Corbion « Terug naar discussie overzicht

mooi stukje

17 Posts
rivo
3
Het gat in de markt

27 oktober 2003


'Kleine' beleggers vinden niet zelden 'buitenkansjes' bij de aandelen die verwaarloosd worden door de 'grote' beleggers.

Kan een particuliere belegger de beurs kloppen ? Beter presteren dus dan het marktgemiddelde, dan de relevante beursindexen, dan de 'grote beleggers' - die de beursindexen trouwens doorgaans gewoon klakkeloos kopiëren... Het antwoord is 'ja'. Wat men u met allerhande complexe studies (die het tegendeel zouden moeten bewijzen) ook moge proberen wijs te maken. Maar dan moet u wel in gedachten houden dat beleggen een werkwoord is...

Want 'there's no such thing as a free lunch', zoals één van de vele beursgezegden luidt. Er moet actief op zoek worden gegaan naar 'opportuniteiten'. Naar aandelen die dat meer dan gemiddeld potentieel in zich hebben en uw portefeuillereturn kunnen opkrikken. Let wel : dat betekent in regel ook meer risico durven nemen, maar dan wel 'berekende' risico's, geen blinde speculatie. En dat vraagt naast een portie kennis en inzicht bovenal nog altijd studiewerk. En net daar zit geregeld het fameuze gat in de (aandelen)markt.

We verklaren ons nader : als 'kleine' belegger vindt u niet zelden 'buitenkansjes' bij die aandelen die verwaarloosd worden door de 'grote' beleggers, de analisten en fondsbeheerders van de (grote) beurshuizen in het bijzonder. Verwaarloosd, in die zin dat ze weinig of zelfs helemaal niet van dichtbij worden opgevolgd door die mensen. Dat heeft als evident nadeel dat u er weinig studierapporten over vindt, als voordeel dat u rustig de tijd heeft om zelf uw huiswerk te maken. Zonder dat de koers sneller is dan het vorderen van het onderzoekswerk. En door uw analyse mogelijk tot de conclusie komen dat het aandeel in kwestie onterecht wordt verwaarloosd. En daardoor ook laag gewaardeerd, weinig verhandeld enz. Er moet ruimte zijn in uw portefeuille om dergelijke aandelen een (kleinere of grotere, naargelang van uw risicoprofiel) plaats te geven. Want het kunnen die aandelen zijn die het verschil zullen maken.

Vooral wanneer de interesse van voornoemde grotere partijen plots - en soms om heel uiteenlopende redenen - wel opnieuw begint te komen. En dat kan, daar moet u ook rekening mee houden, soms lang duren. Maar het gaat soms ook snel... Dat de Belgische (én Nederlandse én Luxemburgse) beurs in deze een hele interessante visvijver is, komt o.a. doordat de Belgische beurshuizen (de buitenlandse deden het sowieso al niet) eind jaren '90 om commerciële redenen al maar minder tot geen Belgische aandelen meer mochten opvolgen. Alles richting grote Europese aandelen was het credo. Liquiditeit, bekende namen, de (institutionele) klanten vroegen erom... Enfin, redenen genoeg waarom die aandelen wel en de Belgische niet meer lucratief waren voor de grote makelaars.

Kan u het zich inbeelden dat een middelgroot Belgisch beurshuis pas heel recent opnieuw Umicore is beginnen opvolgen en van een rating voorzien ? Een aandeel dat trouwens opnieuw extra koerspotentieel krijgt dankzij de sterke stijging van de koper- en zinkprijzen. De 'modus operandi' van de analisten na de halfjaarcijfers van Quick was al even veelzeggend. We herinneren u in deze aan onze jongste bijdrage in dit blad (zie nr. 37 van 11 september), toen we ons afvroegen of de desinteresse voor het fastfoodketen na de halfjaarresultaten nog zou blijven duren. De cijfers én de daaropvolgende analistenvergadering deden een aantal analisten het aandeel - zoals verwacht - opnieuw bekijken (hadden ze duidelijk een hele tijd niet gedaan), besluiten dat het er 'verrassend' goed uitziet en... Hun adviezen en (vastgeroeste) koersdoelen verhogen. Intussen staat de koers wel 50 % hoger dan toen wij ons huiswerk hadden afgerond. U kan 'de grote jongens' dus voor zijn en dat 'verschil' op zak steken.

Een soortgelijke oefening deed ons trouwens recentelijk ook CSM (tegen 17,5 EUR) en SES Global (tegen 6,55 EUR) in portefeuille nemen. De koers van dit laatste aandeel staat vandaag weliswaar al een stuk hoger, maar verdient net als het voedingsconcern nog altijd uw bijzondere aandacht. Maak zelf eens uw huiswerk en kijk of u voor deze waarden tot de dezelfde besluiten komt als wij...

mvg
[verwijderd]
0
Rivo,

je slaat de spijker op de kop. CSM is een van die juweeltjes op de AEX (awel, niet in Brussel) die al jaren lang redelijk in de schaduw een prachtige performance laat zien. Alles degelijk: winst, cash flow, marktbenadering, track record, vooruitzichten, management etc. De koers staat al enige tijd onder 20 Euro, terwijl dat m.i. daarboven moet staan. Zolang de koers zo laag staat heeft dat op zijn minst 2 voordelen: ge kunt goedkoop inkopen en het dividend rendement is beter dan van een obligatie.
Eigenlijk zou je wensen dat dat nog even zo blijft. 'Helaas' zal ook CSM weer door beleggers ontdekt worden.
rivo
1
"helaas" zou ik niet zeggen.Bij een doorstijgen,en je verkoopt niet,creeer je toch een meerwaarde + je hebt toch nog steeds het hoge rendement v/h dividend.

Of heb ik iets gemist?

Ben dus,na het opzoeken v/d nodige info,er rotsvast van overtuigd dat,CSM zekers een plaatsje verdient in "ELKE" port.

In de FET bij ons,is verschenen dat csm is opgenomen in de nieuwsbrief van de NAIC.De nieuwsbrief zelf,kan ik momenteel nog niet vastkrijgen,wegens betalend.Hieronder de link naar NAIC.Je moet een veelbelovend bedrijf zijn met een heus stijgingspotentieel om in aanmerking te komen voor NAIC.

www.vfb.be/naic/

mvg
Bart Meerdink
0
Even met de beide benen op de grond, beste droogslinger, de performance van CSM op de beurs zou ik nou niet bepaald schitterend willen noemen (zeker de laatste tijd), operationeel is het ook maar zo-zo, en de financiële ratio's (schuld vs. cashflow) zijn ook magertjes.

Dat neemt niet weg dat ik het met de onderwaardering op de beurs wel eens ben. Ik bezit dan ook wat CSM aandeeltjes :-)

[verwijderd]
0
Inderdaad een mooi stukje aanbevolen.
Wanneer je alleen al naar de wpa cijfers van de afgelopen jaren kijkt, en de huidige winstverwachting kan je concluderen dat CSM zeker niet overgewaardeerd is. Een kleine understatement bij een verwachte 2003wpa van 2.29 en een 2004wpa van 2.33.
TA is natuurlijk minder en je zou het aandeel technisch gezien eigenlijk pas mogen oppikken bij koers hoger dan 18.10.
Maar ik houd meer van garnalenvissen. ;-)

Beate
0
Het stukje geldt inderdaad nog steeds. TA is mooi, maar er moeten eerst mensen op het idee komen dat dit aandeel weer eens in de lift gaat. Wie durft (ik heb mijn kruit vorig jaar al enigszins verschoten, CSM houd ik gewoon aan tot betere tijden)?
[verwijderd]
0
Ik heb al eens eerder gezegd dat ik CSM naar de € 14 zie zakken, het gaat niet goed bij CSM. Je ziet de koers steeds verder wegglijden, technisch naar de € 16,50 steun (?), maar ik kijk liever fundamenteel. Ik heb een kleine quote hieronder geplakt. Als je dat goed tot je neemt is dit feitelijk een snoeiharde winstwaarschuwing en ik snap eerlijk gezegd ook niet dat men hier nog niet officieel mee is gekomen.

"Volgens Van Erp wil het bedrijf met de nieuwe faciliteit de schuld/kasstroomratio verbeteren. Dat betekent dat CSM op de korte termijn minder geld voor acquisities beschikbaar zal hebben. Het concern zal zich voorlopig richten op de integratie van de recente overnames, zegt hij.

Over de resultaten van 2003 kan hij, vanwege de publicatie van de jaarcijfers op 20 februari, niets loslaten. Hij herhaalt slechts dat een verandering van de dollar/euro-verhouding met 1 cent de nettowinst eur 800.000 beinvloedt. De gemiddelde koers van de euro was in 2003 usd 1,13, tegenover usd 0,95 in 2002, aldus de corporate treasurer." (bron : TA)

[verwijderd]
0
De dollar zou volgens deze berekening dus voor een 16 miljoen lagere nettowinst leiden. Op een nettowinst die in 2002 195 miljoen bedroeg. En de dollar daalt nog steeds.

Waar ik mij zorgen over maak is Potuijt het kennelijk niet meer nodig vindt om CSM te bespreken. Terwijl hij in 2002 nog vreselijk positief was.
[verwijderd]
0
Zelfs met 16 miljoen minder nettowinst blijft de k/w-verhouding 7,78 €/aandeel.
[verwijderd]
0
Daarom gokte ik er op - met calls juni 16 euro - dat we niet weer onder de 17 zouden sluiten. Zat er een dag naast en dat was even eng gisteren. Want je weet natuurlijk niet wat de insiders weten, daarom blijft bijna alles wat je doet een gok. Maar de koersontwikkeling van vandaag geeft hoop. De twintigste presenteert CSM de cijfers. Dus de kans op een officiële winstwaarschuwing voor die tijd wordt steeds kleiner.
[verwijderd]
0
Ik kan me ook niet voorstellen dat CSM nog met een winstwaarschuwing komt. De markt heeft daar wel op gerekend. Als de winst blijkt mee te vallen (CSM is in het verleden altijd conservatief geweest in zijn winstverwachtingen) dan zie ik het aandeel wel weer oplopen. Ik schrijf nu wat puts.
[verwijderd]
0
en daar is de winstwaarschuwing dan toch :

Winstwaarschuwing CSM


AMSTERDAM (DFT) - CSM denkt dat de winst over 2004 lager zal uitkomen dan eerder verwacht, zo meldt het bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het bedrijf overweegt de verkoop van zijn zoetwarendivisie omdat het zich wil concentreren op bakkerijproducten en voedingsingrediënten.
CSM verwacht dat door de achterblijvende resultaten van CSM Bakery Supplies Europe en de aanhoudende zwakke koers van de Amerikaanse dollar de winst per aandeel over geheel 2004 met 10 tot 15% zal dalen. Eerder dacht het bedrijf nog aan een bandbreedte van 5 tot 10%.
Het bedrijf boekte in het eerste halfjaar een winst voor goodwill van 67,3 miljoen euro, tegen 85,8 miljoen euro vorig jaar. Ná afschrijving goodwill bedroeg de nettowinst 46,2 miljoen euro, tegen 66,5 miljoen euro vorig jaar.
De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening vóór afschrijving goodwill daalde in het eerste halfjaar met 21,6% naar 67,3 miljoen euro. Analisten hadden vooraf gemiddeld op 74,2 miljoen euro gerekend.
De netto-omzet daalde licht van 1.696,3 naar 1.681,7 miljoen euro. De bijdrage van acquisities kwam uit op 59,5 miljoen euro.
CSM wil ook de winstgevendheid van Bakery Supplies 'substantieel' verbeteren, waarvoor de eerste stappen al zijn gezet. Voor het einde van dit jaar zal het bedrijf nadere mededelingen doen over verdergaande productierationalisaties en/of het afstoten van niet strategische of verliesgevende onderdelen.
[verwijderd]
0
inderdaad toch wel probleempje met de winstgevendheid, zo bleek ondanks mijn eigen inschatting deze zomer. Toch denk ik niet dat CSM echt matig presteert. De koers is ca. 10% ingezakt, maar begint toch weer op te krabbelen. Ik blijf nu gewoon in CSM zitten (kan best wel weer ineens oplopen).
[verwijderd]
0
Vandaag ben ik ingestapt ! Ze gaan het alleen niet redden. De dollar is flink in waarde toegenomen en de consolidatieslag lijkt nieuw leven ingeblazen. Ik gok op een investeringsmaatschappij die de verborgen waarde ziet. Het leed is geleden, schulden zijn geherfinancierd, het bedrijf is lean and mean, de pijn zit in de koers, we kunnen up !
NewKidInTown
0
quote:

novastar schreef:

Vandaag ben ik ingestapt ! Ze gaan het alleen niet redden. De dollar is flink in waarde toegenomen en de consolidatieslag lijkt nieuw leven ingeblazen. Ik gok op een investeringsmaatschappij die de verborgen waarde ziet. Het leed is geleden, schulden zijn geherfinancierd, het bedrijf is lean and mean, de pijn zit in de koers, we kunnen up !
Star,
ik heb wel eens mensen ontmoet met een slechtere timing. :-)
Up up up.
[verwijderd]
0
quote:

KidBackInTown schreef:

[quote=novastar]
Vandaag ben ik ingestapt ! Ze gaan het alleen niet redden. De dollar is flink in waarde toegenomen en de consolidatieslag lijkt nieuw leven ingeblazen. Ik gok op een investeringsmaatschappij die de verborgen waarde ziet. Het leed is geleden, schulden zijn geherfinancierd, het bedrijf is lean and mean, de pijn zit in de koers, we kunnen up !
[/quote]

Star,
ik heb wel eens mensen ontmoet met een slechtere timing. :-)
Up up up.
Dit is een toevalstreffer. Ik had ze vanochtend ook al weer opgegeven om te verkopen op 22 nav het stukje over de suikerprijs dat ik over het hoofd had gezien. Ik vind al het nieuws nu niet bijster positief. Maar goed, de opbrengst is binnen en LET OP : is geínvesteerd in Wessanen waar ik verwacht dat we hetzelfde gaan beleven. Gekocht op 12.
barst
0
de slakkengang van het bestuur van CSM

csm beleefde vandaag een enorme koersstijging dankzij protesterende grootaandeelhouders (barbarians at the gate).
in afwachting van een reaktie van csm daalde het aandeel vanmiddag geleidelijk weer een eurotje.
in de loop van de middag zou csm namelijk met een reaktie komen, deze reaktie kwam echter pas in de loop van de avond. (er schijnt diep over nagedacht te zijn)
het kwam er op neer, dat men vond dat er al veel voor de aandeelhouders werd gedaan:
aandelen werden ingekocht en dividend werd betaald.
men verklaarde zich bereid naar de grootaandeelhouders te luisteren, maar men komt pas met een strategieverklaring in maart 2006!!!!.
dit laat zien dat het management de ernst van de situatie onderschat, zij komen hiermee niet weg.

17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 6 mei 2024 11:08
Koers 21,300
Verschil +0,360 (+1,72%)
Hoog 21,360
Laag 21,000
Volume 22.810
Volume gemiddeld 104.572
Volume gisteren 79.431

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront