekelijk zou steunen. Toen de verhoging een jaar later alsnog werd doorgevoerd, toonde Dijsselbloem zich kritisch en zei hij dat hij het vanuit moreel oogpunt moeilijk te verdedigen vond.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com


voda
0
Bestuurders Van Lanschot krijgen 40% bonus - Update
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Bestuurders Van Lanschot krijgen 40% bonus' om extra informatie toe te voegen.)

AMSTERDAM (Dow Jones)--Bestuurders van Van Lanschot nv (LANS.AE) hebben voor het afgelopen jaar een aandelenbonus gekregen ter waarde van 40%, of EUR170.000 bovenop hun vaste salaris van EUR425.000, blijkt dinsdag uit het jaarverslag van de bank uit Den Bosch.

In de toekomst wil de bank geen bonussen meer uitkeren, maar aandelen als onderdeel van het vaste salaris, blijkt verder uit de agenda van de aandeelhoudersvergadering.

De aandelenbonussen voor 2014 gelden voor de chief financial officer Constant Korthout en bestuurslid Arjan Huisman. Omdat toetredend medebestuurder Richard Bruens en vertrekkend bestuurslid Ieko Sevinga niet het jaar volmaakten, is hun beloning lager.

Bestuursvoorzitter Karl Guha toucheert een iets lagere aandelenbonus van EUR168.750, 22% bovenop zijn vaste salaris van EUR750.000.

Van Lanschot zegt dat de bonussen zijn gehalveerd ten opzichte van het bedrag waar de raad van bestuur in het vigerende beloningsbeleid van de bank recht op heeft. Daartoe is besloten gezien het transformatieproces waarin de bank verkeert, en de nieuwe bonuswet, die vanaf 2015 de bonussen voor bankiers beperkt tot maximaal 20% van het vaste salaris.

In 2013 ontvingen de Van Lanschot-bestuurders overigens geen bonus, maar alleen een vast salaris. Dat vaste salaris werd in 2014 overigens niet verhoogd.

De bank zal tijdens zijn aankomende aandeelhoudersvergadering voorstellen dat de variabele beloning voor bestuurders geheel wordt afgeschaft. In plaats daarvan krijgt de bestuursvoorzitter voor EUR225.000 aan Van Lanschot-aandelen als onderdeel van zijn vaste salaris, en de andere bestuurders EUR200.000 in aandelen.

Door deze gedeeltelijke compensatie komt de vaste beloning van bestuursvoorzitter Karl Guha op de mediaan uit van de beloningen in een referentiegroep van bedrijven. In die referentiegroep zitten de Nederlandse bank- en verzekeringsbedrijven van ABN Amro, Aegon, ASR, Delta Lloyd, ING Bank, SNS Reaal, maar ook Binckbank, KasBank, NIBC, Friesland Bank en een aantal niet-financiele bedrijven waaronder Aalberts Industries, Arcadis, ASM International en Grontmij.

Salarisverhogingen bij banken stonden de afgelopen weken in de belangstelling, nadat zowel ING als ABN Amro de vaste beloning aan de top verhoogden, om te compenseren voor de bonusbeperkingen, die vanaf dit jaar de strengste in Europa zijn. De onrust rond de loonsverhoging bij staatsbank ABN Amro leidde ertoe dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financien het besluit om de bank naar de beurs te brengen, uitstelde.

De ABN Amro-bestuurders leverden onder druk van de publieke opinie uiteindelijk hun salarisverhoging van EUR100.000 weer in, waarmee hun salaris EUR600.000 blijft. Alleen bestuursvoorzitter Zalm verdient meer bij ABN Amro, met EUR750.000.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com


3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 09:15
Koers 33,350
Verschil +0,300 (+0,91%)
Hoog 33,350
Laag 33,200
Volume 4.233
Volume gemiddeld 85.589
Volume gisteren 86.455

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront