Laat uw portefeuille schitteren met deze 5 goudaandelen

Door Redactie op 15 februari 2023 08:40 | Views: 11.774

Laat uw portefeuille schitteren met deze 5 goudaandelen
Beeld: Barrick Gold Corporation

De goudprijs is beweeglijk, maar noteert nog steeds zeer hoog. Goudaandelen profiteren van belangrijke fundamentele katalysatoren, zoals een robuuste arbeidsmarkt. Daar komt de Chinese dynamiek bij. Meer economische activiteit betekent meer verbruik van grondstoffen, en dat betekent hogere prijzen voor ruwe olie en dus inflatie.

Reden genoeg om goudaandelen te kopen, ook als bescherming tegen inflatie. Het feest is nog maar net begonnen, meent Josh Enomoto op InvestorPlace. Hieronder zijn 5 keuzes.

1. Newmont: voer voor speculanten

Newmont is 's werelds grootste goudmijnbedrijf. Maar het ontgint veel meer delfstoffen, zoals koper, zilver, zink en lood. Verrassend genoeg boekte het aandeel dit jaar geen positief rendement. Het staat op een negatief rendement van 2,5%, wat ongebruikelijk is voor grote goudaandelen. Bovendien verloor Newmont afgelopen jaar meer dan 23% van zijn beurswaarde.

Dat kan speculanten aantrekken die op zoek zijn naar een korting, omdat het bedrijf aanzienlijk ondergewaardeerd lijkt. De verwachting is dat de driejarige vrije kasstroomgroei met 30,2% groeit. Dit is hoger dan 76,34% van de sector. Bovendien heeft Newmont solide winstmarges. Analisten van Wall Street zijn gematigd positief. Het gemiddelde koersdoel van 55,88 dollar biedt een opwaarts potentieel van meer dan 15%. 

2. Barrick Gold: vrije kasstroom zwelt aan

Barrick Gold is een internationaal actieve goud- en koperproducent met 16 vestigingen in 13 landen. Sinds begin van dit jaar koerst het aandeel bijna 3% hoger. Het heeft in het afgelopen jaar de koersdaling beperkt tot 7%. Daarom is het een van de stabielere goudaandelen om te kopen als bescherming tegen inflatie.

Barrick beschikt over een solide financieel profiel. Zo bedraagt de groei van de vrije kasstroom over drie jaar 49,3%, waarmee het bedrijf 91,78% van zijn concurrenten overtreft. Analisten van Wall Street hebben een sterk koopadvies voor het aandeel. Het gemiddelde koersdoel van 21,87 dollar biedt meer dan 19% opwaarts potentieel. 

3. Centerra Gold: goud met korting

Centerra Gold is ook een Canadees mijnbouwbedrijf. Het exploiteert een koper-goudmijn in Canada en een goudmijn in Turkije. Door de snelle stijging van de goudprijs heeft Centerra dit jaar dan ook flink geprofiteerd. Het aandeel won dit jaar al meer dan 24%.

Daarmee is het verlies van het afgelopen jaar nog niet gemaakt. Toen daalde het aandeel meer dan 20%. Beleggers kunnen nog steeds een korting pakken op Centerra. Analisten zijn gematigd in hun koopadvies. Gemiddeld staat het koersdoel op 7,65 dollar, een stijging van bijna 15%. 

4. B2Gold: populaire koop met groot opwaarts potentieel

B2BGold is een Canadees mijnbouwbedrijf, het bezit en exploiteert goudmijnen in Mali, Namibië en de Filipijnen. B2BGold is een populair aandeel om te kopen. Dit jaar is het 3% gestegen. Gurufocus.com ziet het als een bescheiden ondergewaardeerde belegging.

Operationeel gezien bedraagt de inkomstengroei van B2Gold over drie jaar 16,4%, waarmee het 72,47% van zijn rivalen overtreft. De groei van de vrije kasstroom bedraagt 20,1%, beter dan 65,14% van de sector. Verder heeft het goudmijnbedrijf sterke winstmarges, zoals een operationele marge van meer dan 30%. Analisten hanteren een koopadvies met een gemiddeld koersdoel van 5,57 dollar, een opwaarts potentieel van bijna 47%.

5. Sibanye Stillwater: profiteert van geopolitieke chaos

Dit is een van de favoriete keuzes van Josh Enomoto. Sibanye is gespecialiseerd in platina en palladium. Nu grondstoffen uit Rusland taboe zijn, zal Sibanye waarschijnlijk alleen maar aan relevantie winnen. Toch waardeert de markt de lange termijn implicaties van de geopolitiek onvoldoende. In het afgelopen jaar daalde het aandeel bijna 5%.

Financieel gezien heeft het bedrijf een aantrekkelijk profiel. Momenteel waardeert de markt het aandeel tegen een forward multiple van 3,88. Dit is veel lager dan het sectorgemiddelde van 14,25 keer. Operationeel gezien bedraagt de inkomstengroei van Sibanye over drie jaar 38%. En de nettomarge bedraagt meer dan 13%. Beide cijfers liggen boven het gemiddelde van de sector. Analisten geven een gematigd koopadvies. Er is echter niets gematigd aan het koersdoel van 15 dollar. Dat betekent voldoende opwaarts potentieel.

Lees meer: Het is goud dat blinkt in 2023

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.