Wat was de geheime aankoop van Warren Buffett?

Door Redactie op 20 maart 2024 08:30 | Views: 10.296

Wat was de geheime aankoop van Warren Buffett?

Er hangt een raadsel boven de beurs, en het draait om Warren Buffett.

Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft vorige maand bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission gedeponeerd dat CEO Warren Buffett en zijn team slechts drie aandelen hebben gekocht in het vierde kwartaal van 2023. Voor het tweede kwartaal op rij vroeg Berkshire echter toestemming aan de SEC om een of meer belangen buiten de openbaarheid te houden.

Buffett lijkt in het vierde kwartaal een mysterieus aandeel te hebben gekocht. Welk bedrijf zou het kunnen zijn? The Motley Fool weet een paar goede kandidaten.

1. JPMorgan Chase

Wat het mysterieuze aandeel ook is, het is waarschijnlijk een financiële dienstverlener. In de rapportages van Berkshire aan de toezichthouder over het derde en vierde kwartaal steeg de gerapporteerde kostenbasis voor aandelen in "banken, verzekeringen en financiële instellingen". Berkshire heeft echter in geen van beide kwartalen aankopen van dat soort aandelen openbaar gemaakt.

Buffett is al jaren bevriend met Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase. Ze hebben al vaker samengewerkt. JPMorgan Chase is precies het soort bankaandeel voor Buffett. Hij kocht het al in 2018, maar verkocht die positie eind 2020 weer.

Het aandeel JPMorgan Chase is nu relatief goedkoop, met een koers-winstverhouding van slechts 11,6. Het bedrijf staat hoog aangeschreven in de sector. Ook zit Todd Combs, de investeringsmanager van Berkshire Hathaway, in de raad van bestuur. Misschien is het mysterie vrij eenvoudig op te lossen, en heeft Buffett aandelen JPMorgan Chase gekocht.

2. Capital One Financial

Of misschien moeten we terugkijken naar het recente verleden. Het laatste aandeel in de financiële dienstverlening waarvan we zeker weten dat Buffett het kocht, is Capital One Financial. Berkshire heeft in 2023 niet veel nieuwe posities ingenomen, maar in het eerste kwartaal kocht het conglomeraat meer dan 9,9 miljoen aandelen Capital One Financial. Het voegde daar ruim 2,5 miljoen aandelen aan toe in het tweede kwartaal. Maar was dat het einde van de aankopen?

In de nazomer van 2023 was de koers van Capital One lager dan in het tweede kwartaal, toen Buffett nog aan het kopen was. Misschien besloot de legendarische belegger om een gigatische positie in te nemen, en begon hij zo agressief te kopen dat Berkshire zijn transacties geheim wilde houden. Capital One is goedkoper dan JPMorgan Chase of Buffetts topaandeel in de financiële sector, Bank of America. De aandelen worden verhandeld tegen slechts ongeveer 9,8 keer de verwachte winst.

3. Discover Financial Services

De derde optie is misschien wat vergezocht, maar Discover wordt aantrekkelijker gewaardeerd dan JPMorgan Chase tegen ongeveer 10,8 keer de verwachte winst. Het had de afgelopen jaren ook een hoger rendement op geïnvesteerd vermogen (ROIC) - een metriek die Buffett graag gebruikt - dan JPMorgan.

Er is wel iets aan de hand met deze kandidaat. Capital One kondigde in februari 2024 plannen aan om Discover over te nemen. Als Berkshire op de hoogte was van eventuele besprekingen tussen de twee bedrijven, had het geen aandelen van Discover kunnen kopen zonder de regels voor handel met voorkennis te overtreden.

Anderzijds: Berkshire heeft nog niet zo lang geleden een aanzienlijk belang in een bedrijf genomen kort voordat een grote overname werd aangekondigd. Eind 2021 kocht een van de twee investeringsmanagers van het conglomeraat aandelen  Activision Blizzard. Kort daarna onthulde Microsoft plannen om Activision Blizzard over te nemen voor $68,7 miljard. Buffett ontkende dat hij daar iets van wist.

4. Mitsubishi UFJ Financial Group

In Buffetts onlangs gepubliceerde jaarlijkse brief aan aandeelhouders beschreef hij een kleine groep bedrijven als core holdings die hij "voor altijd" zal houden. Dat Coca-Cola en American Express op die lijst staan, is geen verrassing, maar het Orakel van Omaha noemde ook Occidental Petroleum en de vijf Japanse handelshuizen Mitsubishi, Mitsui, Itochu, Sumitomo en Marubeni.

Buffett heeft het belang van zijn bedrijf in elk van deze Japanse handelshuizen verhoogd tot ongeveer 9%. Het investeringsteam van Berkshire heeft niet onder stoelen of banken gestoken dat ze geloven dat de Japanse economie op de lange termijn beter kan presteren.

MUFG is qua activa de grootste bank in Japan. Belangrijker nog, het aandeel wordt verhandeld tegen een redelijk lage koers-winstverhouding van minder dan 12 en wordt licht onder de gerapporteerde boekwaarde gewaardeerd, iets dat Buffett in het verleden vaak tot kopen deed overgaan.

Bovendien - last but not least - kocht Mitsubishi UFJ Financial Group voor $9 miljard aan preferente aandelen Morgan Stanley na de ineenstorting van Lehman Brothers. Dit belang in Morgan Stanley heeft de afgelopen jaren consequent tussen 30% en 40% van de jaarlijkse winst van MUFG gegenereerd.

Lees ook: Wat zit er in de geheime portefeuille van Warren Buffett?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!