7 vluchtheuvels tijdens een bearmarkt

Door Belegger.nl op 20 mei 2022 08:10 | Views: 12.312

7 vluchtheuvels tijdens een bearmarkt

Bearmarkten horen erbij. Zij maken deel uit van de marktcycli, maar diversificatie kan helpen om op koers te blijven als de aandelenmarkten omlaag gaan, schrijft Tezcan Gecgil op InvestorPlace.

Tijdens een bearmarket kunnen beleggers bescherming zoeken in diverse beleggingscategorieën. Gecgil geeft 7 tips waarmee mogelijk winst te halen valt in een bearmarket.

  1. De bekende Blue Chip-bedrijven
  2. Gezondheidszorg, waar de uitgaven blijven stijgen
  3. Grondstoffenprijzen zijn historisch hoog
  4. Vastgoed biedt zekerheid
  5. Nutsbedrijven profiteren van gestage groei en bovengemiddelde dividendrendementen
  6. Spreiding met en in cryptovaluta's
  7. Kunst als alternatief

Een strategie voor ruige tijden

Het lijkt erop dat Wall Street zich schrap zet voor een bearmarket. Groeiaandelen, die zo populair waren tijdens de pandemie, en large caps zijn ook niet immuun. De S&P 500 index is dit jaar tot nu toe met meer dan 13,5% gedaald, terwijl technologie-index Nasdaq in dezelfde periode meer dan 21,5% lager staat.

De macro-economische tegenwind trekt aan en na de laatste renteverhoging is de onzekerheid op de aandelenmarkt verder toegenomen. In de afgelopen eeuw zijn er meer dan 25 bearmarkten geweest en de meeste duurden minder dan een jaar. Paniekverkoop in een bearmarket lijdt vaak tot verlies van potentiële winst en zelfs beleggingskapitaal.

Maar: na regen komt zonneschijn. Daarom is het belangrijk om een goede strategie te hebben. Het is makkelijker om stand te houden in een storm als u goed gespreid bent en belegt voor de lange termijn. Beleggers zoeken daarom naar alternatieve beleggingsmogelijkheden om te kunnen spreiden.

Dit zijn 7 mogelijkheden om dat te doen.

1. Groen licht voor Blue Chips

Blue Chip-aandelen zijn de waardevolle bedrijven van de aandelenmarkt. Vaak zijn het bedrijven die al tientallen jaren bekend zijn, met een grote marktkapitalisatie en een rijke bedrijfsgeschiedenis.

De meeste bedrijven in de Dow Jones zijn blue chips. Zoekt u dividend, dan staan de blue chips zeker op de radar. De duurzame dividenden geven de aandelen een zekere stabiliteit. De Dow Jones is dit jaar tot nu toe zo’n 10% gedaald, maar dat is minder dan de S&P500 en de Nasdaq. De daling kan zelfs een koopkans betekenen. Gecgil heeft een aantal tips, zoals IBM, Pfizer en Walmart.

2. Vooruitzichten healthcare zijn gezond

In tijden van recessie komen defensieve aandelen in beeld, zoals de gezondheidszorg. Het is een sector die tamelijk resistent is tegen marktdalingen. De vooruitzichten zijn ook gunstig, want vanwege de vergrijzing blijven de uitgaven voor de gezondheidszorg stijgen.

Verwacht wordt dat de wereldwijde uitgaven voor geneesmiddelen tegen het jaar 2030 zullen zijn gestegen tot gemiddeld meer dan 10% van het mondiale BBP. Daarnaast wordt nagedacht over vaccinatie van jonge kinderen tegen covid-19. Moderna heeft goedkeuring van zijn vaccin voor dat doel al aangevraagd, en de verwachting is dat Pfizer zal volgen. Tips van Gicgel zijn o.a. Abbvie, Merck en Thermo Fisher Scientific.

3. Grondstoffen zitten in een bullmarket

Al dreigt er een bearmarket voor aandelen, analisten denken dat we aan het begin staan van een langdurige structurele bullmarkt voor grondstoffen. De Wereldbank wijst op de impact van de Russische invasie in Oekraïne op deze markt. Veranderingen in de mondiale productie-, handels- en consumptiepatronen kunnen de grondstoffenprijzen tot eind 2024 op een historisch hoog peil houden. Bovendien voeren die hoge grondstoffenprijzen de inflatiedruk wereldwijd nog verder op.

Lees ook: Rollen we een nieuwe supercyclus in grondstoffen in?

Ruwe olie wordt momenteel verhandeld tegen 100 dollar per vat. En de Dow Jones Oil & Gas Index is sinds 1 januari met meer dan 45% gestegen. Bovendien hebben voedselgrondstoffen en meststoffen, die afhankelijk zijn van aardgas als productiemiddel, ook de grootste prijsstijgingen sinds 2008 gekend. Verwacht wordt bijvoorbeeld dat de tarweprijzen met meer dan 40% zullen stijgen en in 2022 een recordhoogte bereiken.

De edelmetalen zijn ook een bekende veilige haven. Goud en zilver, maar ook koper, platina, palladium, nikkel en zink doen het goed in tijden van onzekerheid op de markten.

Grondstoffen bieden niet alleen een effectieve bescherming tegen inflatie, maar helpen ook de portefeuilles van beleggers te diversifiëren dankzij hun lage correlatie met aandelen. Tips voor blootstelling aan de grondstoffensector zijn bijvoorbeeld Archer Daniels Midland, Barrick Gold, Newmont, Rio Tinto, Freeport McMoRan en BHP.

4. Vastgoed is zeker

Beleggen in onroerend goed is een andere optie om uw spaargeld te beschermen tegen inflatie of volatiele markten. Het zorgt ook voor een consistent inkomen over een lange periode.

Investeren in vastgoed kan op verschillende manieren. U kunt zelf onroerend goed kopen, of via vastgoedaandelen blootstelling verkrijgen. Bekende vastgoedfondsen zijn bijvoorbeeld Eurocommercial Properties (winkels), Vonovia (woningen) en CTP (logistiek vastgoed).

5. Het nut van nutsbedrijven

Nutsbedrijven vormen doorgaans het defensieve en minder volatiele deel van een beleggingsportefeuille. Ze leveren elektriciteit, aardgas, water en rioleringsdiensten. Ongeacht de economische cyclus zijn die bedrijven en hun diensten nodig.

De markten zijn vaak sterk gereguleerd. De beleggingen worden gezien als stabiel, met een laag risico. Nutsbedrijven staan bekend om hun bescheiden maar gestage groei en bovengemiddelde dividendrendementen.

De vooruitzichten voor nutsbedrijven zijn de afgelopen paar jaar aanzienlijk verbeterd, onder meer door de transitie naar duurzame energie. Als gevolg daarvan wordt er flink geïnvesteerd in de nutssector om de wereldwijde doelstellingen voor het CO2-arm maken van de economie te bereiken. Voorbeelden van nutsbedrijven zijn RWE en E.ON, maar ook EDF en Engie.

6. Cryptocurrency – volatiele optie om te spreiden

2022 is tot nu toe een moeilijk jaar geweest voor de cryptovaluta's. De markt is erg volatiel en bitcoin en ethereum kijken tegen forse koersdalingen op jaarbasis aan.

Analisten denken dat veel digitale valuta's het op de lange termijn niet zullen redden. Ook voor deze markt geldt dat spreiding helpt om stormen te doorstaan. Cryptobeleggers moeten hun beleggingen diversifiëren over grote marktleiders in digitale activa, snelgroeiende nieuwe crypto's, non-fungible tokens (NFT), gedecentraliseerde financiële munten en stablecoins. Periodiek beleggen helpt ook om de aanschafprijs te middelen.

7. Kunst als alternatief

Een vorm van alternatieve beleggingen is te vinden op de kunstmarkt. De prijzen voor kunst vertonen een lage correlatie met andere activaklassen en kunst kan het tijdens een dalende markt beter doen dan de aandelenmarkt.

Kunst dient ook als waardeopslag in periodes van hoge inflatie. Nu het aantal vermogende particulieren wereldwijd toeneemt, kunnen de prijzen die betaald worden voor kunstwerken enorm stijgen. Onderzoek van Deloitte suggereert dat kunstbeleggingen tegen 2026 met meer dan 40% in waarde kunnen stijgen.

Lees ook: Saai is weer sexy: stabiele bedrijven voor onstuimige tijden

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront