7 dividendkoningen

Door Belegger.nl op 14 april 2021 09:10 | Views: 16.588

7 dividendkoningen

Dividendaandelen zijn misschien niet de meest spectaculaire belegging. Enorme koerswinsten in korte tijd zijn eerder uitzondering dan regel. Toch, als je kijkt naar de lange termijn, dan zijn er veel klassieke dividendaandelen die uitstekende rendementen hebben opgeleverd.

Volgens financieel analist Bret Kenwell is het verstandig tenminste een paar bedrijven in portefeuille te hebben die al decennialang degelijke winst- en omzetgroei laten zien. Vaak gaat dat gepaard met niet onaardige koerswinst, maar in elk geval heeft u een robuuste, betrouwbare belegging in handen.

Op de website Investorplace zet Kenwell zeven van zijn favoriete Amerikaanse dividendbedrijven op een rij, met alle een trackrecord van meer dan vijftig jaar stijgende winstuitkeringen.

 1. Op nummer 1 staat Procter & Gamble. Je zou dit bedrijf kunnen vergelijken met Unilever. P&G-producten vind je overal in de supermarkt. Alles dat verpakt is, van babyvoeding tot shampoo, wordt door het levensmiddelenconcern succesvol verkocht. Het dividend wordt al 64 jaar lang elk jaar verhoogd.

 2. 3M is ook zo’n conglomeraat met meer dan 60.000 merken. Dat zijn hoofdzakelijk consumentenproducten, maar het bedrijf produceert ook veel voor de gezondheidssector, zoals beademingsapparaten voor Covid-19-patiënten.

  De koers doet het de laatste paar jaar minder goed. Ondanks sterk herstel na maart 2020 staat de koers nog altijd ver onder het record van 2018. 3M kan echter wel bogen op een altijd stijgend dividend en ómdat de koers zo laag is, is het dividendrendement met 3,5% des te hoger.

  Veel analisten zien het bedrijf de komende jaren rustig maar gestaag doorgroeien, wat P&G een perfect aandeel zou maken voor langetermijnbeleggers.

 3. Een toekomst in vastgoed? Kenwell twijfelt niet aan de Federal Realty Trust. Deze REIT zat in 2020 net als veel andere vastgoedfondsen even in een dikke dip, maar heeft zich knap hersteld met een koersstijging van 62% sinds het dieptepunt in maart.

  Toch kan het fonds nog altijd bogen op een dividendrendement van 4,1% wat voor Amerikaanse begrippen echt hoog is. Het past ook in de traditie want het dividendrendement is de laatste tien jaar nooit onder de 3,6% gezakt. 

 4. Johnson & Johnson kennen de meeste mensen in Nederland van de tandenstokers, of als het moederconcern van Janssen uit Leiden dat een coronavaccin heeft ontwikkeld. Maar Janssen is maar een van de vele dochters van J&J, dat een marktwaarde heeft van 432 miljard dollar. Het bedrijf produceert naast medicijnen ook medische apparatuur en consumentenproducten.

 5. Lowe’s is een bedrijf dat je misschien niet zou verwachten op deze lijst. Het is namelijk een warenhuisketen, maar dan wel een in het goede segment, namelijk dat van bouwmarkten. Samen met Home Depot is het marktleider in Noord-Amerika en dankzij de bloeiende huizenmarkt zijn de verwachtingen van analisten hooggespannen.

  Dat is ook een van de weinige nadelen. De hooggespannen verwachtingen hebben ook geleid tot een veel hogere koers: +225% sinds het dieptepunt van 2020.

 6. 'Good old' Coca-Cola mag natuurlijk niet ontbreken. Met 59 jaar van opeenvolgende dividendverhogingen zit het niet ver achter P&G. Dit is een aandeel dat zo solide is als een rots, vandaar dat een dividendbelegger als Warren Buffett het een prominente plek geeft in zijn portefeuille.

  Van de koers hoef je geen spektakel te verwachten, maar het dividend is veilig. De verwachtingen voor 2021: 11,2% omzetgroei en 10% winstgroei.

 7. Illinois Tool Works is een naam die weinigen in Nederland zullen kennen, maar het is voor beleggers wel een echte goudmijn. De aandelen van dit bedrijf zijn de laatste 30 jaar 3.200% in prijs gestegen. Over 50 jaar zelfs 30.000%. En dat is alleen maar de koers. Als het dividend erbij wordt geteld, stijgen die rendementscijfers naar respectievelijk 5.600% en 56.400%!

  Het geeft aan dat je ook met dividendaandelen rijk kan worden. En als het aan analisten ligt, gaat dit sprookje nog jaren door. De verwachtingen voor de winstgroei in 2021 en 2022 zijn 19,5% respectievelijk 9,5%.

Zie ook de column van Martine Hafkamp: Dividend? Leve de aristocratie

Reacties

2 Posts
arconati
0
De laatste 10 jaar was de winstgroei bij Coca Cola en Procter&Gamble onbestaande. Dat wil zeggen dat een steeds groter deel van de winst bij wijze van dividend uitgekeerd werd. De reden van de koerswinst in het voorbije decennium is volledig toe te schrijven aan de dalende intrestvoeten en daaruit voortvloeiende stijging van activaprijzen. Wie 25-30 keer de winst voor een aandeel wil geven, heeft veel betere alternatieven, die bovendien een groter dividend uitkeren.
Youri
0
Als je een beetje research doet, dan staat geen enkel van deze "dividendkoningen" in de top 10. En alle info is online beschikbaar hiervoor.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.