TomTom: week 18 - 25 mei: zeilen voor de wind

2.293 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Even iets heel anders om te delen. Op de Italiaanse beurs kan je covered warrants kopen. Optieachtige derivaten met nauwelijks commissie. Voor 0,016 € heb je de cw SAIPEM september 16 (zelf gekocht een paar maanden geleden voor 0,003). Werkt als opties maar dan met 10%.

Saipem is vrij snel van 40+ via 20 en 11 naar de 7 euro gegaan, voornamelijk door Putin die de South Stream gaslijn opzegde. Ze staan inmiddels weer op (de nog steeds belachelijk lage koers van 12,50).

Nu komt er de Turkish stream en Saipem ligt in pole-position om die opdracht te krijgen. Stel dat de 18 daardoor binnenkort op de borden terugverschijnt dan zijn je cw's 0,20 € waard. 1500% winst. Bij de verkoop ervan betaal je 5 euro commissie.

Die cw's heb je op alle aandelen en indexen, zowel call als put. Ik raad eenieder aan zijn broker hierover te informeren. Dagwinsten van boven de 100% komen vaak voor, en de zeer volatiele Italiaanse beurs heeft nog een hele grote achterstand in te halen t.o.v. de All Time High!

't is maar een tip, doe ermee wat je geschikt acht.
p1woord
0
quote:

Girakian2 schreef op 23 mei 2015 12:48:


[...]

Jammer dat ik niet mee mocht. ...hoop er volgende keer ook bij te zijn...zou het heel leuk vinden, om een aantal forum leden beter te leren kennen....ik hou me aanbevolen....dus volgende keer...Graag. ..:)

Ik trakteer zeker op een rondje......Proost! !!.
.Er is afgesproken dat ik het volgend jaar zal doen ong half april je bent natuurlijk van harte welkom maar ga eerst met wies en zijn vriendin in Volendam eten
sammie1988
0

maar waarom zal men nu uitstappen, je praat over verhoging van meer dan 100 procent, laten we eerst de introductie prijs gaan aantikken.
[verwijderd]
0
Ik weet niet of het gemeend is maar je leest dat Nokia alleen Here wil verkopen als ze de juiste prijs ervoor krijgen.
Stel nu eens dat ze niet verkopen, kans is wellicht klein, wat zijn dan de gevolgen voor de koers van Tom2.
[verwijderd]
1
quote:

svhk schreef op 23 mei 2015 13:40:


Ik weet niet of het gemeend is maar je leest dat Nokia alleen Here wil verkopen als ze de juiste prijs ervoor krijgen.
Stel nu eens dat ze niet verkopen, kans is wellicht klein, wat zijn dan de gevolgen voor de koers van Tom2.HERE gaat zeker verkocht worden..en dit is de juiste strategie om de hoogste prijs te krijgen! Rajeev Suri is niet gek.
[verwijderd]
19
Ik heb van Wiesje een report ontvangen van Morgan Stanley. Naast de analist die je altijd bij de conference calls hoort, Andrew Humphrey, hebben nog drie andere Morgan Stanley analisten er aan gewerkt. Met z'n vieren hebben ze een rapport van 27 pagina's over TomTom gemaakt met tabellen, aannames, berekeningen, etc.

Ik ga er nog wel even over doen om daar een soort mooie summary van te maken die ik hier post. Maar wat ook een mooie samenvatting is, is dat nu, in de lente van 2015 een grote Amerikaanse zakenbank tot dezelfde conclusies komt als wij hier met elkaar op dit forum al enkele jaren delen en die ikzelf hier ook gepropageerd heb.

Ze hebben drie cases uitgewerkt, een worst case, medium case en best case. Zowel qua toekomstverwachtingen als qua waarderingsmethode kun je een worst, medium en best case opstellen.


TOEKOMSTVERWACHTINGEN


Worst case toekomst
Consumer omzet (PND) gaat gigantisch dalen en wordt gewaardeerd op 0. De hele op consumenten gerichte markt inclusief fitness dus nul euro waard. Telematics slechts een gematigde groei van 10-15% zonder acquisities. Geen groei in Licensing en automotive. Groeiende kosten om te investeren in maps. Waarde van de maps op slechts 400 miljoen. Kortom echt een kommer en kwel toekomst.

Medium case toekomst
Consumer omzet groeit doordat een lichte krimp in PND markt meer dan wordt gecompenseerd door omzet in fitness producten en action camera's. Telematics groeit. Licensing en Automotive groeien, wat wordt bewezen in het orderboek van TomTom, maar ook de toekomstverwachtingen die Nokia HERE en onderzoeksbureaus hebben van de connected car markt.

Best case toekomst
Idem als medium case, maar daarbij opgeteld een verwachting dat TomTom de vruchten gaat plukken van automatisch rijden, als een van de drie partijen wereldwijd (Google, Nokia, TomTom) die in staat zijn de maps daarvoor te ontwikkelen, waarbij ervan uitgegaan mag worden dat autofabrikanten Google zullen ervaren als een concurrent.


METHODEN VAN WAARDEREN

Worst case methode van waarderen
Puur op de huidige omzet en winst per aandeel. Zoals je Jos V zag doen bij RTLZ, de verhouding tussen EPS in de outlook van 2015 versus de huidige koers

Medium case methode
Een mix van *gebaseerd op huidige omzet/winst *gebaseerd op toekomstverwachtingen in telematics, automotive, licensing, op basis van discounted cashflow * een sum of the parts / som der delen waardering. Waarbij TomTom's assets op eenzelfde manier gewaardeerd worden als wat straks een overnemende partij gaat betalen voor Nokia HERE.

Best case methode
Gebaseerd op de sum of the parts methode, omdat het ontwikkelen van de maps die nodig zijn voor de toekomst van zelfrijdende auto's alleen maar door Google, Nokia en TomTom gemaakt kunnen worden. Je hebt immers een basis nodig (basis maps) en technologie (mapping vans) en alle processen daaromheen. Vanaf de bodem opbouwen is een massieve taak. Hoge entree-barrieres. Dit geeft TomTom's assets een grote waarde, strategisch gezien en qua schaarste. Zeker omdat Google geen gewenste partner is voor veel partijen.


WAARDERINGEN


Worst case
De worst case toekomstverwachting maal de worst case methode van waarderen leidt tot een koersdoel van iets onder de 4 euro. Uit mijn hoofd: 3,80 euro. Dan gaat het dus op alle vier de bedrijfsonderdelen mis en bereken je de waarde van tomtom alleen op basis van de omzet/winst en kijk je niet naar cashflow, groeimarkten en ook niet naar wat Nokia HERE gaat opbrengen. Dit is zeg maar de Jos Versteeg methode.

Medium case
De medium case toekomstverwachting maal de medium case methode van waarderen leidt tot een koersdoel van 12,20 dat Morgan Stanley nu heeft afgegeven. Ze gaan daarbij uit van alle reeds bekende markt trends en doen daarbij nog best voorzichtige aannames, zoals een 15% groei van Telematics divisie, die ze op 400 miljoen waarderen. Vervolgens berekenen ze TomTom op de verschillende genoemde manieren en nemen daar een gemiddelde van. Ze kijken dus zowel naar wat TomTom nu verdient, wat ze kunnen verdienen, zowel naar winst als naar cash, en zowel een model zonder rekening te houden met Nokia HERE en eentje met.


Best case
De bull case toekomstverwachting maal de bull case methode van waarderen leidt tot een koersdoel van 30 euro (29 euro en nog wat). In dat geval worden TomTom's assets gelijk gewaardeerd aan die van Nokia HERE (TomTom 44 miljoen kilometers wegen en Nokia 43 miljoen), wordt uitgegaan van een verkoop van Nokia HERE rond de nu rondzingende bedragen. En wordt Consumer gewaardeerd op 1,50 per aandeel en Telematics op 2,50 per aandeel exclusief de content waarde (map sales) in die divisies om dubbeltellingen te voorkomen.


Nu ik dit allemaal geschreven heb kan ik straks volstaan met enkele highlights (quotes) die in het rapport staan die er niet om liegen en ons bekend in de oren moeten klinken.
sammie1988
1
Persoonlijk zal het al mooi zijn als ze de introductie prijs aantikken, ik zet voor de zekerheid wel een stoploss, you never no.
[verwijderd]
1
Bedankt alvast, wel even een vraag, is er ook een percentage te geven van welke case het meest aannemelijk is.
Is het bv 30-30-40 of 40-50-10 in dit voorbeeld dus 10% kans op de meest positieve verwachting.
Lijkt me toch wel nuttig om te weten.
[verwijderd]
0
quote:

dipity schreef op 23 mei 2015 11:52:


Dhr. Goddijn en mevr. Vigreux zijn zeezeilers en investeerders in familiebedrijf Van Oord. Dat betekent mijns inziens dat ze voor de lange termijn in het nalaten van een legacy geloven. Dhr. Geelen heeft een groot deel van zijn kapitaal in een stichting ondergebracht voor goede doelen (Turing Foundation) en tracht met deze stichting en de gratis Mapcodes (zie www.mapcodes.com) o.a. mensen in de wereld een eerlijkere toegang te geven tot economisch verkeer. Dat is ook een lange termijn perspectief. Van dhr. Pauwels is mij weinig tot niets bekend.

Jawel hoor. Hij heeft een instrumentenfonds opgezet. Wat mij betreft een zeeeeeer sympathiek goed doel!

financialfocus.abnamro.nl/van-tomtom-...

Nog sympathieker zou ik vinden als het aantal topinstrumenten in de wereld zou uitbreiden door zelf te gaan bouwen! ;-)
[verwijderd]
0
quote:

svhk schreef op 23 mei 2015 13:40:


Ik weet niet of het gemeend is maar je leest dat Nokia alleen Here wil verkopen als ze de juiste prijs ervoor krijgen.
Stel nu eens dat ze niet verkopen, kans is wellicht klein, wat zijn dan de gevolgen voor de koers van Tom2.


stel dat Here niet wordt verkocht dan is TT niet zomaar waardeloos.

In mijn beleving is dan gebleken dat de kaarten van TT ook veel meer waard zijn dan tot heden aan de koers was te zien. Dus neem ik aan dat de huidige koers niet te hoog is en zelfs nog hoger kan ook al wordt Here niet verkocht

Nokia gaat gewoon door zoals gebruikelijk en hetzelfde geldt voor TT alleen de laatste kwalitatief beter
[verwijderd]
0
quote:

svhk schreef op 23 mei 2015 13:54:


Bedankt alvast, wel even een vraag, is er ook een percentage te geven van welke case het meest aannemelijk is.
Is het bv 30-30-40 of 40-50-10 in dit voorbeeld dus 10% kans op de meest positieve verwachting.
Lijkt me toch wel nuttig om te weten.De base case is het meest aannemelijk. Hoewel die nog wel wat voorzichtige aannames heeft voor Consumer en Telematics. Ik zou ergens tussen medium en best zitten. De worst case is meer bedoeld om een soort fictieve bodem aan te geven. "Wat nu als werkelijk alles op alle denkbare markten tegenzit en mislukt?". Is eigenlijk geen reëel scenario in heel veel opzichten en contrair aan alle markttrends.
[verwijderd]
0
Justin: top! Bedankt voor je zoveelste fantastische bijdrage!! AB!

Ik moet wel zeggen dat de analisten rapporten mij inmiddels aan de reet kunnen roesten. Als je ziet dat ze dan voor de vorm nog zo'n "worst case" opnemen?! Waar heb dat voor nodig als je weet dat dat bullshit is. Schrijf liever op wat je echt denkt. Dat doen we hier op het forum. En daar handelen we zelf ook echt naar.

Volgens mij heb je daar als belegger qua voorspellende waarde veel meer aan dan ingedekte analisten rapporten.

Je ziet het bij Wies. Omdat een analist het "bon ton" vindt om "intelligent voorzichtig" te zijn gaat hij nu de ECHTE stijging missen. Zonde toch. Ik snap overigens niet dat hij niet voor eigen kop nu all in gaat. Zonder ook maar een broker/analist te raadplegen. De TomTom-case is nu zo evident als wat. Als je het maar wil zien.

En ja, dit is volledig naar mijn eigen portefeuille geschreven. Maar voorlopig toont mijn grafiek dat lef loont!
[verwijderd]
0
Tnx Justin, laten we die worst maar op de BBQ gooien en naar Josti sturen, heeft ie weer eens vlees op zijn bord.
[verwijderd]
0
quote:

Marie Trottoir schreef op 23 mei 2015 14:05:


Tnx Justin, laten we die worst maar op de BBQ gooien en naar Josti sturen, heeft ie weer eens vlees op zijn bord.


Ik moest ff denken, maar je bedoelde de worst case. lol
[verwijderd]
0
... Wiesje ... blijft de vraag ... waarom ben je er dan uitgegaan aan 10!? ... kon zelfs precies niet snel genoeg gaan. Mega-respect als dat rapport 'genuine' is want sluit aan bij mijn visie ... enkel zo haaks op uw actie. Mysterie alom.
sammie1988
0
Deze vraag zal ik ook graag een antwoord op willen hebben, als de vooruitzichten positief zijn...
[verwijderd]
0
quote:

PinkViewer schreef op 23 mei 2015 14:11:


... Wiesje ... blijft de vraag ... waarom ben je er dan uitgegaan aan 10!? ... kon zelfs precies niet snel genoeg gaan. Mega-respect als dat rapport 'genuine' is want sluit aan bij mijn visie ... enkel zo haaks op uw actie. Mysterie alom.

Wies is gewoon braaf zijn broker gevolgd. Eigenlijk is hij van mening dat de stijging nu pas gaat beginnen. Daarom snap ik als gewone sterveling niet dat hij dan niet zelf het stuur in handen pakt en mee helpt met het opstarten van een squeeze die zijn weerga niet kent!

Alle signalen staan op diepgroen!
2.293 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 apr 2020 17:38
Koers 7,125
Verschil -0,090 (-1,25%)
Hoog 7,240
Laag 7,005
Volume 546.367
Volume gemiddeld 829.248
Volume gisteren 682.106