De 10 belangrijkste lessen van Warren Buffett

Door Redactie op 2 september 2022 08:25 | Views: 13.783

De 10 belangrijkste lessen van Warren Buffett

Superbelegger Warren Buffett vierde deze week zijn 92e verjaardag. Hij zit al ruim tachtig jaar in het vak, sinds hij begin 1942 zijn eerste aandeel kocht. Nog altijd hangen beleggers aan zijn lippen, als het Orakel van Omaha spreekt, luistert iedereen.

In de afgelopen tachtig jaar heeft Buffett heel veel lessen geleerd, die hij graag met anderen deelt. In dit artikel zetten we de tien belangrijkste op een rij, gelardeerd met de nodige citaten, afkomstig van de Dividend Growth Investor. Geniet van het Orakel van Omaha.

1. Vermijd verliezen

Misschien wel het meest bekend, zijn de twee beleggingsregels van Buffett. Simpele wijsheid, met een hoog rendement.

"Regel 1: verlies nooit geld

Regel 2: vergeet nooit regel 1"

2. Investeer niet in wat je niet begrijpt ...

"Ik sta erop dat er veel tijd wordt besteed, bijna elke dag, om gewoon te zitten en na te denken. Dat is zeer ongewoon in de Amerikaanse zakenwereld. Ik lees en denk. Dus ik lees en denk meer, en neem minder impulsieve beslissingen dan de meeste mensen in het bedrijfsleven."

Risico komt van niet weten wat je doet, zei Buffett. Investeer nooit in een bedrijf dat je niet begrijpt. Daarom leest hij veel, analyseert continue en belegt alleen in bedrijven die hij kent en begrijpt. Je hoeft maar een paar dingen in het leven goed te doen, zolang je maar niet te veel dingen fout doet.

3. ... dan is spreiden niet zo nodig

"Diversificatie is bescherming tegen onwetendheid. Het heeft weinig zin als je weet wat je doet."

De portefeuille van Berkshire Hathaway wordt niet gekenmerkt door een brede spreiding. Slechts een beperkt aantal bedrijven vormen het leeuwendeel van de portefeuille. Apple is de grootste deelneming van Buffett. Daarnaast heeft hij al lang een voorkeur voor PepsiCo en enkele oliemaatschappijen. Brede diversificatie is alleen nodig als beleggers niet begrijpen waar ze mee bezig zijn, vindt hij.

4. Pas op voor geldwolven op Wall Street

‘Wall Street is de enige plaats waar mensen in een Rolls Royce naartoe rijden om advies te krijgen van hen die de metro nemen.’

Er gaat niets boven gezond verstand en goed inzicht in de bedrijven die je koopt. Want als er biljoenen dollars worden beheerd door mensen op Wall Street die hoge vergoedingen vragen, zullen het meestal de fondsbeheerders zijn die buitensporige winsten opstrijken, niet de cliënten, waarschuwt de beleggingsgoeroe.

5. Sommige dingen hebben gewoon tijd nodig

"De aandelenmarkt is ontworpen om geld over te hevelen van de actieve naar de persoon met geduld."

Het is een kwestie van de juiste kansen grijpen op de markt. Vaak gaat dat tegen het heersende marktsentiment in. Vergeet niet dat de aandelenmarkt manisch depressief is, merkte Buffett op. Wijdverspreide angst is je vriend als belegger, want het serveert koopjes.

Samen met zijn compagnon Charlie Munger probeert hij gewoon bang te zijn als anderen hebzuchtig zijn en alleen hebzuchtig te zijn als anderen bang zijn. En dat kost tijd, discipline en geduld. "Hoe groot het talent of de inspanning ook is, sommige dingen hebben gewoon tijd nodig: je kunt geen baby in één maand krijgen door negen vrouwen zwanger te maken.’

6. Alles draait om kwaliteit…

"Het is veel beter om een prachtig bedrijf te kopen tegen een eerlijke prijs, dan een eerlijk bedrijf tegen een prachtige prijs."

De sleutel tot investeren is niet het beoordelen van hoeveel een bedrijf de maatschappij gaat beïnvloeden, of hoeveel deze zal groeien, maar het bepalen van het concurrentievoordeel van een bepaald bedrijf en, vooral, de duurzaamheid van dat voordeel.

Beleggen is volgens de meesterbelegger alleen maar goede aandelen kiezen in goede tijden en bij die aandelen blijven zolang het goede bedrijven blijven. Als een bedrijf het goed doet, volgen doorgaans de aandelen wel.

Bekijk hierna: De top 10 beleggingen van Warren Buffett

7. …en natuurlijk tegen een aantrekkelijke prijs

"Het beste wat ons overkomt is wanneer een geweldig bedrijf tijdelijk in de problemen komt... We willen ze kopen wanneer ze op de operatietafel liggen."

Het zijn twee factoren die Buffett aan zijn succes hebben geholpen. Kopen van kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Of we het nu over sokken of aandelen hebben, Buffett koopt graag kwaliteitsproducten wanneer ze afgeprijsd zijn.

De meest voorkomende oorzaak van lage prijzen is pessimisme; soms alomtegenwoordig, soms specifiek voor een bedrijf of bedrijfstak. Juist in een dergelijke omgeving wil hij zakendoen, niet omdat hij van pessimisme houdt, maar omdat hij van de prijzen houdt die het oplevert. 

8. De beste tijd om een aandeel te houden? Altijd!

"Ik probeer nooit geld te verdienen op de aandelenmarkt. Ik koop in de veronderstelling dat de markt de volgende dag op slot gaat en 10 jaar lang niet heropent."

Daarmee komen we bij de favoriete tijd om een aandeel aan te houden. Voor Buffett is dat zo lang mogelijk. Het liefst altijd. Want als je er niet aan denkt om een aandeel 10 jaar te bezitten, denk er dan niet eens aan om het 10 minuten te bezitten. Aandelen kopen is voor Buffett te vergelijken met het kopen van een huis. Zorg dat je het door en door kent, houd ervan, zodat je tevreden erin blijft wonen, ook als de markt vastloopt.

9. Karakter gaat boven intellect

"Succes in beleggen correleert niet met IQ ... wat je nodig hebt is het karakter om de driften te beheersen die andere mensen in de problemen brengen bij beleggen."

Beleggen is niet moeilijk. Zelfbeheersing is dat wel. Volgens Buffett is de belangrijkste kwaliteit voor een belegger het karakter, niet het intellect. Je hebt een persoonlijkheid nodig die niet gevoelig is voor de massa en er juist tegenin durft te gaan.

10. Beleg (en niet in cash)

"Vandaag voelen mensen die cash equivalenten aanhouden zich comfortabel. Dat zouden ze niet moeten doen. Zij hebben gekozen voor een vreselijk langetermijngoed, dat vrijwel niets oplevert en zeker in waarde zal dalen."

De meeste mensen raken geïnteresseerd in aandelen omdat de rest dat ook is. De tijd om geïnteresseerd te raken is wanneer niemand anders dat is. Je kunt niet kopen wat populair is en het goed doen.

En als je erachter komt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt: Stap uit, probeer niet de gaten te stoppen. Als je je in een lekkende boot bevindt, is de energie die wordt besteed aan het overstappen in een ander vaartuig waarschijnlijk productiever dan de energie die wordt besteed aan het dichten van lekken. 

Lees meer: 3 kroonjuwelen van Warren Buffett

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.