Value8 Cum Pref « Terug naar discussie overzicht

Forum Value8 Cum Pref's geopend

11 Posts
IEX - Forummoderator
0
Value8 is een bedrijf dat zich bezighoudt met de investering in en de verlening van diensten aan kleine en middelgrote bedrijven in de Beneluxlanden en in West-Europa. De investeringsstrategie van het bedrijf is gericht op snel groeiende bedrijven in de industriesectoren met een groei op lange termijn (waaronder: levenswetenschappen, vrije tijd/recreatie, duurzame energie en Internet). Value8 heeft tot doel het creëren van waarden voor zijn aandeelhouders op middellange term (3 tot 5 jaar) en boven de AEX-index te blijven. Value8 biedt verder diensten op het gebied van financiering, voorbereiding op een beursintroductie, informatie bestemd voor investeerders en het beheer van kleine en middelgrote ondernemingen.

Groet Henk
keffertje
2
Bedankt Henk,

we kunnen hier een leuke discussie opzetten over de eenzijdige wijziging in de voorwaarden voor de cumprefs. Value8 meldt namelijk zeer listig dat ze eerst 'overleg' voeren met de houders van deze stukken, maar 'vergeet' te vermelden dat ze zelf de meerderheid van de stukken heeft. Dus als het op een stemming aankomt, heb je niets in de melk te brokkelen. Klassiek voorbeeld van de handelwijze van onze voormalige koning der transparantie!
The Duck Master
2
Value8 kan beter gewoon alle cumprefs inkopen volgens de voorwaarden uit het prospectus en kan dan op alle gewenste condities nieuwe cumprefs uitgeven.
Dan kunnen ze nooit gezeik krijgen dat ze het spel niet eerlijk hebben gespeeld.

Zelf zou ik geen problemen hebben met bv nu uitkeren van de 1,75 div over 2019, vervolgens alle bestaande E25 cumprefs omruilen voor 11 nieuwe cumprefs van 2,50 die 5% geven.
Dan heb je 10% compensatie gehad ipv 7%, al iets beter om levenslang 2% per jaar kwijt te spelen.
HighNoon
1
Ik heb ergens gelezen dat Value8 bij terugkoop van de cumprefs 1% extra per loopjaar zou vergoeden. Blijft dit dan ook bestaan of vervalt dit met de introductie van de "nieuwe" variant?
twinkletown
1
Op vrijdag 27/12/2019 is de aanpassing van de cumulatief preferente aandelen C tijdens een deelvergadering besproken op de BAVA van Value8. Dit betrof een bespeekpunt en geen stempunt.
Weet iemand van de geachte forumleden de afloop en is de prima suggestie in de 2e alinea van 'The Duck Master' (zie hierboven) nog aan de orde geweest?
Leefloon
0
quote:

twinkletown schreef op 5 januari 2020 15:38:

is de prima suggestie in de 2e alinea van 'The Duck Master' (zie hierboven) nog aan de orde geweest?
Waarschijnlijk niet, want de suggestie voldoet niet aan het doel. Behalve het weggeven van 10% ineens, stijgen de lasten per oud aandeel van de beoogde €1,25 naar €1,375, en noemt The Duck Master vervolgens die daling van 7% naar 5,5% een daling van 2%. Dat is misschien het vertellen wat deze preferente-aandeelhouders graag willen horen, maar het beweerde klopt niet.
Leefloon
0
quote:

HighNoon schreef op 5 januari 2020 11:41:

Ik heb ergens gelezen dat Value8 bij terugkoop van de cumprefs 1% extra per loopjaar zou vergoeden. Blijft dit dan ook bestaan of vervalt dit met de introductie van de "nieuwe" variant?
Het "iets" dat "ooit" eens "ergens" stond geloof ik verder wel, en 1% extra kan voor Value8 aantrekkelijker zijn dan het hier prima genoemde voorstel, maar het zal per definitie onzeker zijn of zo'n aflosboete blijft bestaan. Dat hangt van het hele pakket van voorstellen af. Ik zou het niet raar vinden dat een voor Value8 mogelijk ongunstige boeteclausule zou blijven bestaan, wanneer hun hoofddoelen (lagere lasten, mogelijk positieve koerseffect van splitsing) worden gerealiseerd. Wie weet, en accepteert Value8 dan ook 1,28% in plaats van 1%, om het totale bedrag van de boete op eenzelfde niveau te houden. Een bijzaak. Een handige politicus zou het misschien stiekem mee kunnen nemen. Hetzij door geniepige schrapping wanneer iedereen vooral op de 5% let, hetzij door het percentage van de boete te corrigeren met de factor 7:5.
HighNoon
1
Om precies te zijn: Op de website van Value8:

"Kerngegevens per aandeel C (beursgenoteerde cumulatief preferente aandelen)

De cumulatief preferente aandelen (aandelen C) van Value8 kennen een vast dividend van 7% over de uitgifteprijs. De uitgifteprijs was 25,00 euro en daarmee komt het dividend op 1,75 euro per jaar. De dividendbetaling is preferent ten opzichte van houders van gewone aandelen (aandelen A en B). Er bestaat een terugkoopmogelijkheid met extra premie van 1% per jaar. Over de boekjaren 2012 tot en met 2016 is er jaarlijks 1,75 euro per aandeel dividend uitgekeerd."
Leefloon
0
Waarbij de beurskoers suggereert dat 7% tegenwoordig een beetje veel is, en dat deze aandeelhouders ook iets te verliezen hebben wanneer de terugkoopmogelijkheid zonder enig gesprek met houders van stemgerechtigde aandelen wordt ingezet. Je kunt je afvragen of bij een rentestijging de 7% verhoogd zou worden, maar dat is een risico van deze aandeelhouders. Value8 heeft een goede onderhandelingspositie met een waarschijnlijk beduidend goedkoper alternatief, en blijft fatsoenlijk in gesprek.

Men kan en mag inzetten op 5% rente plus 2% schade plus 1% smartengeld, maar je kunt ook kiezen om de onderhandelingen in te gaan met eenmalig 5% plus eenmalig 1% (zijn ze toch kwijt), en misschien een kleine kans kans op een eenzijdige, eventueel tijdelijke converteerbaarheid in aandelen Value8.

Dan moet je misschien wel naar zo'n vergadering gaan, en niet langs de zijlijn gaan hopen op eenmalig 10% en op jaarlijks 5,5% in plaats van 5%. Die door mij genoemde eenmalige 1% lijkt mij bijvoorbeeld al heel wat als sluwe onderhandelingswinst, maar dan moet je helaas wel deelnemen aan het door Value8 geïnitieerde gesprek. Met respect voor de positie van Value8, inclusief de kerngegevens uit hierboven geplaatste citaat. De splitsing kan de koers een beetje steunen, dus aandeelhouders worden niet helemaal op de allergoedkoopste manier vergeten door Value8.

Als bestuurder zou ik terughouden zijn met het aanpassen van verplichtingen, maar de rente is al langer laag en cumulatief is 7% dan best veel, wanneer terugkoop kan. Een jaartje 7% plus 1% terugkoopboete, en ze zijn bij herfinancieerbaarheid van deze voorwaarden af. Overigens nam ik die boete van 1% al voor waar aan.

5% kan bespreekbaar zijn. Zonder rekening te houden met opgebouwd cumulatief dividend in de koers, kom je met €25 / €29,00 * 7% uit op een lager "couponrendement" van 6,03%. Maar ook met 6% kan aflossing aantrekkelijk zijn voor Value8, met een terugverdientijd van 2 jaar (een jaar 7% plus 1% boete en een eerste jaar 6% is gemiddeld 7%, en dan voortaan besparen met 6% per jaar).
The Duck Master
1
Zou de verlening van het boekjaar ook nog effect kunnen hebben op de dividenduitkering van de cumprefs?
Ik mag niet hopen dat ze zo over 2019 en 2020 samen maar 1x 1,75 uit gaan keren nu het boekjaar verdubbeld is op de afgelopen BAVA.
Valt me namelijk op dat er de afgelopen dagen een flink aanbod is van die Cumprefs.
Leefloon
1
quote:

The Duck Master schreef op 12 januari 2020 00:43:

Ik mag niet hopen dat ze zo over 2019 en 2020 samen maar 1x 1,75 uit gaan keren nu het boekjaar verdubbeld is op de afgelopen BAVA.
Als een (eenmalig) verlengd boekjaar conform de huidige voorwaarden niet 7% per 12 maanden oplevert, dan kun je je voorstellen hoe onderhandelingen over een lager percentage gaan verlopen. Minder soepel.

Die onderhandelingen gaan ook over een percentage, en dat is gewoonlijk per een jaar. 12 maanden. Behalve dat het percentage en niet het bedrag als onderwerp wordt besproken, staat in het jaarverslag (onder 2.17) ook dat het dividend niet €1,75 maar 7% is: "cumulatief preferente aandelen C (nominaal 1,40 euro), die een vast dividend kennen van 7 procent".

Het aantal dividenduitkeringen weet ik niet, maar 7% per 12 maanden zal gelden. Tenzij dat bijvoorbeeld 7% én 5% gaat worden, na onderhandelingen.

Een rechter maakt waarschijnlijk juridisch gehakt van mij wanneer ik je 6% door mij te betalen rente beloofde, en dat achteraf per decennium blijkt te zijn. Dat wordt ongetwijfeld standaard uitgelegd als 6% per jaar. Of 0,5% per maand, wanneer de voor jou minder relevante verlenging van mijn boekjaar enkele maanden is.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 dec 2023 16:30
Koers 4,500
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 4,500
Laag 4,500
Volume 198
Volume gemiddeld 557
Volume gisteren 2

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront