Vopak « Terug naar discussie overzicht

Vopak CFO: tekenen van herstel in Europa

2 Posts
voda
0
Vopak CFO: tekenen van herstel in Europa
12 november 2009, 10:41 | ANP
ROTTERDAM (AFN) - Financieel topman Jack de Kreij van Vopak ziet voorzichtige tekenen van herstel op de voor het tankopslagbedrijf belangrijke Europese markt. Hij vindt het alleen nog te vroeg om te concluderen dat er sprake is van structureel herstel.

Europa is nog altijd Vopaks grootste werkterrein. ,,We zagen dat de volumes eerder dit jaar bij onze activiteiten in de havens van Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam enorm zijn gedaald. Dan praat je echt over 10 tot 15 procent vergeleken met vorig jaar. Maar we zien absoluut tekenen van herstel. Het is alleen nog te vroeg om te concluderen op welke trend dat wijst. Gaan we nou zijwaarts bewegen? Is dit een tijdelijk herstel of gaat het omhoog?''

Volgens Vopak was in het derde kwartaal sprake van een licht herstel bij de chemieactiviteiten, maar het bedrijf durft niet te zeggen of dat herstel zal doorzetten. ,,Het is voor ons onmogelijk om aan die verbetering een conclusie te verbinden in welk hersteltempo we zitten. Partijen zeggen in ieder geval wel dat het lijkt dat we uitgebodemd zijn. Ik denk dat 2010 een overgangsjaar waarin we meer duidelijkheid krijgen in welk herstelscenario we nu precies zitten'', aldus de Kreij.

Sterk

De Kreij verwacht dat de vraag naar opslagcapaciteit in de komende tien jaar sterk zal zijn. ,,Als we kijken naar de onderliggende factoren die de vraag naar opslag en overslag beïnvloeden, dan zijn wij daar zeer positief over. Wij denken dat die redenen fundamenteel gezond en structureel zijn. De langetermijntrend zien wij als positief, maar de snelheid en de omvang van de groei is moeilijk in te schatten.''

Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, is het bedrijf bezig zijn wereldwijde opslagcapaciteit tot en met 2011 met 2,9 miljoen kubieke meter te vergroten van de huidige 28 miljoen kubieke meter.
voda
0
INTERVIEW: Vopak blijft voorzichtig over herstel chemiedivisie


Door Maarten van Tartwijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Tankopslagbedrijf Koninklijke Vopak nv blijft voorzichtig over een herstel van de chemische sector ondanks signalen van een opleving in het derde kwartaal, zo zegt chief financial officer (CFO) Jack de Kreij donderdag.

"We hebben in de laatste maanden een opleving gezien, iets groter dan verwacht. Het is echter onduidelijk of deze trend duurzaam is", zegt de CFO in een interview met Dow Jones.

Vopak haalt ongeveer een kwart van de operationele winst uit de op- en overslag van chemische producten. Klanten van het Rotterdamse concern zijn grote chemiebedrijven, die afgelopen tijd werden geraakt door afnemende orders vanwege dalende bestedingen.

Dit heeft tot gevolg gehad dat Vopak's chemische activiteiten afgelopen jaar achterbleven bij de opslag van olie, die zich in de huidige economische neergang veerkrachtig heeft getoond.

"De vraaguitval heeft geleid tot een verlaging in de productiecapaciteit, wat heeft geleid tot minder volumes voor transport", zegt De Kreij. "Chemische producenten verhogen nu de capaciteit weer, maar opereren nog altijd op lage niveaus. De markt blijft fragiel."

De observaties van de CFO komen overeen met recente uitlatingen van grote chemiebedrijven als het Duitse BASF en het Nederlandse DSM, die zeiden dat het marktherstel langzaam en precair zal zijn.

Desondanks verhoogde Vopak donderdag de verwachtingen voor 2009 voor de tweede keer dit jaar. Het bedrijf blijft profiteren van de sterke vraag naar de opslag van olie, de belangrijkste activiteit van het bedrijf.

De Rotterdamse onderneming mikt nu op een winst voor belasting, rente, afschrijving en amortisatie van goodwill (EBITDA) van minimaal EUR510 miljoen, waar het eerder uit ging van zeker EUR495 miljoen.

Vopak is niet te terughoudend geweest bij eerdere voorspellingen, benadrukt De Kreij. "Ik geloof niet dat we te voorzichtig zijn geweest aangezien er veel onzekerheid was aan het begin van het jaar", zegt hij. "Maar het is verheugend dat er meer zekerheid is over contractvernieuwingen. Daarnaast zijn we in staat geweest de bezettingssgraden op peil te houden, ondanks alle onzekerheden."

De Kreij wilde niets zeggen over de verwachtingen voor 2010. "We hebben een goede startpositie voor volgend jaar, maar het is te vroeg om op dit moment een outlook te geven. We zijn evenwel onverminderd positief over de lange termijn", zegt hij.

Omstreeks 16.00 uur noteert het aandeel Vopak 5,9% hoger op EUR54,21, terwijl de Midkap 1,7% stijgt.

Website: www.vopak.com



Door Maarten van Tartwijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; maarten.vantartwijk@dowjones.com

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 31 mei 2024 17:35
Koers 37,740
Verschil +0,340 (+0,91%)
Hoog 37,840
Laag 37,240
Volume 199.822
Volume gemiddeld 173.329
Volume gisteren 152.450

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront