Word een betere belegger met deze 10 regels

Door Belegger.nl op 7 mei 2019 15:00 | Views: 10.809

Word een betere belegger met deze 10 regels

Warren Buffett is tientallen miljarden waard, maar hij leeft nog steeds eenvoudig, en zijn strategieën om te investeren en rijkdom te vergaren zijn ook niet al te gecompliceerd. Maar als het zo gemakkelijk is, waarom zijn dan niet meer mensen zo rijk als Buffett?

Omdat zijn benadering het soort discipline, geduld en instinct vereist dat velen niet hebben of niet willen ontwikkelen. MoneyWise zette de tien regels op een rij die het orakel van Omaha hebben geholpen om steenrijk te worden met beleggen.

1. Leer goed communiceren

De eerste stap naar de welvaart van Buffett heeft weinig te maken met het selecteren van aandelen. Volgens Buffett dient u eerst een sterke communicator te worden, en woorden te hanteren als uw belangrijkste gereedschap.

"Zonder goede communicatievaardigheden kun je mensen niet overtuigen om je te volgen, ook al kun jij over de berg kijken en kunnen anderen dat niet", zei Buffett ooit tegen een MBA-student aan de Stanford-universiteit.

Hoewel dit advies vooral voor financiële planners is, is het ook goed bij het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en om te kunnen denken en handelen in stresssituaties.

2. Leef zuinig

Buffett leeft ver onder zijn budget. Van hem is bekend dat hij in een oudere, bescheiden auto rijdt. Hij woont nog steeds in het huis dat hij in in 1958 in Omaha, Nebraska heeft gekocht voor 31.500 dollar, en hij haalt bijna elke dag zijn ontbijt bij een McDonald's.

"Beschouw rijkdom als veiligheid en niet als vrijbrief om dwaas geld uit te geven. Leef bescheiden, en je zal de dips in de financiële markten overleven. Een geautomatiseerde beleggingsdienst kan je ook helpen om kalm te blijven."

Wie investeert om er een uitbundige levensstijl op na te houden, merkt al snel dat hij uit hebzucht overhaaste beslissingen neemt.

3. Wees altijd bereid om nieuwe dingen te leren

Buffett zegt graag dat kennis zich vermeerdert, net als rente op de bank. Hij begint elke dag met een krant en hij leest elke dag boeken over verschillende onderwerpen.

"Informatie tot u nemen zal niet alleen uw belegging beïnvloeden, maar het zal u ook voorbereiden op succes op alle gebieden van het leven. Profiteer van wat anderen u kunnen vertellen over nieuwe technologieën en nieuwe strategieën."

Wie niets nieuws leert, veroudert snel. Wees als Buffett, en u zal nooit te oud worden om nieuwe kunstjes te leren.

4. Vertrouw op dividenden voor groei op lange termijn

Warren Buffett houdt van aandelen die dividend uitkeren. Zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, krijgt elk jaar honderden miljoenen dollars van Coca-Cola in de vorm van dividenden.

Stabiele dividenden zijn vaak afkomstig van betrouwbare bedrijven die hun doelstellingen consistent halen of overtreffen. Hun aandelen brengen u misschien niet snel heel veel geld op, maar door hun dividenden kunt u investeren op de automatische piloot.

Andere bedrijven die een hoog dividend betalen zijn Caterpillar, AT&T, Verizon en de beleggingsmaatschappij BlackRock Capital - maar ironisch genoeg niet Berkshire Hathaway.

5. Kijk vooruit, niet naar het verleden

Buffett verklaarde in de jaren vijftig dat "de belegger van vandaag niet profiteert van de groei van gisteren". Deze stelregel geldt vandaag nog steeds. Volgens Buffett is het volgen van eerdere trends veel minder belangrijk dan het identificeren van nieuwe kansen. Wanneer u besluit om in een bedrijf te beleggen, concentreer u dan op wat in de toekomst ligt, niet op de geschiedenis ervan.

6. Volg bij beleggen niet de kudde

Warren Buffett was nooit iemand die de kudde volgde. De kuddementaliteit is een trefzekere manier om middelmatige resultaten te behalen, gelooft Buffett. "Je moet je van de menigte onderscheiden."

Volg af en toe een goed advies, maar breek uit de kudde door uw eigen investeringsstrategie te ontwikkelen op basis van kennis en ervaring. Het zal niet gemakkelijk zijn. "Om een succesvolle belegger te zijn, moet je de angsten en hebzucht van de mensen om je heen negeren, hoewel het bijna onmogelijk is," aldus Buffett.

7. Beleg nooit met geleend geld

Als u investeert, gebruik dan uw eigen geld, zei Buffett. Nooit lenen. "Het is in mijn ogen bizar om geld voor effecten te lenen", zei Buffett vorig jaar tegen CNBC. "Het is krankzinnig om te riskeren wat je hebt en nodig hebt voor iets dat je niet echt nodig hebt."

Als u geld leent om te beleggen, zijn uw strategieën te zeer gericht op de noodzaak om het terug te betalen. Sommige investeringen vereisen een lange adem en wachten op groei, wat moeilijk is als er een schuld boven uw hoofd hangt.

8. Denk aan de lange termijn

Buffett zegt te investeren voor de lange termijn en raakt niet verstrikt in de dagelijkse bewegingen van de aandelenmarkt. "Kopen en vasthouden" is een veel voorkomende langetermijnbeleggingsstrategie waarbij u een aandeel niet verkoopt, ook niet als het een slechte dag heeft - of een slechte maand.

De benadering van Buffett kan "kopen, vasthouden en vasthouden" worden genoemd. Zoals hij graag zijn aandeelhouders in Berkshire Hathaway vertelt: "Onze favoriete periode voor het houden van een aandeel is: voor altijd". Hij vindt het niet erg als een aandeel af en toe tuimelt, want dat zijn goede kansen om meer aandelen tegen een lage prijs te kopen.

9. Weet wanneer u moet weglopen

Buffett zegt dat u moet weten wanneer u weg moet lopen. Zijn strategie van aandelen houden voor de lange termijn betekent niet dat Buffett geen aandelen verkoopt als het moet. Ondanks zijn succes heeft hij ook gewed op tal van miskleunen. De truc voor succes op lange termijn is weten wanneer u weg moet lopen om ergere verliezen te voorkomen.

Buffett leerde deze lessen als jonge man toen hij gokte op paardenraces. Hij probeerde de verliezen goed te maken door zijn inzetten te verhogen en verloor toen nog meer. "Herken een echte verliezer, zodat je weg kunt lopen en je verliezen kunt minimaliseren."

10. Vergeet niet dat alles mogelijk is

Warren Buffett bewaart krantenkoppen over bijvoorbeeld paniek op de beurzen om zichzelf eraan te herinneren wat er zou kunnen gebeuren. Hij beplakt zijn muren met schreeuwende koppen over crashes op de aandelenmarkt, die hij "educatieve kunst" noemt.

Ze herinneren hem eraan dat, in investeringen en in het leven, alles kan gebeuren. Wie dit in gedachten houdt, gaat voorzichtig te werk en neemt weloverwogen beslissingen over beleggingen.

Vermijd risicovolle schulden en leid geen onhoudbaar luxe leven, dan kunt u marktfluctuaties weerstaan - net als Warren Buffett.

Lees ook: Sell in May, goed idee?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.