Slimme aandelentickers leveren waarde op

Door Redactie op 8 mei 2023 08:40 | Views: 6.621

Slimme aandelentickers leveren waarde op

Beursgenoteerde bedrijven proberen soms een statement te maken met hun aandelenticker. Een uniek aandelensymbool kan de waarde van een belegging verhogen, zo blijkt uit studies. US News News laat zeven slimme Amerikaanse aandelentickers de revue passeren. 

Uit een onderzoek van het Pomona College uit 2019 bleek dat een slimme ticker bedrijven met een gewone aandelennaam versloegen met een aanzienlijke en significante marge in de jaren 2006 tot 2018. Als verklaring daarvoor werd gewezen op het vermogen van beleggers om de unieke tickers beter te onthouden.

Toen Mark Zuckerberg de naam van zijn bedrijf Facebook wilde veranderen in Meta Platforms, veranderde hij ook de ticker-code van FB in META om duidelijk te maken waar de focus van zijn bedrijf ligt. Een ander voorbeeld is Ferrari, dat onder de ticker RACE genoteerd staat. De snelle sportwagens worden direct geassocieerd met het Formule 1-team van de gelijkwaardige renstal. Dichterbij huis draagt Signify de veelzeggende ticker LIGHT. Slim gevonden. Niemand vraagt zich dan af waar deze bedrijven voor staan. 

Dit is de selectie van US News:

  • Southwest Airlines Co. – ticker LUV
  • Brinker International Inc. – ticker EAT
  • Harley-Davidson Inc. – ticker HOG
  • Dave & Buster's Entertainment Inc. – ticker PLAY
  • DMC Global Inc. – ticker BOOM
  • Franklin Resources Inc. – ticker BEN
  • Cheesecake Factory Inc. – ticker CAKE

Southwest Airlines Co. (ticker: LUV)

Het gebeurt niet elke dag dat een belegger een winstgevend aandeel associeert met romantiek, maar een van de grootste beursgenoteerde luchtvaartmaatschappijen van het land legt dat verband. Het verhaal achter de naam gaat terug tot 1971, toen Southwest begon te vliegen vanaf Love Field in Dallas.

De naam verwijst naar de unieke relatie van Southwest met haar klanten en haar gezinsvriendelijke filosofie. Bij de beursgang koos Southwest LUV als tickersymbool en veranderde zo de spelling van het woord liefde. Je kon LUV seats boeken en tijdens de vlucht werden LUV bites en LUV potions geserveerd.

Brinker International Inc. (ticker: EAT)

Een slim aandelensymbool hoeft niet ingewikkeld te zijn. Brinker International is eigenaar van restaurantketens als Chili's Grill & Bar en Maggiano's. Het tickersymbol is een marketingkans. Het herinnert klanten eraan waar het aandeel voor staat. Topman Norman Brinker koos een smaakvolle ticker. Hij is ook de man die kwam met het moderne concept van casual dining toen hij in 1966 Steak and Ale oprichtte.

Harley-Davidson Inc. (ticker: HOG)

Harley-Davidson is een van de meest iconische fabrikanten in de geschiedenis van gemotoriseerde tweewielers. In 2006 koos Harley-Davidson HOG als aandelensymbool op basis van zijn enorme cult-branding. Bij de beursgang reden leidinggevenden van Harley-Davidson op hun 'hogs', jargon voor supergrote motorfietsen, van Queens naar de New York Stock Exchange. H.O.G. is ook het acroniem voor de Harley Owners Group.

Dave & Buster's Entertainment Inc. (ticker: PLAY)

Dit bedrijf biedt een combinatie van eten en arcadespelletjes, dus is er een aandelensymbool nodig dat de fun-factor versterkt. Dat doet het ticker PLAY. Het bedrijf werd opgericht in 1982, toen Dave en Buster een restaurant en een speelhal naast elkaar hadden. Zij bundelden hun krachten, nadat ze zagen dat klanten heen en weer gingen tussen de twee etablissementen. Toen het bedrijf in oktober 2014 naar de beurs ging, was de keuze voor het aandelensymbool PLAY een winstgevende keuze.

DMC Global Inc. (ticker BOOM)

Gezien DMC's expertise in explosiemetaalbewerking is de keuze voor het symbool BOOM logisch. Het bedrijf ging officieel van start in 1971, zes jaar nadat een investeringsgroep Explosive Fabricators Inc. had opgericht, dat uiteindelijk de explosieve activiteiten van Martin Marietta Materials Inc. overnam. In 1976 ging het bedrijf naar de beurs onder het veelzeggende aandelensymbool BOOM.

Franklin Resources Inc. (ticker: BEN)

Benjamin Franklin heeft zijn naam verbonden aan een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Franklin Resources is beter bekend als Franklin Templeton Investments. De combinatie van BEN en Franklin is een geniaal staaltje marketing, gezien de reputatie van de innovator en de oude wijsgeer die een rol speelde bij de opstelling van de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten. Wie wil er nu geen investeringswijsheid van een bedrijf dat de naam Franklin draagt?

Cheesecake Factory Inc. (ticker: CAKE)

Deze restaurantketen herinnert beleggers aan zijn decadente desserts met het aandelensymbool CAKE. De restaurants genereerden in 2022 3,3 miljard dollar aan inkomsten, de desserts gaan erin als zoete koek. Na een moeilijke tijd tijdens de pandemie staat het aandeel CAKE in 2023 weer in het groen en keert sinds vorig jaar weer een stabiel dividend uit als kers op de cake voor de aandeelhouders.

Zie ook: Deze aandelen zijn in 10 jaar meer dan 1000% gestegen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.