Oliebedrijven: welke gooien de hoogste ogen?

Door Redactie op 27 juli 2018 08:35 | Views: 7.008

Oliebedrijven: welke gooien de hoogste ogen?

Door de hogere olieprijzen zijn de winstverwachtingen voor de grote oliebedrijven hooggespannen. Wie heeft de beste papieren?

Het cijferseizoen is in volle gang en vooral voor de grote oliebedrijven zijn de winstverwachtingen hooggespannen, vanwege de hogere olieprijzen. In een interview met Bloomberg stelde olie-analist Phil Gresh van JPMorgan dat de Amerikaanse oliereus Chevron volgens hem wat betreft de winst het beste uit de bus zal komen dit cijferseizoen.

Inkoop eigen aandelen

Beleggers zullen bij de kwartaalberichten van de oliemaatschappijen vooral letten op de dividendontwikkelingen en eventuele aandeleninkoopprogramma's. Gresh verwacht dat Chevron mogelijk aandelen zal gaan terugkopen. Exxon Mobil zal hier volgens de de JPMorgan-analist van afzien.

Marathon Petroleum

Marathon Petroleum is het favoriete aandeel van Gresh onder de olieraffinaderijen. Het aandeel stond onder druk door de dure overname van branchegenoot Andeavor, eerder dit jaar. Volgens de analist heeft Marathon de volle prijs betaald voor de overname, maar zal het aandeel herstellen.

Olieprijs

Met betrekking tot de olieprijzen zei Gresh dat deze zeer volatiel zijn op de korte termijn, maar dat investeerders zich meer moeten richten op de prijzen op lange termijn omdat die minder volatiel zijn. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie is dit jaar gestegen van rond 60 dollar tot 75 dollar.

De huidige olieprijs van rond 70 dollar is volgens de JPMorgan-analist een "sweet spot" voor de oliebedrijven. Bij een prijs van 80 dollar per vat dreigt volgens hem de vraag naar olie onder druk te komen en een prijs van 50 dollar per vat hebben de oliebedrijven nodig om het dividend te dekken.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront