(Deel 2.)

Goede bedrijfsmatige ontwikkeling Value8 bedrijven

De bedrijven die tot de groep behoren hebben in het eerste kwartaal een goede operationele ontwikkeling laten zien. Eetgemak (healthcare/zorg- en dieetmaaltijden) had een goed eerste kwartaal, waarin omzet en winstgevendheid verder toenamen. Eetgemak blijft inspelen op de trend van uitbesteding van maaltijdbereiding in de zorg. Daarbij kan Eetgemak bijdragen aan kostenverlaging voor de zorginstellingen terwijl aan de cliënten een uitstekende kwaliteit en ruime maaltijdkeuze kan worden geboden. Op de acquisitie van Kersten Healthcare (healthcare/hulpmiddelen) is hierboven reeds ingegaan.

Bij Prika Ingredients (food/kaas-ingrediënten) wordt, zoals ook in het Value8 jaarverslag 2014 is aangegeven, gestreefd naar een versterking van de organisatie en verbetering van de marges. Onder leiding van een aanzienlijk versterkt management werd op dat punt in de eerste 4 maanden aanzienlijke progressie geboekt. Op termijn wordt versterking door (add-on) acquisities niet uitgesloten.

Ceradis (food(-safety)/milieuvriendelijke gewasbescherming) realiseerde een kapitaalverhoging die voor ongeveer de helft ten behoeve van de organisatie is en de andere helft ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe producten. Door de investeringsronde wordt het belang van Value8 stapsgewijs verhoogd van 25 tot circa 40 procent. Naast de positieve ontwikkeling van Ceradis wordt geconstateerd dat de sector waarin Ceradis opereert zeer gewild is bij (internationale) investeerders en branchegenoten.

Binnen het financiële cluster had AmsterdamGold (financieel/handel en opslag edelmetaal) een beter eerste kwartaal dan in 2014. Die verbetering was deels toe te schrijven aan de lichte stijging van de goudprijs. Daarbij probeert het management, waar één onafhankelijke bestuurder aan is toegevoegd, het klantenbestand te verbreden en de operatie te optimaliseren. BK Group (financieel/corporate dienstverlening) zette de groei van 2014 voort. BK Group is actief in gesprek met add-on acquisities, waarbij de verwachting bestaat dat in 2015 enkele stappen kunnen worden gezet.

De Value8 Tech Group (technologie) is in samenstelling aanzienlijk gewijzigd ten opzichte van het eerste kwartaal 2014. Dat is mede het gevolg van de verkoop van Buhrs en Haak, en de acquisitie van AquaServa. De resultaten van de Tech Group zijn aanzienlijk beter dan in het eerste kwartaal 2014 dankzij kostenbesparingen, een licht verbeterde economie en de toenemende focus op service-activiteiten.

Sterke financiële positie en ruimte voor acquisities

Per ultimo 2014 bedroeg de solvabiliteit van Value8 op vennootschappelijke basis 87 procent. Hoewel een belangrijk deel van de per ultimo 2014 beschikbare liquide middelen is aangewend voor versterking van de groep, is de financiële positie nog immer zeer sterk.

Beursgenoteerde belangen

Bij de beursgenoteerde belangen is Novisource (listed/interim professionals) in 2014 sterk gegroeid. De omzet steeg met 59 procent tot 42 miljoen euro en de EBITDA nam met 44 procent toe. In het eerste kwartaal 2015 is de omzet verder toe genomen. SnowWorld (listed/leisure) heeft in boekjaar 2013/14 een sterke verbetering van de solvabiliteit gerealiseerd. Op 11 februari jl. sprak SnowWorld de verwachting uit dat de nettowinst over het boekjaar 2014/2015 zal toenemen en voorts dat over 2014/2015 voor het eerst dividend zal worden uitgekeerd. Bij Source Group (listed/contracting&detachering) is een lening van 3,3 miljoen euro verstrekt om het eigen vermogen te versterken. De inspanningen om – na een omzetdaling in 2014 – de omzetgroei in 2015 te hervatten lijken succesvol. In het eerste kwartaal nam de EBITDA-marge sterk toe. Bij Dico International en MTY Holdings werden de kosten op een laag niveau gehouden. Het belang in het Belgische Sucraf werd licht uitgebreid. Mevrouw Koopmans en de heren Hettinga en De Vries werden op 13 mei benoemd tot bestuurders van Sucraf.
- See more at: www.debeurs.nl/Forum/Topic/1325045/Va...