5 tips voor een lucratieve dividendbelegging

Door Belegger.nl op 31 maart 2020 09:00 | Views: 7.854

5 tips voor een lucratieve dividendbelegging

De coronapandemie heeft dividendaandelen van over de hele wereld, inclusief Nederlandse namen, flink geraakt. Hoe kunt u het kaf van het koren onderscheiden?

Aangemoedigd door enkele grote aandeelhouders die zich grote zorgen maken over de levensvatbaarheid van ondernemingen die de coronacrisis het hoofd moeten bieden, heeft een aantal gerenommeerde Nederlandse bedrijven inmiddels een streep gezet door hun dividenduitkeringen. Dit zijn onder andere Randstad, Unibail, Heijmans, Arcadis, de drie grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank en - zoals vanmorgen bekend werd gemaakt - BAM en NIBC.

Tips voor beleggers

Met het oog op de meest recente ontwikkelingen geeft The Motley Fool een aantal tips voor dividendbeleggers:

1. Bedenk waarom een bedrijf een hoog dividend uitkeert

Er zijn over het algemeen twee soorten hoogrenderende dividendaandelen: aandelen die de beurskoers om specifieke redenen, waaronder een conjuncturele neergang of verstoringen van hun activiteiten, zien dalen, en aandelen die alleen maar met de bredere markt meebewegen.

Tot die eerste categorie behoort de Amerikaanse telecommunicatiereus AT&T, dat bijna 20% beurswaarde zag verdampen in de afgelopen maand, vanwege het opschorten van filmproducties bij dochter WarnerMedia, het verlies van betaaltelevisieabonnees en mogelijke vertragingen in de lancering van 5G communicatie-technologie. Ook schortte AT&T een groot aandeleninkoopprogramma op. Het bedrijf heeft momenteel een toekomstig dividendrendement van 7%. 

Frisdrankgigant Coca-Cola verloor in de afgelopen maand ook ongeveer 20% van zijn waarde, en heeft nu een toekomstig dividendrendement van bijna 4%: lager dus dan AT&T. Maar Coca-Cola zal volgens The Motley Fool naar verwachting weinig last hebben van tegenwinden op de korte termijn zoals AT&T. Zo zal de vraag naar zijn dranken tijdens de crisis waarschijnlijk redelijk stabiel blijven. 

In deze situatie zou Coca-Cola een betere belegging zijn dan AT&T. 

2. Staar u niet blind op het dividendrendement

In plaats van u blind te staren op het dividendrendement, doet u er goed aan meer aandacht te besteden aan de uitbetalingsratio van een aandeel, oftewel het percentage van de winst per aandeel of de vrije kasstroom dat het bedrijf uitgeeft aan dividenden.

Als een van beide ratio's te lang boven de 100% staat, zou het dividend kunnen worden geschrapt, zoals gebeurde bij de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s.

AT&T en Coca-Cola besteedden respectievelijk slechts 51% en 81% van hun vrije kasstroom aan hun dividend over de afgelopen 12 maanden. Verder zijn beide bedrijven zogeheten 'Dividend Aristocraten', oftwel bedrijven die hun dividend al minstens 25 jaar op rij hebben verhoogd. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze deze eretitel in de nabije toekomst behouden, aldus The Fool.

3. Let op de vrije kasstroom

Als een bedrijf te veel geld uitgeeft of te veel schulden maakt, zal de vrije kasstroom dalen en zijn vermogen om dividend uit te keren of aandelen in te kopen, afnemen. 

Als we naar de vrije kasstroom-groei kijken van AT&T, Coca-Cola en Macy's in de afgelopen tien jaar, kunnen we zien waarom Macy's zijn dividend heeft opgeschort:

4. Kies de juiste sector

De recente uitverkoop op de markt heeft een aantal economische sectoren hard geraakt. Zo zijn veel olie-aandelen ingestort vanwege een prijsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Veel bankaandelen hebben schade ondervonden van de nulrente, terwijl retailers zijn getroffen door lockdowns en quarantaines om het aantal besmettingen met het coronavirus te temmen.

Volgens The Fool is een aantal aandelen verworden tot 'hoogrenderende valkuilen in plaats van koopjes'. De beleggingssite raadt beleggers aan om alleen te investeren in dividendaandelen in sectoren die tegen een stootje kunnen, zoals technologie, consumptiegoederen en nutsbedrijven.

5. Herbeleg altijd uw dividenden 

Zet uw dividenduitkeringen niet op een spaarekening, maar beleg ze direct in extra aandelen. 

Neem Coca-Cola, dat in de afgelopen twintig jaar met ongeveer 88% is gestegen. Als u al uw dividenden als inkomen zou incasseren, zou dat gelijk staan aan een totaal rendement van 177%. Als u deze dividenden opnieuw had belegd tijdens dezelfde periode, zou u in plaats daarvan op een totaal rendement van 236% zitten.

Lees meer: Welke bedrijven schrappen het dividend?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.