Kooplijst 2023: Martine Hafkamp

Door Redactie op 21 december 2022 08:40 | Views: 71.551

Kooplijst 2023: Martine Hafkamp

De Kooplijsten van Belegger.nl zijn niet compleet zonder de tips van columnist Martine Hafkamp, van Fintessa Vermogensbeheer. Welke drie aandelen zouden volgens haar in 2023 weleens hoge ogen kunnen gooien?

Voordat Martine Hafkamp haar kooplijst voor 2023 bekendmaakt, blikt ze nog even terug op de tips van vorig jaar: de Duitse autofabrikant Volkswagen, de Zweeds-Zwitserse automatiseringsspecialist ABB en het Amerikaanse datacenterbedrijf Equinix.

Terugblik Volkswagen

De koers van Volkswagen staat op het moment van schrijven ruim 30% in de min. De Duitse autofabrikant had toch nog meer last van een tekort aan chips dan het bedrijf bij de start van 2022 zelf aangaf, stelt Hafkamp. "Dat zette een rem op de productie en daarmee de verkoop."

De omzet werd volgens Hafkamp wel op peil gehouden door de beschikbare chips vooral in te zetten voor de duurdere merken. "De verkoopcijfers daarvan waren dan ook enorm goed. Daarmee werd de beursgang van Porsche een groot succes."

Verder kreeg Volkswagen te maken met een bestuurderswissel, vervolgt Hafkamp. "Herbert Diess werd verantwoordelijk gehouden voor de veel te hoge kosten bij de ontwikkeling van software, onder andere voor autonoom rijden. Inmiddels heeft de nieuwe CEO Oliver Blume afscheid genomen van het hele Artemis-project, met een gigantische afschrijving tot gevolg. Ook de samenwerking met Ford, in Argo AI, is inmiddels beëindigd. De kosten van deze afschrijving bedragen maar liefst 1,9 miljard euro!"

Terugblik ABB

ABB kende volgens Hafkamp een goed jaar, al is dat nog niet echt in de koers te zien met een daling van zo’n 10% dit jaar. "Het bedrijf zag de distributieketen weliswaar weer op orde komen maar de verkopen in China konden nog niet herstellen dankzij de lockdowns daar. Wel had ABB een record-orderintake. De reorganisatie werd verder uitgerold door afscheid te nemen van bedrijfsonderdelen uit de ‘oude economie’, onder andere met een beursgang van Accelleron."

De beursgang van een zeer succesvolle divisie, E-mobility (laadpalen) werd echter uitgesteld vanwege het slechte beursklimaat. Het aandeel ABB werd ook dit jaar schaarser door een nieuw aandeleninkoopproggramma. "120 miljoen aandelen gaan door de shredder", aldus Hafkamp.

Terugblik Equinix

Equinix stond afgelopen jaar wat minder hoog op de favorietenlijstjes van beleggers. Hafkamp begrijpt wel waarom. "Het exploiteren van datacenters kost nou eenmaal veel energie en we weten wat er met de energieprijzen is gebeurd. Dat moet haast wel de winst aantasten."

Daarnaast is de fiscale status van Equinix momenteel een probleem. "REIT’s zijn vastgoedfondsen en bij beleggers geldt de regel dat vastgoedfondsen normaliter last hebben van stijgende rente. Veel vastgoedfondsen zijn immers voor zo’n 50% met vreemd vermogen gefinancierd. Dat dit voor Equinix niet geldt, doet niet ter zake. Beleggers verkochten de ETF’s/mandjes REIT's en daarin is Equinix ook opgenomen. Daarom staat de koers dit jaar zo’n 15% lager."

Martine Hafkamp wijst erop dat Fintessa Vermogensbeheer alle drie de bovengenoemde bedrijven voor klanten nog steeds in portefeuille heeft.

Dat geldt ook voor de tips voor 2023: Equinor, ASML en Adyen.

1. Equinor

Het Noorse energiebedrijf Equinor kan volgens Hafkamp bij uitstek profiteren van het feit dat er geen/minder gas van Gazprom betrokken zal/kan worden in Europa. "Noors gas is de redding. Er komt ook veel LNG uit andere delen van de wereld, maar pijpleidingen in plaats van al dat LNG per schip zijn niet verkeerd, en Noorwegen is een betrouwbare leverancier."

Daarnaast is Equinor goed bezig met de waterkrachtcentrales en de windmolens die het concern bezit, vindt Hafkamp. "De energieprijzen zijn gekoppeld aan de gasprijs, terwijl de kosten van deze duurzame energiebronnen veel lager zijn."

Een ander pluspunt is dat het aandeel, hoewel het al fors is opgelopen (dit jaar met zo’n 65% inclusief dividend) nog steeds niet duur is. "Op basis van de winstverwachting van 2023 bedraagt de koers/winstverhouding 6. Ten slotte is het dividendrendement van zo’n 5% aantrekkelijk vanwege de regelmatige bonusdividenden. Dus goedkoop, prima rendement, groen en een heel goede marktpositie."

Hafkamp wijst er verder op dat er in het voorjaar van 2023 naar verwachting weer fors gas ingekocht moet worden om de reserves aan te vullen. "Daarvoor zal bij Equinor worden aangeklopt. Wat wil een belegger nog meer?"

2. Adyen

Voor het tweede aandeel in de Kooplijst shopt Hafkamp wat dichter bij huis. "65% van de analisten die het aandeel Adyen volgen, geeft een koopadvies. Het koersdoel ligt 18% hoger dan de huidige koers. Het was eerder veel meer, maar diverse analisten hebben de koersdoelen naar beneden aangepast."

Adyen is de bleeder van dit jaar, maar bij een goede hersteldag ziet Hafkamp de potentie van het aandeel om stevig te herstellen. "Zodra het sentiment draait, de rente daalt of tech weer in de gratie is, profiteert de koers van Adyen."

Het business model van Adyen staat nog steeds. "Online betalen is een stevige trend die niet meer weg zal gaan. Bovendien wordt nu de business uitgebreid bij de bestaande klanten die Adyen als poortwachter natuurlijk van haver tot gort kent. Het aanbieden van tijdelijk krediet of andere bankdiensten kan een succes worden."

Hafkamp wijst erop dat het bedrijf een sterke balans heeft en veel cash op de rekening. De omzetgroei bedroeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld 45% per jaar en zal de komende jaren meer dan 30% bedragen volgens Adyen zelf. "Iets minder groei dus, maar er zijn heel veel andere bedrijven die voor dergelijke groeicijfers direct zouden tekenen. Ook de start met het aanbieden van één geïntegreerde betaaloplossing voor klanten in Japan biedt grote kansen. Japan is de derde economie ter wereld."

3. ASML

Ook het derde aandeel in de favorietenlijst van Martine Hafkamp is van eigen bodem: ASML. "De keten van halfgeleiders begint bij ASML, met de machines. Het aandeel was zo’n beetje gehalveerd sinds de top en biedt ondanks het recente koersherstel nog steeds de nodige potentie, zou je zeggen. Daarnaast blijft deze sector gezien de energietransitie en de digitalisering belangrijk, ook als de recessie dieper blijkt te worden dan nu verwacht wordt."

Ondanks zwakte in de markt voor geheugenchips (minder verkopen van PC's en dergelijke) presteerde ASML veel beter dan verwacht. Ook de langetermijn-outlook ziet er volgens Hafkamp prima uit.

"Niet voor niets verhoogde ASML onlangs de omzet- en winstverwachting voor zowel 2025 als 2030. Mede door de Chinees-Amerikaanse technologieoorlog willen veel landen/continenten meer zelfvoorzienend worden in de productie van chips. Europa wil bijvoorbeeld het marktaandeel in de chipsector uitbreiden van minder dan 10 naar 20%. TSMC gaat twee grote productiefaciliteiten in de Verenigde Staten neerzetten en TSMC is de grootste klant van ASML."

Naar de machines van ASML zal volgens Hafkamp dan ook volop vraag blijven, ondanks het feit dat de Verenigde Staten de export van producten van ASML steeds verder aan banden wil leggen.


Meer Kooplijsten 2023

Lees ook: Kooplijst 2023: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2023: Niels Koerts

 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.