7 zwaargewichten in afslankmedicijnen

Door Redactie op 26 april 2024 08:30 | Views: 5.903

7 zwaargewichten in afslankmedicijnen
Beeld: iStock

Beleggers lijken tegenwoordig vooral hun aandacht te vestigen op kunstmatige intelligentie. Dat terwijl toonaangevende farmaceutische bedrijven intussen medicijnen produceren waarmee indrukwekkende rendementen worden gerealiseerd. US News Money tipt zeven aandelen die zwaar inzetten op afslankmedicijnen in het specifiek.

De wereldwijde markt voor afslankmedicijnen krijgt steeds meer gewicht onder beleggers. De opkomst van zogenaamde GLP-1 agonisten, eigenlijk een diabetesmedicijn, levert gebruikers significante resultaten op met een gewichtsverlies van 10% tot 15%.

Het is een grote markt: wereldwijd werd in 2023 $24 miljard aan obesitas uitgegeven. Van 2024 tot 2028 wordt de samengestelde jaarlijkse groei van de markt tussen 24% en 27% geschat. Dat houdt een waarde van $131 miljard in 2028 in, volgens een rapport van het Iqvia Institute.

Novo Nordisk en Eli Lilly hebben miljarden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling voor deze geneesmiddelen, maar ook concurrenten willen een deel van de taart afsnoepen. Het is onmogelijk om te voorspellen welke bedrijven de komende jaren de meest effectieve en veiligste medicijnen zullen ontwikkelen. Toch zijn dit zeven kanshebbers.

1. Novo Nordisk

Novo Nordisk heeft zijn aandelen de afgelopen maand zien dalen. De Deense farmaceut heeft echter flink wat vlees op de botten. Het bedrijf vierde zijn eeuwfeest in 2023 en het aandeel staat op een jaarwinst van 27,9% per 24 april. De dip in de aandelenkoers komt onder meer door zware concurrentie van onder meer Eli Lilly, Amgen en Viking Therapeutics, die allen hun eigen varianten van GLP-1 medicijnen aanbieden.

In april kwam Novo met een rapport over het afslankmedicijn Wegovy. Volgens de New England Journal of Medicine, verbeterde het medicijn het gewichtsverlies, verminderde het symptomen en lichamelijke beperkingen bij patiënten met aan obesitas gerelateerd hartfalen en type 2 diabetes. Die solide resultaten op het gebied van gewichtsverlies en concreet bewijs van gezondheidsvoordelen trekken waarschijnlijk meer consumenten aan.

In 2023 waren de inkomsten van Novo Nordisk uit obesitas- en diabetesmedicijnen (inclusief Ozempic en Wegovy) goed voor 90% van de totale omzet, oftewel $31,2 miljard. Een dip in de koers kan een mooi koopmoment opleveren.

2. Eli Lilly

Eli Lilly profiteert van zijn medicijn voor diabetes type 2, Mounjaro. De koers is dit jaar met 28,15% gestegen (per 24 april). Wel kampt de farmaceut met concurrentie van Viking Therapeutics. Net als Novo Nordisk werkt Eli Lilly aan een overstap van wekelijkse injecties naar een afslankmedicijn in pilvorm. Dat kan een voorsprong geven op nieuwkomers, die nog een lange weg hebben te gaan met het uitbrengen van hun eigen pillen.

Eli Lilly heeft twee ijzers in het vuur. Zepbound is een gewild medicijn tegen zwaarlijvigheid, terwijl Mounjaro naar verwachting de omzet zal verhogen van $34,1 miljard in 2023 naar $40,4 miljard tot $41,6 miljard in 2024. Daarnaast biedt Eli Lilly haar aandeelhouders een dividendrendement van 0,7% en verdubbelt de dividendbetalingen sinds 2023.

3. Amgen

Amgen is een relatieve laatkomer op de markt voor afslankmedicijnen en moet misschien nog een tijd wachten op de introductie van zijn veelbelovende injecteerbare obesitasmedicijn MariTide. In de tussentijd zitten beleggers niet met lege handen. Zij strijken een aantrekkelijk dividend van 3,3% op.

Amgen kun je zien als een langetermijnbelegging, die mogelijk de macht van Lilly en Novo Nordisk op de markt voor obesitasmedicijnen kan breken. De fase 1-tests van MariTide toonden een gemiddeld gewichtsverlies van 14,5% na drie maanden gebruik.

Maar de meest opvallende bevinding was dat deelnemers aan het onderzoek een gewichtsverlies van 11,2% behielden 150 dagen na hun laatste dosis, terwijl gewichtstoename een probleem is bij sommige concurrerende medicijnen. Fase 2-onderzoeken lopen al en de resultaten worden later dit jaar verwacht. Het aandeel koerst iets boven de $270, terwijl analisten het een gemiddeld koersdoel voor volgend jaar geven van $320.

Daarnaast nam Amgen onlangs Horizon Therapeutics over voor $27,8 miljard. Daarmee kan Amgen profiteren van de 20 medicijnen in de pijplijn en een half dozijn medicijnen die al zijn goedgekeurd. Tepezza, een medicijn tegen schildklieraandoeningen, en Krystexxa, een medicijn tegen jicht, zijn op dat gebied toppers.

4. Pfizer

Pfizer ontwikkelde het eerste COVID-19 vaccin en was enige tijd de gevierde marktleider samen met het Duitse BioNTech. Maar corona is op zijn retour en daarmee ook de kaskraker van Pfizer. Het aandeel wordt verhandeld tegen ongeveer $26 per aandeel en is dit jaar meer dan 7% gedaald.

De stap naar de markt voor afslankmedicijnen is mislukt, omdat het middel Danuglipron bijwerkingen als misselijkheid en andere maagproblemen veroorzaakte tijdens de tests. Pfizer moet dus terug naar de tekentafel.

Toch ziet US News Money positieve kanten aan de grote farmaceut. Pfizer heeft een aantal veelbelovende medicijnen in de pijplijn. De bloedverdunner Eliquis en het hartmedicijn Vyndaqel ondersteunen nog steeds de verkoop. Terwijl het zijn pijplijn uitbreidt, keert Pfizer een fors dividend uitkeert van 6,3%.  

5. Viking Therapeutics

Viking Therapeutics is een succesverhaal. Het aandeel heeft dit jaar al een koersstijging van ruim 250% achter de rug. Het ontwikkelt een eigen duale GLP-1 en glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide (GIP) medicijn dat zich richt op de bloedsuikerspiegel en de drang om te veel te eten vermindert.

De testresultaten zijn bemoedigend en droegen bij aan de stijging van de aandelenkoers van het bedrijf begin 2024. De hoge prijs van het aandeel is dan ook het nadeel van Viking. Beleggers vragen zich af of ze te laat zijn om in te stappen, vooral voor een bedrijf zonder trackrecord van al succesvolle afslankproducten.

Ondanks de bemoedigende resultaten van de tests is er geen garantie dat het medicijn wordt goedgekeurd. En zelfs als dat lukt, moet het concurreren met Novo Nordisk, dat 60% van de markt voor afslankmedicijnen in handen heeft. Dat is een hele opgave voor een nieuwkomer. Onzekere beleggers kunnen afwachten en het aandeel volgen, terwijl zijn belangrijkste kandidaat-geneesmiddel op weg is naar goedkeuring door de FDA.

6. Structure Therapeutics

Structure Therapeutics, is nog zo’n nieuwkomer in de markt voor afslankmedicijnen. Beweeglijk is het aandeel zeker. De aandelenkoers was flink opgelopen, maar koerst momenteel weer YTD 11,46% lager (per 24 april).

Het afslankmiddel )dat oraal wordt toegediend), leidde in testen tot een gemiddeld placebogecorrigeerd gewichtsverlies van 4,7% bij zwaarlijvige (obese) patiënten na acht weken. Fase 2-testen voor gewichtsverlies en diabetes zullen later dit jaar beginnen.

Structure kan zijn afslankmedicijn waarschijnlijk pas in 2026 op de markt brengen. Ondertussen beschikt het bedrijf over een ruime kas van ongeveer $467 miljoen, waarmee het de tijd wel kan overbruggen. Analisten geven het aandeel een gemiddeld koersdoel van $81,60 per aandeel voor het komende jaar, terwijl het momenteel onder de $40 koerst.

7. Roche Holding AG

Roche is niet direct een bedrijf dat zich richt op afslankmedicijnen, maar met de aankoop van Carmot Therapeutics, beweegt het wel op die markt. Carmot is een biotechbedrijf, dat een drietal behandelingen voor obesitas en diabetes ontwikkelt, die zich in klinische fase bevinden.

Twee afslankmedicijnen laten veelbelovende resultaten zien in fase 2-tests. Analist Peter Welford spreekt van concurrerende resultaten. Roche kan naast de blootstelling aan de markt voor medicijnen tegen gewichtsverlies, beleggers een veel bredere blootstelling bieden. Het beschikt immers over een breed scala aan andere medicijnen die al bijdragen aan de winst van het bedrijf. Daarnaast biedt Roche een dividendrendement van 4,5%.

Lees ook: Drie aandelenfondsen met blootstelling aan opkomende markten

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!