PB

2.322 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
KPN wil nog steeds stekker uit XS4ALL trekken

Gepubliceerd op 6 jun 2019 om 09:38 | Views: 1.533

2,86 +0,02 (+0,85%)

DEN HAAG (AFN) - KPN wil de volledige integratie van dochtermerk XS4ALL doorzetten. De afgelopen maanden zijn door het management van KPN en XS4ALL verschillende scenario's bekeken. KPN ziet echter het definitieve einde van XS4ALL, iets waar veel protest tegen was, nog altijd als de beste optie.

KPN maakte begin januari bekend te willen stoppen met de in 1998 overgenomen internetprovider XS4ALL en de bijna een kwart miljoen klanten overhevelen naar KPN. Het besluit leidde tot veel protest onder XS4ALL-klanten en vanuit de ondernemingsraad (or) van XS4ALL.

De or laat weten de adviesaanvraag van KPN pas woensdag te hebben ontvangen en daarom nog geen definitief standpunt te hebben ingenomen. De personeelsvertegenwoordiging zegt wel al vraagtekens te zetten bij de risico's van de samenvoeging. Een onderzoek zou aantonen dat voortzetting van XS4ALL ook zou kunnen.

Toekomstperspectief

Het doel van KPN is nu dat het opslokken van XS4ALL uiterlijk in 2020 voltooid moet zijn. Volgens KPN biedt de samenvoeging per 1 augustus het beste toekomstperspectief voor zowel de klanten als de medewerkers. Het doel is "maximaal behoud van werkgelegenheid". Medewerkers voor wie geen functie beschikbaar is, worden begeleid naar ander werk.

XS4ALL stond onder meer bekend om zijn goede klantenservice met veel technische kennis en dingen als keuzevrijheid voor modems. Dat laatste wil KPN behouden. Ook wordt een nieuw klantcontactcentrum met een technische helpdesk ingericht met experts van XS4ALL. Verder kunnen XS4ALL-klanten hun huidige modem en e-mailadres behouden.
voda
0
KPN investeert in online zorgbedrijf

Gepubliceerd op 6 jun 2019 om 09:00 | Views: 1.466

KPN 12:41
2,86 +0,02 (+0,74%)

DEN HAAG (AFN) - KPN Ventures, de investeringstak van telecombedrijf KPN, steekt groeikapitaal in online zorgbedrijf Pharmeon. Met de investering willen de partijen beter kunnen inspelen in de verwachte groei van digitale zorg.

Pharmeon is voornamelijk bekend van Uw Zorg Online, een app waarmee mensen een afspraak kunnen maken, herhaalrecepten kunnen bestellen of medische vragen kunnen stellen. Op dit moment bieden ruim duizend huisartsen diensten aan via het platform, waar ook apotheken en regio's bij zijn aangesloten.

Over de investering zijn geen financiële details bekendgemaakt. KPN Health, de zorgdivisie van het telecombedrijf, gaat ook nauwer samenwerken met Pharmeon.
voda
0
Kabinet stelt grenzen bij 5G-veilingen

Gepubliceerd op 11 jun 2019 om 12:35 | Views: 377

KPN 12:36
2,85 -0,01 (-0,21%)

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet stuurt aan op een evenwichtige verdeling van frequenties voor mobiele communicatie tussen de drie grote telecomaanbieders na de aanstaande 5G-veilingen. Geen enkel bedrijf mag straks beschikken over meer dan 40 procent van de totale beschikbare frequentieruimte, huidige en nieuwe vergunningen meegerekend.

Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Zij wil ervoor zorgen dat er voor consumenten en bedrijven voldoende te kiezen overblijft. Daarom krijgen minstens drie partijen de gelegenheid om een eigen 5G-netwerk aan te leggen, dat aan minimumeisen moet voldoen wat betreft snelheid en geografische dekking.

Er zijn nu ook drie telecomaanbieders met een eigen netwerk voor mobiele communicatie: KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meent dat daarmee de concurrentie voldoende gewaarborgd is en ziet geen aanleiding om frequentieruimte te reserveren voor een eventuele vierde aanbieder. Keijzer volgt dat advies.

Onderzoek spionage en sabotage

"Consumenten en bedrijven moeten ook in de toekomst altijd en overal toegang hebben tot de snelste draadloze communicatie", zegt Keijzer. "Onze samenleving is hiervan in toenemende mate afhankelijk. "De eerste 5G-frequenties gaan eind dit jaar of begin volgend jaar onder de hamer. Eind 2021 of begin 2022 volgt een tweede veiling.

Het kabinet wacht nog op een advies over de veiligheid van toekomstige 5G-netwerken. Een werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt nog hoe die gevrijwaard kunnen blijven van bijvoorbeeld spionage en sabotage. De uitkomsten daarvan worden "binnenkort" verwacht.

Keijzer meldt verder dat het kabinet nog dit jaar duidelijkheid geeft over een oplossing voor het afluisterstation van de inlichtingendiensten in Burum. Dat maakt gebruik van een frequentie die vanaf 2022 bedoeld is voor 5G. Hoewel die frequentieband pas bij de tweede veiling aan bod komt, moeten marktpartijen al voor de eerste veiling weten waar zijn aan toe zijn, aldus de staatssecretaris.
voda
0
KPN verliest aandeel in mobiele markt

Gepubliceerd op 13 jun 2019 om 09:12 | Views: 416

KPN 09:15
2,90 +0,01 (+0,17%)

HOUTEN (AFN) - KPN heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zijn aandeel op de krimpende mobiele markt zien afnemen. Evengoed behield de telecomprovider de koppositie, voor nummer twee Vodafone en nummer drie T-Mobile en Tele2 Nederland, die sinds kort samen optrekken. Dat concludeert marktonderzoeker Telecompaper.

Voor alle providers met een eigen netwerk gold dat de omzet in de eerste maanden van het jaar daalde. De totale omzet uit mobiele diensten daalde met 2,5 procent op jaarbasis tot 918 miljoen euro. Onder meer de stevige concurrentie en regeldruk zitten de opbrengsten dwars.

KPN zag de mobiele opbrengsten in de eerste maanden van 2019 met 3,4 procent dalen. Dat zorgde er voor dat het marktaandeel van KPN terugliep naar 40,1 procent. Vodafone zag de omzet met 1,3 procent dalen en heeft 31,1 procent van de markt in handen. T-Mobile en Tele2 zijn goed voor 28,8 procent van de markt. De opbrengsten van de combinatie daalden in de meetperiode met 2,4 procent.

De onderzoekers verwachten dit jaar een krimp van de omzet in de mobiele mark met ongeveer 2 tot 3 procent tot circa 3,8 miljard euro.
voda
0
Update: KPN rondt verkoop resterende deel Telefonica Deutschland af

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,89 -0,008 -0,28 % Euronext Amsterdam
Telefonica Deutschland Holding AG
2,56 0,044 1,75 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft de verkoop van het resterende belang in Telefonica Deutschland afgerond. Dit maakte het Nederlandse telecombedrijf in een kort bericht bekend.

Hoeveel er met de verkoop is gemoeid, meldde KPN niet.

KPN had nog een belang van minder dan 3 procent in Telefonica Deutschland.

De koers van Telefonica loopt met 4,3 procent op naar 2,62 euro. Op de slotkoers van woensdag, 2,52 euro, zou een belang van 2,98 procent, het laatste gemelde belang door KPN, ongeveer 222 miljoen euro waard zijn.

De opbrengsten zal het telecombedrijf gebruiken om de operationele en financiële flexibiliteit te vergroten.

Het aandeel KPN steeg donderdag 0,1 procent.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
torro
0

Resterende belang in Telefonica Deutschland verkocht.
(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft na de verkoop van het resterende belang in Telefonica Deutschland afscheid genomen van de "financiële ruimte om de aandeelhouders een extraatje te geven". Dit stelde analist Ruben Devos van KBC Securities vrijdag.
Na de verkoop is de beloning van de aandeelhouders afhankelijk van de financiële positie van KPN en het vermogen om vrije kasstroom te genereren.
Devos mikt op een vrije kasstroom van 783 miljoen euro in 2019 en 828 miljoen euro in 2020.
Als gevolg van de verkoop van het belang in Telefonica Deutschland verlaagde KBC de raming voor de winst per aandeel met 4 procent.
KBC heeft een Houden advies op KPN met een koersdoel van 2,90 euro. Het aandeel daalde vrijdag 0,2 procent naar 2,86 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
voda
0
Beursblik: aandeelhouder KPN afhankelijk van kasstroom

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,841 -0,028 -0,98 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft na de verkoop van het resterende belang in Telefonica Deutschland afscheid genomen van de “financiële ruimte om de aandeelhouders een extraatje te geven”. Dit stelde analist Ruben Devos van KBC Securities vrijdag.

Na de verkoop is de beloning van de aandeelhouders afhankelijk van de financiële positie van KPN en het vermogen om vrije kasstroom te genereren.

Devos mikt op een vrije kasstroom van 783 miljoen euro in 2019 en 828 miljoen euro in 2020.

Als gevolg van de verkoop van het belang in Telefonica Deutschland verlaagde KBC de raming voor de winst per aandeel met 4 procent.

KBC heeft een Houden advies op KPN met een koersdoel van 2,90 euro. Het aandeel daalde vrijdag 0,2 procent naar 2,86 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
T-Mobile daagt KPN om claim beter netwerk

Gepubliceerd op 17 jun 2019 om 14:33 | Views: 448

KPN 15:06
2,83 -0,01 (-0,39%)

DEN HAAG (AFN) - KPN mag de claim 'beter netwerk' in zijn reclames niet uiten, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet juist is. Dat betoogt concurrent T-Mobile Nederland die KPN om die reden voor de rechter sleept. Het kort geding dient donderdag.

Volgens T-Mobile toont onderzoek van P3, de internationale marktleider voor benchmarkonderzoek voor mobiele netwerken, aan dat T-Mobile het beste netwerk heeft. Daarmee is de uiting van KPN ongefundeerd en schadelijk. KPN wijst er op zijn beurt op dat het zijn eigen netwerk keer op keer heeft verbeterd en daar ook de nodige euro's in steekt. Daarmee houdt de aanname 'beter netwerk' volgens dat bedrijf stand.

Het is niet voor het eerst dat telecombedrijven elkaar voor de rechter slepen vanwege reclame-uitingen. Zo mocht T-Mobile van de rechter eerder een radiospotje niet meer uitzenden. Daarin wees de provider op de jaarlijkse prijsverhogingen bij rivalen KPN en VodafoneZiggo. Maar T-Mobile suggereerde zo ook zelf geen prijsverhoging door te voeren. Dat laatste klopte evenwel niet, omdat T-Mobile wel een inflatiecorrectie toepaste.
voda
0
KPN versnelt uitrol glasvezel in Den Haag

Gepubliceerd op 19 jun 2019 om 08:49 | Views: 1.205

KPN 12:31
2,83 -0,01 (-0,18%)

DEN HAAG (AFN) - KPN gaat de uitrol van glasvezel in Den Haag versnellen. Tot eind 2021 worden ten minste 80.000 huishoudens in verschillende wijken van Den Haag aangesloten op het open netwerk van telecombedrijf.

Volgens KPN maakt de stap deel uit van zijn strategie om de uitrol van glasvezel in heel Nederland te versnellen en deze toekomstvaste technologie voor sneller internet massaal aan te leggen. In de wijken Benoordenhout en Ypenburg is reeds glasvezel aangelegd door KPN en begin juli starten de werkzaamheden in het Regentessekwartier.

Verspreid over heel Nederland verwacht KPN tegen het eind van dit jaar gemiddeld in meer dan vijftig gebieden tegelijkertijd actief te zijn. Het bedrijf is niet de enige partij die glasvezel aanlegt. Op deze markt is veel concurrentie, waardoor partijen elkaar kunnen tegenkomen bij de aanleg van glasvezelaansluitingen. Daar waar andere partijen ook actief zijn staat KPN naar eigen zeggen open voor samenwerking in de aanleg om overlast door graafwerkzaamheden voor bewoners zoveel mogelijk te beperken.

Van de versnelde uitrol zijn geen financiële details naar buiten gebracht. KPN investeert jaarlijks 1,1 miljard euro in zijn digitale infrastructuur.
voda
0
KPN botst op concurrent bij aanleg glasvezel Den Haag

KPN heeft eerder ook al in delen van Den Haag (Benoordenhout en Ypenburg) glasvezel aangelegd.Foto: Dijkstra

Opnieuw rijdt KPN een concurrent in de wielen met de aanleg van glasvezel. Het telecombedrijf kondigde woensdag aan versneld glasvezel te gaan aanleggen in Den Haag, te beginnen met het Regentessekwartier. Dat is een wijk waar eerder dit jaar een samenwerkingsverband van T-Mobile en investeerder Primevest Capital Partners van start is gegaan met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

'Het lijkt erop dat KPN in het gebied waar wij actief zijn nog een tweede snelweg gaat aanleggen', zegt Heimen Visser, fondsmanager van Primevest. 'Dat lijkt mij kapitaalvernietiging. Eén snelweg is ruim voldoende om de huishoudens daar van een snelle internetaansluiting te voorzien. We leggen ook niet twee keer een A12 aan.'

‘Je legt toch ook niet twee keer de A12 aan?’• Heimen Visser, fondsmanager van Primevest

Ook T-Mobile is niet blij met het initiatief van KPN. 'Wij vinden het een raar besluit', zegt een woordvoerder. 'Er zijn nog grote delen van Nederland zonder snel internet, dus waarom nou uitgerekend daar?'

'Autonome beslissing'
Het besluit van KPN lijkt in een patroon te passen. Een ander geval is Deurne, waar E-fiber was begonnen met de aanleg van glasvezel en vervolgens KPN naast zich moest dulden. T-Mobile en brancheorganisatie NLconnect hebben naar aanleiding van de situatie in Deurne een klacht tegen marktleider KPN ingediend bij de ACM. De mededingingstoezichthouder doet op dit moment onderzoek.

Lees ook

KPN dwarsboomt initiatief

KPN zelf spreekt van 'een autonome beslissing' die geen verband houdt met de aanwezigheid van een concurrent in Den Haag. Joost Steltenpool, programmamanager glasvezeluitrol bij KPN, legt uit dat het telecombedrijf bij de keuze van een gebied drie criteria hanteert: de kwaliteit van het huidige netwerk, de demografische samenstelling van het gebied (bijvoorbeeld hoeveel gezinnen er wonen) en de kosten van de uitrol.

Die criteria en niet het wegpesten van de concurrentie bepalen de keuze. 'We kijken wel goed naar andere partijen en zoeken samenwerking waar mogelijk', zegt Steltenpool.

1,1
Vorig jaar heeft KPN aangekondigd jaarlijks nog eens € 1,1 mrd te gaan investeren in glasvezel.

Massaal uitrollen
KPN heeft eerder ook al in delen van Den Haag (Benoordenhout en Ypenburg) glasvezel aangelegd. Daar zijn zo'n 20.000 huishoudens op aangesloten. Nu wil KPN daar nog eens 80.000 huishoudens aan toevoegen.

Steltenpool ziet de Haagse plannen als 'het bewijs dat we massaal glas gaan uitrollen in Nederland.' Vorig jaar heeft KPN aangekondigd jaarlijks € 1,1 mrd te investeren, waarvan het grootste deel in glas, om nog eens één miljoen huishoudens toe te voegen aan de 2,3 miljoen huishoudens die nu al aangesloten zijn.

‘Er zijn nog grote delen van Nederland zonder snel internet, dus waarom nou uitgerekend in Den Haag?’• Woordvoerder T-Mobile

In hoeverre de plannen van KPN overlappen met die van Primevest en T-Mobile is nog niet helemaal duidelijk. Het Regentessekwartier is onderdeel van de wijk Segbroek, de wijk waar de concurrenten van KPN nu bezig zijn.

Moeilijke businesscase
'In feite zijn er straks drie infrastructuren in Den Haag', zegt Rudolf van der Berg, consultant bij Stratix. Behalve Primevest en KPN, is er ook Ziggo nog. Zo'n 90% van de Nederlandse huishoudens is immers aangesloten op de kabel van Ziggo en een deel daarvan heeft ook een internetabonnement bij dit bedrijf. 'De businesscase van het gemiddelde glasvezelnet is gebaseerd op aansluiting van minstens 40% van de huishoudens. Dat wordt lastig als naast Ziggo ook KPN nog eens langszij komt.'

Lees ook
Goudkoorts

KPN geeft aan open te staan voor samenwerking in Den Haag. Maar dat betreft dan vooral gezamenlijk graafwerk. In Deurne en Gouda heeft KPN daarover inmiddels afspraken gemaakt met de concurrenten.

Maar Primevest zou veel liever zien dat KPN, net als T-Mobile, afziet van een eigen glasvezelnet en capaciteit huurt op het netwerk dat de investeerder nu aan het aanleggen is. 'Het is een open netwerk', zegt Visser. Er zijn verkennende gesprekken gevoerd tussen KPN en Primevest, maar die hebben nog niet geleid tot een oplossing.

fd.nl/ondernemen/1305548/kpn-botst-op...
voda
0
'Strenge regels deren KPN niet bij overname'

Gepubliceerd op 24 jun 2019 om 12:27 | Views: 260

KPN 12:27
2,81 -0,02 (-0,67%)

AMSTERDAM (AFN) - KPN zal nauwelijks hinder ondervinden van nieuwe regels die het bedrijf beter moeten beschermen tegen ongewenste overnamepogingen. Dat schrijven analisten van UBS in een rapport over het wetsontwerp met betrekking tot ongewenste controle in de telecomsector.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) kondigde de strengere regels eerder dit jaar aan. Ze wil dat het mogelijk wordt overnames van telecombedrijven tegen te houden of zelfs achteraf terug te draaien als de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kan komen. KPN, maar ook andere telecomaanbieders zetten direct vraagtekens bij het plan, onder meer omdat het financiers kan afschrikken.

UBS benadrukt dat het de laatste tijd stil is rond KPN. Daarmee is niet uitgesloten dat er partijen zijn die loeren op het telecomconcern. UBS wijst er op dat investeerder Brookfield de laatste tijd behoorlijk actief is in de sector.

UBS hanteert een koopadvies op KPN. Het aandeel noteerde maandag omstreeks 12.10 uur 0,5 procent lager op 2,82 euro.
voda
0
Beursblik: UBS verhoogt koersdoel KPN

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,812 -0,008 -0,28 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) UBS heeft maandag het koersdoel voor KPN verhoogd van 3,05 naar 3,15 euro bij een ongewijzigd koopadvies.

Analisten van UBS verwachten dat het wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geen materiële impact zal hebben op KPN bij een overnamebod.

Het miniserie stelt voor om overnames in de telecomsector te verbieden of terug te draaien als de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen komen. Bijvoorbeeld als de dienstverlening onbetrouwbaar kan worden of uitval van voorzieningen dreigt.

De analisten van de Zwitserse zakenbank wezen op eerdere mediaberichten dat een consortium investeerders zou overwegen om KPN over te nemen.

UBS is echter ook van mening dat KPN ook als zelfstandig bedrijf aantrekkelijk is, met goede vooruitzichten en een aantrekkelijke marktstructuur, waarbij ook kostenbesparingen het bedrijf in de kaart spelen. Los daarvan ziet UBS nog opwaarts potentieel van mogelijke fusies en overnames.

UBS verhoogde het koersdoel vanwege voorziene lagere belastingen in Nederland.

Het aandeel KPN koerste maandagochtend 0,4 procent hoger op 2,83 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
KPN last van landelijke storing

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,812 -0,008 -0,28 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft te kampen met een landelijke telefoonstoring voor zowel vaste als mobiele diensten. Dit bevestigde het telecombedrijf maandagmiddag.

Wat de oorzaak van de storing is, meldde KPN niet. Wel dat er gewerkt wordt aan een oplossing.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Storing KPN verholpen, 112 is weer bereikbaar

Gepubliceerd op 24 jun 2019 om 19:40 | Views: 0

KPN 17:35
2,81 -0,02 (-0,60%)

ROTTERDAM (AFN) - De telefoonstoring bij KPN is grotendeels verholpen en alarmnummer 112 is weer volledig bereikbaar, meldt de provider. Het alarmnummer was ruim drie uur lang uit de lucht. Ook het nummer voor niet-spoedeisende gevallen, 0900-8844, deed het niet. De oorzaak is nog niet bekend.

Vanwege de storing had de overheid alternatieve nummers voor 112 en 0900-8844 in het leven geroepen. Hulpdiensten moesten improviseren om toch bereikbaar te zijn. Ze gebruikten onder meer WhatsApp, Messenger en Twitter. Bovendien werden agenten, ambulances en brandweerauto's de straat op gestuurd, zodat mensen bij hen alarm zouden kunnen slaan.
voda
0
Topman KPN stapt op

Maximo Ibarra, de ceo van KPN, heeft ontslag genomen bij de telecomprovider. Per 30 september zal de Italiaanse topman het bedrijf verlaten, maakte het bedrijf dinsdagochtend bekend.Maximo Ibarra.
Maximo Ibarra.Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters

Ibarra treedt terug vanwege familie-omstandigheden, meldt het persbericht. De Italiaan, die sinds 2018 ceo was, gaat nog drie maanden door met zijn werkzaamheden en zal daarna terugkeren naar Italië.

Zijn vertrek heeft niets te maken met de storing bij het bedrijf maandag, meldt het bericht expliciet. Door die storing was alarmcentrale 112 enkele uren niet bereikbaar.

Opvolger nog niet bekend

fd.nl/ondernemen/1306039/topman-kpn-s...
voda
0
Beursblik: vertrek CEO KPN verrassend

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
KPN
2,744 -0,069 -2,45 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrek van Maximo Ibarra als CEO van KPN komt als een verrassing. Dit stelde analist David Vagman van ING dinsdag in een rapport.

Er was volgens de analist wel al eerder speculatie in de media over het vertrek van Ibarra naar Sky Italië.

Vagman verwacht dat het nieuws slechts een beperkte impact zal hebben op de koers van het aandeel. Vanochtend verloor het aandeel KPN 2,4 procent op 2,74 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
KPN verhoogt bewaking telefoonverkeer 112

Gepubliceerd op 25 jun 2019 om 12:42 | Views: 0

KPN 12:31
2,75 -0,07 (-2,38%)

DEN HAAG (AFN) - KPN verhoogt de bewaking van het telefoonverkeer naar het alarmnummer 112. Dat meldt de raad van bestuur van het telecombedrijf in een brief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). KPN belooft de storing die het alarmnummer maandag urenlang onbereikbaar maakt, met spoed te onderzoeken.

voda
0
Grapperhaus wil 'robuuste oplossing' na storing

Gepubliceerd op 25 jun 2019 om 12:42 | Views: 39

KPN 12:36
2,74 -0,07 (-2,56%)

DEN HAAG (AFN) - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil "zo snel mogelijk een robuuste oplossing" na de urenlange storing met het alarmnummer 112. Dat heeft hij aan het telecombedrijf KPN later weten. KPN betreurt de storing ten zeerste.

De bewindsman laat de storing nauwkeurig uitzoeken. De continuïteit van het systeem heeft nu prioriteit in het belang van hulpbehoevenden, schrijft hij aan de Kamer.
voda
0
Softwarefout vermoedelijk oorzaak storing KPN

Gepubliceerd op 25 jun 2019 om 16:42 | Views: 0

KPN 16:25
2,76 -0,06 (-1,96%)

ROTTERDAM (AFN) - Een softwarefout is de vermoedelijke oorzaak van de storing die maandag urenlang 112 platlegde. Door die fout in het zogeheten routeringsplatform, dat alle inkomende telefoongesprekken doorstuurt naar hun bestemming, werkte het telefoonnet niet. Het routeringssysteem is viervoudig uitgevoerd, maar de fout trad waarschijnlijk tegelijkertijd in alle systemen tegelijkertijd op. KPN zoekt nog uit hoe dat kon gebeuren.

Eerder al zei KPN dat een hack uitgesloten is als oorzaak van de storing. Het telecombedrijf zei toen ook dat het 112-platform goed functioneerde, maar dat telefoontjes er niet aankwamen. KPN heeft aangekondigd de bewaking van het telefoonverkeer naar het alarmnummer strenger te gaan bewaken.

KPN kondigde een onderzoek aan door een onafhankelijke externe partij die ook aanbevelingen moet doen hoe het bedrijf zijn systemen kan verbeteren. Ook gaat het telecombedrijf samen met de overheid de storing evalueren.
voda
0
Binnenkort razendsnel internet en nóg scherper televisiebeeld door komst van glasvezel

NETWERK
Razendsnel downloaden komt eraan, net als soepel online gamen en nóg scherper televisie-beeld. Glasvezel rukt op in de regio.

Bart Lelieveld 25-06-19, 17:44

Terwijl Vodafone-Ziggo en KPN hun netwerken in Den Haag opwaarderen, heeft T-Mobile zijn zinnen gezet op een nieuw glasvezelnetwerk in de stad. De ondergrondse strijd om het snelste netwerk heeft de Haagse regio bereikt. In een persberichten afgelopen week kondigde KPN al aan 80.000 huishoudens in de Haagse wijk Segbroek aan te willen sluiten op glasvezel. In het Benoordenhout en Ypenburg hebben de bewoners al zo'n aansluiting.

Lees ook
Segbroek krijgt als eerste stadsdeel supersnel internet

Volgens Joost Steltenpool, programmamanager glasvezel bij KPN, is de afgelopen jaren al veel glasvezel uitgerold door de stad en gaat het nu vooral om het laatste stukje van de verdeelkasten in de wijken tot in de meterkast van de bewoners. ,,Die stap gaan we nu maken. Het kernnetwerk in de wijk is dit jaar helemaal afgerond, dan is dit de logische vervolgstap. KPN heeft al meer dan 2,3 miljoen huishoudens op glasvezel aangesloten We willen in drie jaar tijd nog eens meer dan 1 miljoen huishoudens 'verglazen'. We kijken in principe naar alle gemeenten in Nederland." Of daar ook omliggende plaatsen als Delft, Zoetermeer en Westland bij horen, kan hij nog niet zeggen.

Een glasvezelaansluiting heeft een hogere snelheid en capaciteit dan traditionele koperen coax-aansluiting. ,,Geschikt voor 4k-televisie kijken, de up- en downloadsnelheid zijn hetzelfde en de 'latency', de reactiesnelheid, is lager. Dat kan voor gamen belangrijk zijn."

Aanlegkosten
Volgens David Yoshikawa, van telecomadviesbureau Stratix, is de afgelopen jaren vooral in plattelands gebieden buiten de Randstad glasvezelnetwerk aangelegd. Daar was de behoefte aan snel internet groter, omdat er nog geen goed en snel netwerk lag. In de meeste gevallen verlangen bedrijven die dat netwerk aanleggen dat de klanten een deel van de aanlegkosten voor hun rekening nemen. ,,Dat model blijkt te werken", zegt Yoshikawa. ,,Er zijn verschillende partijen in die markt gesprongen om de buitengebieden te verglazen."

Inwoners van de buitengebieden van Westland bijvoorbeeld kijken hiernaar uit. De dorpskernen in de gemeente, op Heenweg na, hebben inmiddels al enkele jaren de beschikking over glasvezel. Buiten de dorpen is dat nog niet het geval. Het bedrijf Glasvezel Buitenaf wil in dit gat springen en gaat daarvoor de animo peilen. Bij voldoende inschrijvingen moet komend najaar de schop de grond in.

In Midden-Delfland lijkt dezelfde procedure zich te voltrekken. Ook hier heeft Glasvezel Buitenaf zich gemeld, net als concurrent Glasdraad. KPN heeft aangegeven dat het bedrijf het niet ziet zitten om Midden-Delfland aan te sluiten. In Pijnacker-Nootdorp is Glasvezel Buitenaf afgelopen februari gestart met werkzaamheden. Doordat gesprekken in Lansingerland, waar de verdeelkasten staan, stroever verlopen, heeft de aanleg hier echter vertraging opgelopen.

Nestelen
Volgens Yoshikawa ligt in de steden doorgaans een coax-netwerk van Vodafone-Ziggo en opgewaardeerd kopernetwerk van KPN. T-Mobile wil zich hier nu tussen nestelen en werkt daarvoor samen met Primevest, dat het glasvezelnetwerk financiert. Zo bereikt het moderne netwerk ook de steden.

En daar is nog een wereld te winnen, zo blijkt uit de Glaskaart van Stratix. Waar in Westland en Midden-Delfland respectievelijk 83 en 87 procent van de huishoudens over glasvezel kan beschikken, ligt dat aandeel in Delft en Zoetermeer op 4 en 15 procent. Voor Den Haag ligt dat op zo'n 10 procent.

Beloftes
Een woordvoerder van T-Mobile zegt dat een eigen glasvezelnetwerk een van de beloftes was die was gedaan om de overname van Tele2 goedgekeurd te krijgen. In andere gebieden gebruikt T-Mobile doorgaans het netwerk van KPN. Maar volgens de zegsman van de van oorsprong Duitse telecomgigant zijn de prijzen en voorwaarden minder gunstig dan van het nieuwe netwerk. De aanleg daarvan start in thuisstad Den Haag, in Segbroek waar T-Mobile veel klanten heeft. Daarna wil het bedrijf snel verder. ,,We hebben de ambitie om in ieder geval in heel Den Haag glasvezel aan te leggen, maar steden als Delft en Zoetermeer zijn voor ons ook heel aantrekkelijk."

T-Mobile wil het net ook openstellen voor andere aanbieders van televisie en internet ,,Hiermee willen we voorkomen dat er twee netwerken over elkaar worden aangelegd, dit is volgens ons kapitaal vernietiging en daar komt bij dat in andere grote delen van de stad nog geen glasvezel netwerk ligt." Daar hebben zich al bedrijven voor gemeld, die volgens de T-Mobile-zegsman ook kunnen profiteren van de 'aanzienlijk lagere kosten' van het nieuwe netwerk.

Bedrijven hebben eigen belangen kunnen daarom een eigen netwerk willen

David Yoshikawa, Telecomadviesbureau Stratix
En dat kan volgens Yoshikawa geen kwaad. ,,Vrije marktwerking en meer concurrentie zijn goed voor de consument. Je kunt je afvragen of het geen kapitaalvernietiging is en werkelijk nodig is als twee partijen in één gebied eigen netwerken aanleggen. Maar bedrijven hebben eigen belangen kunnen daarom een eigen netwerk willen."

KPN heeft een zogenaamd 'open netwerk' en is verplicht dat open te stellen voor andere bedrijven die tv of internet aan willen bieden. Vanaf januari moet ook Vodafone-Ziggo andere aanbieders toestaan op hun netwerk.

Wenkbrauwen
Bij Vodafone-Ziggo wordt met 'gefronste wenkbrauwen' gereageerd op de aankondigingen van de concurrenten. Een woordvoerder zegt dat haar netwerk al voor meer dan 90 procent uit glasvezel bestaat en snelheden van 500Mbit per seconde haalt. Dat moet volgend jaar verhoogd worden naar 1 Gigabit per seconde. ,,En er zit ook technisch nog muziek in ons netwerk, waarmee snelheden omhoog kunnen naar 5 tot 10 Gigabit/seconde."

Hij noemt de aangekondigde netwerken 'dubbel werk en kapitaalvernietiging'. Het is volgens hem zinvoller als glasvezel in de buitengebieden wordt aangelegd waar dat er nog niet is, in plaats van op plekken waar al kabels liggen die deels uit glas en deels uit coax bestaan.

Om overlast te voorkomen willen we wel samenwer­ken bij de aanleg

2.322 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 mei 2020 17:35
Koers 2,204
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 2,217
Laag 2,177
Volume 18.319.608
Volume gemiddeld 23.046.493
Volume gisteren 18.319.608