TomTom « Terug naar discussie overzicht

TOMTOM JUNI 2016

5.575 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 275 276 277 278 279 » | Laatste
[verwijderd]
8
Met dank aan Shakermaker en overige iex leden die bij de TOMTOM open dag zijn geweest!!!

QUOTE SHAKERMAKER:
Het positivisme en de zelfverzekerdheid die Peter Frans Pauwels, Jan-Maarten de Vries en Carlo ‘don’t laugh’ van de Weijer uitstraalden maakte op mij als rasoptimist een enorme indruk en ik ben voor dergelijke events bij ASML geweest, bij GEA, bij Schneider Electric, bij Campina, bij Ametek in de US, bij heel wat Nederlandse machinebouwers die tot de wereldtop behoren, maar TomTom stak daar vandaag werkelijk met kop en schouders bovenuit. HAD/SDC nam een opvallend dominante plek in tijdens de opendag, dat had ik van tevoren echt niet gedacht.

Pauwels deed zijn verhaal aan de hand van de geschiedenis; van softwarebedrijf naar producent van PND’s en nu weer terug naar softwareproducent. TomTom dacht een jaar of 5 geleden al als een start-up en zagen de kansen in de markt van HAD/SDC, ze gaan opnieuw historie schrijven.

Jan-Maarten deed niet voor Alain de Taeye’s ‘TomTom is already There’ onder (hij deed het eigenlijk veel beter) en gaf tussendoor nog een sneer naar bedrijven die meenden dat ze ook wel HD Maps voor SDC’s konden produceren, dat moesten we echt vergeten.

Carlo zei letterlijk dat een SDC momenteel niet kan rijden zonder de techniek van TomTom. Volkswagen is klant van TomTom voor hun app, merkte hij nog even op.

Er werd gesteld dat Lidar-sensoren plus Maps plus AI eigenlijk de enige betrouwbare techniek is waarmee je een hoge positienauwkeurigheid behaalt met de SDC, men wedt op het goede paard.

In de presentaties kwamen telkens afbeeldingen van Volvo en Tesla voorbij, die kwamen echt dominant in beeld. Er werden geen namen genoemd en medewerkers waren duidelijk geïnstrueerd om dat ook niet te doen.

Zowel Apple als Bosch en Uber werden heel positief belicht en ik kreeg gedurende de presentaties echt de indruk dat de klantrelatie met deze 3 bedrijven dik in orde is. Van Bosch en Uber wist ik dat wel, maar Apple had ik wat twijfel over, die is weg.

Vooraf en na afloop van de ochtendpresentatie heb ik uitvoerig met engineers kunnen spreken en ik kreeg sterk het idee dat Volvo voor zowel inbouwnavigatie als SDC’s binnen is. Daarnaast werden BMW, Audi, PSA en Renault (in)direct genoemd als klanten voor de SDC door de engineers waarmee ik sprak. Dus TomTom en Audi in 1 adem noemen in een context als bijvoorbeeld ‘wij werken met sensor fusion en bij Audi kwamen ze daar al heel snel mee’.

Buiten stonden twee Renault’s, een Citroen en een Alfa die TT momenteel aan het testen is voor hun klant, tijdens de rondleiding werd ook Fiat/FCA gedemonstreerd in het kader van inbouwnavigatie/multi-media systemen.

Ik geloof niet meer dat TT nog naast significante prijzen in Level 4/5 kan grijpen, die gaan all out de EndGame in SDC’s spelen, die keuze is gemaakt.

UNQUOTE

PRESS/UPCOMING EVENTS:

1–2 June 2016 Location Based Services Event (London, UK)
07 June 2016:New York - PAN European Days
08 June 2016:New York - PAN European Days
8–9 June 2016 TU Automotive Update Detroit (Detroit, USA)
12–15 June 2016 ITS America Annual Meeting 2016 (San Jose, USA)
20–21 June 2016 Car HMI Conference (Berlin, DE)
22–23 June 2016 Industrie Forum Wolfsburg (London, UK)
28 June–1 July 2016 Connected Cars 2016 (London, UK)
28–30 June 2016 Frost & Sullivan Intelligent Mobility 2016 (London, UK)[verwijderd]
0
Mooie opening Cain,

Laten we hopen dat we die acht euro grens wat achter ons kunnen laten.

Tini
groeibriljant
2
AB voor de mooie opening en dank aan alle forumleden die de open dag van TomTom hebben bezocht en de informatie hier hebben gedeeld.

TomTom staat met haar nieuwe real-time Maps platform aan de vooravond van een groeiversnelling in Automotive. Het groeiende orderboek van de afgelopen jaren is daarvan het eerste bewijs (helaas worden nieuwe klanten als Volvo nog niet gecommuniceerd).
Verder biedt het gepatenteerde en unieke RoadDNA grote mogelijkheden voor de middellange en langere termijn. Het is betrouwbare (ingebouwd in de auto en niet afhankelijk van fragiele mobiele netwerken/cloud) en daarmee noodzakelijke technologie voor de SDC.

Los van die unieke technologie en de voorsprong op HERE van 3 jaar, gaat het bij mij als aandeelhouder om de omzetverwachtingen van TomTom in de komende jaren. Goddijn heeft hierover indirect de afgelopen periode 2 belangrijke statements gemaakt:

1.-bij de CC Q4-2015 verwachtte hij de komende jaren geen groei in de take-rates (huidig niveau rond de 28%);

2.-het marktaandeel Automotive ziet hij de komende 5 jaar groeien van nu 20% naar 50% in 2020.

Ad 1.
Marktanalisten als Gartner en CEO's van bedrijven als Harman hebben het allemaal over een groeiversnelling in take-rates in de komende 2 jaar van 30% naar 60% (meer en meer auto's worden connected). En daarna groeit dat gestaag door naar richting de 100%.
De orderintake Automotive 2015 van >300 miljoen is gebaseerd op die 28% take-rate. Deze orders worden vooral in de periode vanaf 2017 geleverd en zullen in werkelijkheid dus straks al snel het dubbele zijn.
In de CC Q1-2016 draait Goddijn al bij en heeft hij het voorzichtig over groei in take-rates. Is de eerste opmerking een bewuste fout geweest?

Ad 2.
Dit marktaandeel van 50% betekent een groei naar richting de 1 miljard omzet Automotive in 2020. Mogelijk zelfs nog hoger omdat de prijzen van de HD-Maps hoger liggen en er ook meer jaarabonnementen zullen worden afgesloten op de real-time services (zie Renault en Volkswagen die dat al doen).
Een marge van 70-80% is niet ondenkbaar (groei in software & services is groei zonder noemenswaardige meerkosten).
Kanttekening is dat Goddijn wellicht het marktaandeel orderboek heeft bedoeld. In dat geval wordt die grens van 1 miljard omzet Automotive in de periode 2021-2022 gepasseerd.

En dat is nog allemaal los van de groei vanuit grote smartphoneklanten als Apple en Uber in Licensing, groei in Telematics (nu ruim 600.000 jaarabonnementen en 20%-30% groei per jaar in de komende jaren) en groei in Consumer met nieuwe producten (connected PND, innovatieve Sportswatches, Actioncamera's en nieuwe producten in de pijplijn).

In 2016 wordt de winst nog fors gedrukt door extra ontwikkelingskosten van minimaal 100 miljoen (50 miljoen bovenop de al lopende extra ontwikkelingskosten van minimaal 50 miljoen). Die worden door TomTom grotendeels direct afgeboekt (ook in de afgelopen jaren is de winst met enkele honderden miljoenen gedrukt door de ontwikkelingskosten van oa het nieuwe real-time platform).
Activeer je die investeringen (kan ook bij ontwikkelingskosten voor klanten), dan zou de WPA outlook 2016 al snel 68 cent zijn ipv de huidige 23 (waarom heeft CFO Titulaer dat niet uitgelegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers?).
Los van die zeer conservatieve boekhouding is er een wpa-versnelling naar vele euro's in de komende 5 jaar vrij zeker.

Klopt de voorspelling van de ultra-voorzichtige Goddijn, dan staat er in 2020 een koers van boven 100 euro op de borden en die groei is dan nog lang niet over.
[verwijderd]
0
De kopers spelen het leuk. Eerst werden de shorters rond de 7,50 volledig leeggezogen en nu doen ze hetzelfde rond de 8,05. Als ze dat eenmaal in de gaten krijgen, kan het rond de 8,50 vervolgd worden.
[verwijderd]
2
Leuk, zo'n maandopening "oude stijl"! AB

@GB: Ik stelde op die open dag ook nog een vraag hoe noodzakelijk RoadDNA nu is voor autonoom rijden. De belangrijkste kern van het antwoord was dat het zich onder andere terugverdiend doordat de decentrale intelligentie bij de interpretatie van camera-/sensorinformatie veel meer light-weight kan worden uitgevoerd. Dat vertaalt zich dan ook naar keiharde pegels doordat er goedkopere componenten kunnen worden gebruikt.
boem!
0
quote:

Natte krant schreef op 31 mei 2016 10:03:

one hundred and eighty
Lijkt me een beetje veel maar indien je er net als groeibriljant een onderbouwing bij levert kan ik mogeljk mijn prognose nogmaals positief bijstellen.
tatje
0
Daarom heet groeibriljant dus tom tom groeit briljant :-)

Ik ben het trouwens helemaal eens met groeibriljant.

Maakt en blijft Tom Tom de juiste keuzes maken dan is the sky the limit.

En de koers kan inderdaad zo hoog komen.

Of de marktwijzigingen zijn zodanig, dat Tom tom een consortium wordt of wordt overgenomen.

Dan kunnen we de slag niet zelfstandig maken, aldus HG.
groeibriljant
0
quote:

xynix schreef op 31 mei 2016 10:32:

Leuk, zo'n maandopening "oude stijl"! AB

@GB: Ik stelde op die open dag ook nog een vraag hoe noodzakelijk RoadDNA nu is voor autonoom rijden. De belangrijkste kern van het antwoord was dat het zich onder andere terugverdiend doordat de decentrale intelligentie bij de interpretatie van camera-/sensorinformatie veel meer light-weight kan worden uitgevoerd. Dat vertaalt zich dan ook naar keiharde pegels doordat er goedkopere componenten kunnen worden gebruikt.
Goedkoper + betrouwbaarder. Het gepatenteerde RoadDNA van TomTom is de perfecte oplossing!

En nu al beschikbaar om met ADAS en HAD veiliger te kunnen autorijden.

Bosch is de perfecte partner en mogelijk gaat zelfs HERE straks RoadDNA gebruiken (Volkswagen zal dat dan afdwingen want ze kunnen niet om de patenten van TomTom heen). Dan krijgt RoadDNA 100% marktaandeel als de betrouwbare en noodzakelijk basistechnologie voor de SDC.

Volvo is 100% binnen (volgens de kenners) en wellicht is Volvo dus de launching customer!
[verwijderd]
1
www.holmesreport.com/latest/article/t...

TomTom Calls In MWW As It Looks Towards Market Expansion

“PR is an important function for the head of the organization to be involved in,” TomTom president Jocelyn Vigreux told the Holmes Report.

BOSTON — TomTom, best known for it GPS devices, has brought on MWW in the US as the Dutch-company looks to tell a comeback story while expanding into new sectors.

TomTom president Jocelyn Vigreux spoke to the Holmes Report about the company’s plans as it starts work with MWW after parting ways with long-time agency partner CerconeBrownCompany based in Boston. The company uses Hill +Knowlton Strategies in Canada.

“Whenever we hire an agency, the most important thing for me is counsel — can they help me navigate the waters that are not necessarily at the center of what I do?” Vigreux said. “We manufacture and commercialize products for navigation and wearables. I need counsel on how to best tell our story.”

Vigreux has been with TomTom since its founding in 2002, following a brief stint as head of India, he returned to lead the US operations in 2012. TomTom’s auto navigation devices launched in the US in 2003 to “neck-breaking” success. Smartphones and embedded navigation devices disrupted the market, resulting in decreased marketshare for TomTom.

“When I came back in 2012, I wanted to right-size the organization to a smaller size,” Vigreux said. “The organization is growing again and we need an agency with broad digital knowledge and lifestyle experience.”

TomTom’s communications director Karen Drake manages the relationship with MWW under the leadership of the company’s marketing head Melissa Davis.

“PR is an important function for the head of the organization to be involved in,” Vigreux said. “It’s an opportunity for me to talk about the organization in the clearest way. I try to give Karen as much time as possible because this is so important.”

Earlier this month, TomTom announced it was the official sponsor of the upcoming NBC series “Spartan: Ultimate Team Challenge” in which the company’s Spark Fitness Watch is featured. The company also launched TomTom Traffic Checker on the TomTom MyDrive app. Globally, TomTom has about 4,600 employees across 58 offices in 35 countries.

MWW’s chief client officer Bret Werner called upon his experience working with brands like Timex and Under Armour in helping TomTom expand into the wearable business against “healthy competition.”

“We’d like to continue to showcase their leadership in the heritage business while also claiming marketshare in the wearable business,” Werner said.

Tevens nog :
03 June 2016:
Paris - France Roadshow - ING

[verwijderd]
0
quote:

groeibriljant schreef op 31 mei 2016 10:01:

AB voor de mooie opening en dank aan alle forumleden die de open dag van TomTom hebben bezocht en de informatie hier hebben gedeeld.

TomTom staat met haar nieuwe real-time Maps platform aan de vooravond van een groeiversnelling in Automotive. Het groeiende orderboek van de afgelopen jaren is daarvan het eerste bewijs (helaas worden nieuwe klanten als Volvo nog niet gecommuniceerd).
Verder biedt het gepatenteerde en unieke RoadDNA grote mogelijkheden voor de middellange en langere termijn. Het is betrouwbare (ingebouwd in de auto en niet afhankelijk van fragiele mobiele netwerken/cloud) en daarmee noodzakelijke technologie voor de SDC.

Los van die unieke technologie en de voorsprong op HERE van 3 jaar, gaat het bij mij als aandeelhouder om de omzetverwachtingen van TomTom in de komende jaren. Goddijn heeft hierover indirect de afgelopen periode 2 belangrijke statements gemaakt:

1.-bij de CC Q4-2015 verwachtte hij de komende jaren geen groei in de take-rates (huidig niveau rond de 28%);

2.-het marktaandeel Automotive ziet hij de komende 5 jaar groeien van nu 20% naar 50% in 2020.

Ad 1.
Marktanalisten als Gartner en CEO's van bedrijven als Harman hebben het allemaal over een groeiversnelling in take-rates in de komende 2 jaar van 30% naar 60% (meer en meer auto's worden connected). En daarna groeit dat gestaag door naar richting de 100%.
De orderintake Automotive 2015 van >300 miljoen is gebaseerd op die 28% take-rate. Deze orders worden vooral in de periode vanaf 2017 geleverd en zullen in werkelijkheid dus straks al snel het dubbele zijn.
In de CC Q1-2016 draait Goddijn al bij en heeft hij het voorzichtig over groei in take-rates. Is de eerste opmerking een bewuste fout geweest?

Ad 2.
Dit marktaandeel van 50% betekent een groei naar richting de 1 miljard omzet Automotive in 2020. Mogelijk zelfs nog hoger omdat de prijzen van de HD-Maps hoger liggen en er ook meer jaarabonnementen zullen worden afgesloten op de real-time services (zie Renault en Volkswagen die dat al doen).
Een marge van 70-80% is niet ondenkbaar (groei in software & services is groei zonder noemenswaardige meerkosten).
Kanttekening is dat Goddijn wellicht het marktaandeel orderboek heeft bedoeld. In dat geval wordt die grens van 1 miljard omzet Automotive in de periode 2021-2022 gepasseerd.

En dat is nog allemaal los van de groei vanuit grote smartphoneklanten als Apple en Uber in Licensing, groei in Telematics (nu ruim 600.000 jaarabonnementen en 20%-30% groei per jaar in de komende jaren) en groei in Consumer met nieuwe producten (connected PND, innovatieve Sportswatches, Actioncamera's en nieuwe producten in de pijplijn).

In 2016 wordt de winst nog fors gedrukt door extra ontwikkelingskosten van minimaal 100 miljoen (50 miljoen bovenop de al lopende extra ontwikkelingskosten van minimaal 50 miljoen). Die worden door TomTom grotendeels direct afgeboekt (ook in de afgelopen jaren is de winst met enkele honderden miljoenen gedrukt door de ontwikkelingskosten van oa het nieuwe real-time platform).
Activeer je die investeringen (kan ook bij ontwikkelingskosten voor klanten), dan zou de WPA outlook 2016 al snel 68 cent zijn ipv de huidige 23 (waarom heeft CFO Titulaer dat niet uitgelegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers?).
Los van die zeer conservatieve boekhouding is er een wpa-versnelling naar vele euro's in de komende 5 jaar vrij zeker.

Klopt de voorspelling van de ultra-voorzichtige Goddijn, dan staat er in 2020 een koers van boven 100 euro op de borden en die groei is dan nog lang niet over.

Op de opendag zei de man van TomTom die de demo's voor de auto's buiten deed dat de take-rate voor de Renault momenteel 40% is.
Juun
0
3 June 2016 Paris - France Roadshow - ING
Additional Information

ING analyst: Marc Zwartsenburg

TomTom representative: Taco Titulaer (CFO)
Reminder Reminder
7 June 2016 New York - PAN European Days
Additional Information

ABN AMRO Analyst: Marc Hesselink

TomTom representative: Bisera Grubesic (Head of Treasury & IR)
Reminder Reminder
8 June 2016 New York - PAN European Days
Additional Information

ABN AMRO Analyst: Marc Hesselink

TomTom representative: Bisera Grubesic (Head of Treasury & IR)
Reminder Reminder
9 June 2016 Boston - PAN European Days
Additional Information

ABN AMRO Analyst: Marc Hesselink

TomTom representative: Bisera Grubesic (Head of Treasury & IR)

corporate.tomtom.com/calendar.cfm?cal=1
[verwijderd]
0
quote:

shakermaker schreef op 1 juni 2016 07:03:

[...]
Op de opendag zei de man van TomTom die de demo's voor de auto's buiten deed dat de take-rate voor de Renault momenteel 40% is.
Werd ook in een van de presentaties genoemd. Voor een niet "high-end" merk opmerkelijk goed en beter dan het industrie gemiddelde. Kan een gunstig teken zijn voor de nu startende PSA leveringen, dat globaal gelijk is gepositioneerd als Renault.
Tom3
0
quote:

shakermaker schreef op 1 juni 2016 07:03:

[...]

Op de opendag zei de man van TomTom die de demo's voor de auto's buiten deed dat de take-rate voor de Renault momenteel 40% is.
40% is in ieder geval stukken beter dan de de door HG genoemde 28%. We weten niet hoe dit in de outlook zit verwerkt maar een tegenvallend Q2 omzet/resultaat lijkt dan voor wat betreft automotive uitgesloten.
[verwijderd]
0
de weg naar beneden is weer ingeslagen. zoveel positieve verwachtingen, zoveel verwachte deals, zoveel positief nieuws op open dagen en wat gebeurt er? TT gaat naar beneden! hg kijkt 5 jaar vooruit en dat er nu aandeelhouders onder de brug slapen omdat tt van 12 naar 8 euro is gegaan interesseert de beste man niets. de verwachting en hoop worden iedere keer de grond ingeslagen dus deze week zal wat dat betreft ook wel weer niets worden. je mag wel een huid van beton van hebben wil je hier tegen bestand zijn. begin van dit jaar rond de 12 euro, nu zijn we al blij met eind van het jaar 10 euro (als dat al gehaald wordt); het kan verkeren.
groeibriljant
0
quote:

shakermaker schreef op 1 juni 2016 07:03:

[...]

Op de opendag zei de man van TomTom die de demo's voor de auto's buiten deed dat de take-rate voor de Renault momenteel 40% is.
Dat bewijst het gelijk van de marktanalisten. Maar waarom heeft Goddijn dan bij de Q3-2015 CC gezegd dat het 25%-30% is en dat hij geen significante stijging verwacht?

Harold Goddjin - TomTom NV - CEO
On the [pie] question, the traditional use case for maps is entertainment, and the take rate is 25%, 30%. And that is not fundamentally changing
in the coming years, not this decade.

Next decade, you can talk about different use cases for the map, for highly automated driving and self-driving cars, and what have you, and the
take rates go from 25%, in theory, to 100%, and that will, indeed, quadruple the pie. But the order intake that we're seeing today is not related to
that: that is the more traditional use case at, as we call, entertainment maps for navigation.


Hij stelt ook duidelijk dat de huidige orderintake op die lage take-rates zijn gebaseerd. Die >300 miljoen in 2015 mag je dus in werkelijkheid verdubbelen als die take-rates in 2017/2018 naar verwachting van de marktanalisten op 60% zitten.
vreemd vermogen
0
Op de TNW conference sprak HG 2x over winners and loosers. Voor hem is duidelijk dat de "a couple of companies that have a sufficient scale and capital and customer base" will be the winner. Aan het eind herhaalt hij het nog eens met te zeggen dat over een paar jaar duidelijk is wie die winnaars en verliezers zijn. Alleen als TomTom dus voldoende schaalgrootte creëert, kapitaal vergaart en een groot klantenbestand heeft zal het dus bij de winners behoren. Kan TomTom dat wel in z'n eentje?
[verwijderd]
0
quote:

groeibriljant schreef op 1 juni 2016 09:26:

[...]

Maar waarom heeft Goddijn dan bij de Q3-2015 CC gezegd dat het 25%-30% is en dat hij geen significante stijging verwacht?

Omdat hij een beetje stout is en liegt, omdat hij de koers niet omhoog wil met een reden.
[verwijderd]
0
quote:

vreemd vermogen schreef op 1 juni 2016 09:35:

Op de TNW conference sprak HG 2x over winners and loosers. Voor hem is duidelijk dat de "a couple of companies that have a sufficient scale and capital and customer base" will be the winner. Aan het eind herhaalt hij het nog eens met te zeggen dat over een paar jaar duidelijk is wie die winnaars en verliezers zijn. Alleen als TomTom dus voldoende schaalgrootte creëert, kapitaal vergaart en een groot klantenbestand heeft zal het dus bij de winners behoren. Kan TomTom dat wel in z'n eentje?
Dat ging over het moment waarop de zelfrijdende auto er is en er diverse start-ups komen die daar een business omheen willen bouwen. Of het nu pakketbezorging is of schoolkinderen ophaalservice of wat er allemaal wel niet mogelijk is. Dit sloeg dus niet op tomtom maar op de nieuwe businessmodellen die ontstaan zodra de self driving car er is.

Overigens zullen het (net als bij uber) wel weer amerikaanse en aziatische landen zijn die de leiding nemen. Onze thuismarkt is te versnipperd. Terwijl je in de VS direct 1 grote thuismarkt hebt. (Ook iets om over na te denken voor degenen die alleen maar klagen over Europa)
groeibriljant
3
quote:

Jannegien schreef op 1 juni 2016 09:38:

[...]

Omdat hij een beetje stout is en liegt, omdat hij de koers niet omhoog wil met een reden.
Het is onbegrijpelijk dat de CEO van TomTom geen zicht zou hebben op de groeiende take rates en marktverwachtingen in Automotive. Ook hij leest de rapporten van marktanalisten. Het riekt idd naar manipulatie.

Wellicht dan toch een smerige delisting tegen een prikkie?
Of het instappen van een bevriende partij tegen een afgesproken koers?
Of schrijft Goddijn opties op zijn aandelenpakket om extra rendement binnen te harken en mag de koers nu nog niet omhoog?
Het blijft vooralsnog gissen naar de daadwerkelijke reden voor het drukken van de outlook.
Ook het wegmoffelen van de extra ontwikkelingskosten in 2016 drukt de wpa en is zeer vreemd. De CFO had gewoon kunnen zeggen dat zonder al die extra kosten de wpa forecast 68 cent zou zijn geweest ipv 23. En met het tijdig uitfaseren van het oude platform wellicht zelfs nog hoger.
5.575 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 275 276 277 278 279 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 sep 2022 17:38
Koers 7,365
Verschil +0,220 (+3,08%)
Hoog 7,390
Laag 7,160
Volume 207.105
Volume gemiddeld 419.359
Volume gisteren 192.467

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront