Wat te doen bij een grillige beurs?

Door Redactie op 5 november 2020 08:05 | Views: 5.580

Wat te doen bij een grillige beurs?

Het beursjaar 2020 begon zo mooi, maar is vanwege de coronacrisis en daaropvolgende recessie steeds meer gaan lijken op een duizelingwekkende rit in een achtbaan zonder eind. 

Dergelijke schommelingen zijn vervelend voor gepensioneerden, of mensen die op het punt staan met pensioen te gaan. Hoe gaan beleggers het beste om met zoveel grilligheid? CNBC sprak met een aantal experts.

“De volatiliteit is dit jaar aanzienlijk hoger dan in andere jaren en wordt gevoed door veel angst en bezorgdheid rond de pandemie,” zei Brad Lineberger van het Californië gevestigde Seaside Wealth Management.

Voor degenen die van plan zijn om met pensioen te gaan tijdens deze roerige periode op de beurs, zijn er een paar belangrijke tips die de overgang zullen vergemakkelijken.

1. Wees niet bang voor volatiliteit

Marktvolatiliteit komt relatief vaak voor. Het is een normaal onderdeel van het investeringsproces, en de beste manier om inflatie te ontlopen, volgens Lineberger. “Omarm volatiliteit. Het is de reden waarom beleggers worden betaald om aandelen te bezitten", zei hij.

Hoewel de aandelenmarkten de afgelopen maanden grote schommelingen hebben laten zien, zijn de rendementen volgens Zach Abrams van vermogensbeheerder Capital Advisors in Ohio op de lange termijn nog steeds gebaseerd op dezelfde factoren: dividendrendementen, winstgroei en verandering in de waardering. 

Verder bieden scherpe bewegingen naar beneden beleggers mooie kansen om meer aandelen te kopen, wat het toekomstig rendement ten goede komt. 

2. Maak een potje voor noodgevallen 

Hoewel volatiliteit uw vriend is op de lange termijn, raden financiële adviseurs wel aan om cash aan te houden voor het geval u met pensioen gaat tijdens een beurscrash.

Als de aandelenmarkt instort, is het beter om het geld uit de noodpot uit te geven om van te leven, in plaats van aandelen te verkopen met een verlies dat niet kan worden terugverdiend, volgens Tony Zabiegala van de in Ohio gevestigde vermogensbeheerder Strategic Wealth Partners.

Op deze manier kunt u profiteren van een sterk herstel, zoals we zagen na de coronacrash in maart. 

3. Maak een plan en blijf erbij 

Voordat u met pensioen gaat, heeft het volgens experts zin om uw portefeuille wat meer risicobestendig te maken.

Zo is een traditionele portefeuille verspreid tussen 60% aandelen en 40% obligaties misschien niet langer de beste optie voor gepensioneerden. In plaats daarvan kunnen beleggers overwegen om het risico te spreiden naar andere categorieën, zoals private equity, grondstoffen en onroerend goed, aldus Zabiegala.

4. Bescherm wat u hebt

“Risicobeheer is een heel belangrijk onderdeel van pensioenplanning", zegt Leyla Morgillo van Madison Financial Planning Group in New York. “Het gaat er niet om te streven naar het hoogst mogelijke rendement, maar het gaat erom te beschermen wat u hebt.”

Om dit doel te bereiken, raden de adviseurs aan een plan of routekaart te maken voor pensioeninvesteringen, lang voordat u met pensioen gaat. Dit biedt bescherming tegen het maken van rampzalige emotionele beslissingen met uw beleggingen tijdens extreme marktgebeurtenissen.

“Heb de discipline om u aan uw plan te houden, zelfs als het niet goed voelt", aldus Lineberger van Seaside Wealth Management. Met andere woorden, laat u niet leiden door uw emoties. 

Zie ook: 9 tekenen dat u nog niet met pensioen kunt

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.