Warren Buffett voorziet gierende inflatie

Door Belegger.nl op 23 september 2020 08:40 | Views: 27.852

Warren Buffett voorziet gierende inflatie

De coronacrisis heeft geleid tot een volledig nieuwe situatie op monetair gebied. De centrale banken blijven maar geld in het systeem pompen om de economie vlot te trekken, en dat heeft superbelegger Warren Buffett aan het denken gezet.

"De Amerikaanse staatsschuld wordt niet terugbetaald, die wordt geherfinancierd", zei Buffett onlangs. Als de overheid gewoon geld kan blijven drukken om de eigen schuld te betalen, is het niet logisch om te denken dat ze ooit een betaling zal missen, zo redeneerde de meest succesvolle belegger ter wereld. "De truc [voor landen] is om te blijven lenen in de eigen valuta."

Welke gevolgen heeft deze situatie voor uw beleggingen en spaargeld? Tim Denning ging op onderzoek uit.

Buffett verbaast zich

Dit zei Buffett onlangs: "Als je negatieve rentetarieven kunt hebben, geld kunt uitgeven en bijdrukken, en meer en meer schulden kunt maken ten opzichte van de productiecapaciteit, dan zou je denken dat de wereld dat in de eerste paar duizend jaar al had ontdekt in plaats van er nu pas op te komen. Ik zie het nu 12 jaar gebeuren en ik kan het nog steeds niet echt geloven. We zullen zien."

"Het is waarschijnlijk de interessantste vraag die ik ooit in de economie ben tegengekomen: kun je volhouden wat we nu doen? Het is in 2008 begonnen, en we lijken nu een periode in te gaan waarin we de hypothese testen dat dit beleid met nog meer kracht voortgezet kan worden."

Deze verwondering verklaart wellicht waarom Buffett de laatste tijd veel van zijn Amerikaanse bankaandelen heeft verkocht. In plaats daarvan investeerde hij onlangs in een goudmijnbedrijf. Hij lijkt niet heel veel vertrouwen te hebben in deze praktijken.

Vergist

Inflatie is als de prijzen stijgen en de waarde van geld daalt. Buffett: "Ik dacht eerst dat de ontwikkelingen die we hebben gezien, kunnen plaatsvinden zonder dat de inflatie toeneemt, maar ik heb me vergist."

Hij heeft onlangs belegd in goud en schatkistpapier, wat hij beschreef als 'een bijzonder slechte investering op de lange termijn'. 

Het feit dat deze vermaarde belegger vanwege de huidige omstandigheden bereid is zijn geld voorlopig toch te stoppen in 'bijzonder slechte beleggingen', zou iedere belegger aan het denken moeten zetten.

Wat is de impact op uw eigen geld?

Negatieve rente kost u geld. Als u denkt uw rendement op de aandelenmarkt te halen, moet u goed weten wat u doet: algoritmes en professionele beleggers houden zich er vooral mee bezig de enthousiaste particulier (de 'Robinhood-belegger') een poot uit te draaien.

Daarbij kunt u zich afvragen hoelang de koersen nog hoog blijven tijdens een pandemie met lockdowns en alle faillissementen en werkloosheid van dien.

Een belangrijke aanwijzing is hier de omloopsnelheid van geld. Zie deze grafiek:

klik om te vergroten

De vertraging die we nu zien betekent dat al het geld dat in de economie wordt gepompt, nauwelijks van eigenaar wisselt: het blijft hangen in de financiële markten. Maar het gaat een keer de reële economie in, en u kunt zich voorstellen wat dat betekent voor de waarde ervan.

Conclusie: gierende inflatie

De manier waarop geld functioneert in de samenleving is fundamenteel veranderd. Vermaarde beleggers als Buffett hebben veilige havens opgezocht: als we kijken naar wat het 'Orakel van Omaha' doet om erachter te komen wat hij denkt, kunnen we concluderen wat hij voorziet: gierende inflatie.

Zie ook: De beleggingsregels van Warren Buffett

Reacties

7 Posts
Maan Arkenbosch
0
Warren Buffet heeft volkomen gelijk! De aandelen, onroerend goed en edelmetaal markten laten al een zeer forse inflatie zien. Zodra dat de spuigaten uitloopt, komen andere assets aan de beurt. Uiteindelijk gaat Jan Modaal en Piet Minima dat voelen in de energie, zorg en voedselprijzen. En dan komt de grote reset met het vrij waardeloos maken van het drukpersgeld als de Monopoly carrousel door de middelpunt vliedende kracht gaat crashen!
Gino Scheppers
1
Lees eens volgend bericht.
www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/22/spaar...
Als je dan weet dat ECB en FED proberen om de inflatie tot bij en rond de 2% proberen te krijgen, als dit zou lukken, dan zal je nog meer aan koopkracht verliezen.
De gewone burger is de pineut.
Mart63
0
Ik deel al ruime tijd de visie van Warren Buffet. Maar het feit dat hij met zijn hele batterij aan ervaren analysten tot dezelfde conclusie komt, sterkt mijn standpunt wel. Goud en goudmijnen bieden desgevallend een degelijke safe haven.
Lucky?
0
Het spijtige aan deze situatie is dat het weer op de rug is van de oh zoveel (onwetende). :(
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.