Morningstar selecteert 28 betrouwbare Europese dividendbetalers

Door Redactie op 24 maart 2022 08:35 | Views: 23.909

Morningstar selecteert 28 betrouwbare Europese dividendbetalers

Nog maar net bekomen van de coronapandemie worden beleggers nu getrakteerd op een extreem hoge inflatie. Welke aandelen kunnen het best door deze woelige tijden heen navigeren? Morningstar-analisten plozen het Europese universum uit op dividendrendement en pikten de 28 aantrekkelijkste aandelen eruit.

De analisten legden hiervoor 300 bedrijven uit het universum van Morningstar langs de lat. De 28 namen die uit de analyse rolden komen uit uiteenlopende sectoren, maar hebben ook veel gemeen: ze hebben pricing power, lage schuldenniveaus en sterke cashflows. 

'Financiële sector onverminderd interessant'

Vóór de pandemie uitbrak, waren het de banken en de energie- en nutsbedrijven die de belangrijkste dividendbetalers waren. Nog steeds zijn zij sterk vertegenwoordigd in de lijst. Volgens Morningstar is de financiële sector nog steeds onverminderd interessant voor beleggers. Maar ook consumentenaandelen als Hugo Boss, BMW en H&M bieden een aantrekkelijk dividend, net als Tesco en de farmareuzen Novartis en Sanofi.

Waar werd op gelet?

Morningstars senior aandelenanalist Michael Field legt uit waar hij en zijn collega’s op letten bij de selectie. 

"Bedrijven moeten lage of goed beheersbare schulden hebben, ofwel een geringe financial gearing, uitgedrukt in schulden als percentage van de winst: net debt/Ebitda. Daarnaast moet er natuurlijk voldoende cashflow zijn om het dividend mee te kunnen betalen. En ook niet onbelangrijk: de bedrijven moeten een bepaalde vorm van concurrentievoordeel hebben. Op de lijst staan 18 namen met een narrow of wide moat."

Volgens Field zijn Europese aandelen goed gepositioneerd voor het huidige marktklimaat. "De ECB zal waarschijnlijk minder snel de rente verhogen dan de Fed, dat geeft wat lucht."

Lees ook: Het ene dividendaandeel is het andere niet

Belangrijke les uit 2020: het gaat om de houdbaarheid

We kunnen ook een belangrijke les trekken uit de coronapandemie. In 2020 werden dividendbeleggers onaangenaam verrast door een reeks dividendverlagingen. 

Field: "Die waren deels het gevolg van daadwerkelijke winstdalingen door de disruptie die de pandemie met zich meebracht. Maar ze werden ook veroorzaakt door angst en zorgen bij bedrijven die er gewoon goed voor stonden. Dit was wel een wake-up call: een bedrijf kan een goed dividendrendement bieden, maar het gaat erom of dat op langere termijn houdbaar is."

In het jaar 2020 werd het kaf van het koren gescheiden. "Toen werd duidelijk welke bedrijven daar aan konden voldoen en welke serieus in de problemen kwamen."

Toekomstige kasstromen geven goede indicatie

De expert kijkt specifiek naar de cashflow-projecties en opzichte van de winsten. "Het is belangrijk dat er geen mismatch is tussen wat beleggers aan dividend verwachten en wat bedrijven aan de andere kant kunnen betalen met wat ze verdienen. In de beleggingswereld valt niets te garanderen, maar toekomstige kasstromen zeggen wel iets over de capaciteit om het dividend te blijven uitkeren", besluit Field.

Lees verder: 10 defensieve Europese aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.