Saai is weer sexy: stabiele bedrijven voor onstuimige tijden

Door Belegger.nl op 13 mei 2022 08:15 | Views: 9.715

Saai is weer sexy: stabiele bedrijven voor onstuimige tijden

Snelgroeiende techbedrijven waren het de afgelopen jaren helemaal, maar in 2022 hebben ze behoorlijke klappen gekregen. Door de forse inflatie en stijgende rentes zien saaie en betrouwbare ondernemingen er weer een stuk aanlokkelijker uit.

Die bedrijven beschikken doorgaans over solide kasstromen, ongeacht welke richting de economische cyclus op gaat; precies waar de meeste beleggers naar op zoek zijn. 

Maar waar kunnen we ze vinden? Vermogensbeheerder Capital Group helpt een handje en wijst in 'When volatility is rising, boring is beautiful' op drie sectoren met saaie, maar aantrekkelijke bedrijven.

Industrie en maakbedrijven

Bij het terugdringen van CO2-uitstoot of energiebesparing denken beleggers al gauw aan elektrische auto’s of bedrijven in zonne- en windenergie. Traditionele industrie, met bedrijven die machines, chemicaliën of bouwmaterialen maken, wordt vaak als deel van het probleem gezien, niet als de oplossing.

Maar klimaatbeheersingsbedrijven als Carrier en Daikin ontwikkelen airconditionings- en verwarmingssystemen met minder uitstoot van broeikasgassen. De strengere regelgeving in Europa en elders in de wereld die de vervanging van oudere systemen door energie-efficiëntere producten voorschrijft, kan op lange termijn kansen bieden voor beide bedrijven.

Ook het Zwitserse Sika, dat speciale chemicaliën maakt, kan profiteren. Portfoliomanager Jonathan Knowles: "Dit bedrijf maakt cementtoevoegingen die CO2-uitstoot verminderen en de levensduur verhogen. Het klinkt misschien als een saai bedrijf, maar de groeivooruitzichten zijn behoorlijk aantrekkelijk."

"Natuurlijk zien techbedrijven er veelbelovend uit voor de toekomst. Maar in een omgeving als deze verleg ik liever de focus naar bedrijven die dingen maken en zich doorgaans staande houden in alle markomstandigheden", voegt Knowles eraan toe.

Lees meer: 10 defensieve Europese aandelen

Grondstoffen

De digitale economie en de overgang naar schone energie bieden niet alleen kansen voor vernieuwers in de markt. Ook betekenen ze goed nieuws voor oude industriële sectoren als mijnbouw, en dan vooral voor nikkel, koper en ijzererts.

De stijgende vraag naar grondstoffen kan de vraag naar Amerikaans spoorvervoer stimuleren. Het spoor is immers de goedkoopste manier om zware materialen te vervoeren. Bovendien hebben spoorwegbedrijven een zekere pricing power

Vergeet ook niet dat door de torenhoge brandstofprijzen het gat tussen de kosten voor wegvervoer en spoorvervoer in jaren niet zo groot is geweest. "Spoorwegbedrijven doen het goed in tal van economische omstandigheden", zegt portfoliomanager Andrew Suzman.

"Mensen onderschatten daarnaast hoeveel koper er nodig is om het elektriciteitsnet te moderniseren nu de vraag zo sterk toeneemt. Bedrijven als het Canadese mijnbedrijf First Quantum Minerals, dat focust op koper, en het Braziliaanse Vale, producent van ijzererts, kunnen profiteren."

Discounters

Wanneer de economische omstandigheden uitdagend worden, zijn consumenten veel voorzichtiger met hun uitgaven. Ze stappen eerder over naar budgetwinkels voor boodschappen, kleding, verzorgingsartikelen en huishoudelijke producten. 

Portfoliomanager Diana Wagner: "Koopjesjagers gaan naar dollar stores. Dat soort winkels bleven goed overeind tijdens de afgelopen recessies. Ik zoek naar bedrijven die de business steeds weer verbeteren en die hun eigen groei mogelijk maken, ongeacht hoe de economie ervoor staat. Dollar Tree is daar een voorbeeld van."

Zie ook: Spreid uw portefeuille met deze 7 Europese aandelen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront