'Iedereen houdt van ASML'

Door Belegger.nl op 25 januari 2021 12:00 | Views: 10.160

'Iedereen houdt van ASML'

Taiwan Semiconductor Manufacturing, maker van de meest geavanceerde computerchips ter wereld voor onder meer smartphones, kondigde vorige week aan dat het tussen de 25 miljard en 28 miljard dollar zou besteden aan het opvoeren van zijn productiecapaciteit.

Dat was muziek in de oren van aandeelhouders van het oer-Hollandse ASML, dat ooit is voortgekomen uit Philips. Dit Brabantse bedrijf is namelijk de enige producent ter wereld die de fabricageapparatuur levert die TSM nodig heeft om zijn krachtige computerchips te maken.

Op de kooplijst

Volgens Barron's was dat reden voor analist Pierre Ferragu van New Street Research om ASML op de kooplijst te zetten, met een koersdoel van 570 euro. Dat zou een koersstijging van ongeveer 25% betekenen.

"Iedereen houdt van ASML", aldus Ferragu. Het in Veldhoven gevestigde bedrijf zal volgens New Street Research positief bljven verrassen.

Profiteren op twee manieren

Afgezien van Samsung Electronics heeft TSM amper concurrentie, behalve misschien Intel dat al jaren moeite heeft de markt voor hoogwaardige computerchips te betreden.

ASML zal volgens New Street Research op twee manieren profiteren van een stijging in de uitgaven aan computerchiptechnologie.

Aan fabricagesystemen zal naar schatting 150 miljard dollar worden uitgegeven, terwijl de technologie die wordt gebruikt om de ronde siliciumwafers te produceren waarop computerchips worden geprint goed zal zijn voor meer dan 100 miljard dollar aan uitgaven, zo voorspelt Ferragu.

Verdriedubbeling winst

Als gevolg van deze extra uitgaven kan de winst bij ASML volgens Ferragu verdriedubbelen tot 26 euro per aandeel in 2025, op een omzet van 30 miljard euro.

Volgens Mark Li, een analist van Bernstein, suggereert het recente winstverslag van ASML dat Intel de beslissing om meer productie uit te besteden aan TSM al heeft genomen.

De koers van de aandelen ASML is afgelopen jaar met 92% gestegen, terwijl de benchmark PHLX Semiconductor index 62% hoger staat.

Bekijk ook: 'ASML lichtjaren voor op concurrentie'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.