Activist in AHOLD

3 Posts
lucky14
0
Activist in Ahold

Door Edwin van der Schoot
Updated 21 min geleden
46 min geleden in FINANCIEEL


Amsterdam - De eerste activistische belegger heeft zich gemeld aan de poort van het Ahold-hoofdkantoor in Zaandam. Het Franse hedgefonds CIAM eist dat Ahold de verlenging van zijn beschermingsconstructie voorlegt aan de aandeelhouders.

Vermoedelijk zal CIAM niet de enige zijn die ketelmuziek gaat maken.

Beschermingsconstructie
De beschermingsconstructie van Ahold, de Stichting Ahold Continuiteit (SAC) kan via een call optie tijdelijk extra aandelen uitgeven om een vijandige overname te blokkeren. De levensduur van de in 2003 opgerichte SAC moet elke vijf jaar verlengd worden. In 2016 haalde Ahold een stemming over de verlenging nog van de agenda van de bijzondere aandeelhoudersvergadering, waarin ook de fusie met het Belgische Delhaize beklonken moest worden. Stemadviesbureaus hadden beleggers namelijk geadviseerd tegen te stemmen, veel Angelsaksische passieve beleggers volgen die adviezen vaak op. Sowieso hebben Angelsaksische aandeelhouders een broertje dood aan beschermingsconstructies zoals die in Nederland veel voorkomen.
In een op 12 maart gedateerde ’Dear Mr. Boer’ brief zegt CIAM tegen de verlenging van de levensduur van de SAC te zijn.
Zonder verlenging verloopt op 18 december 2018 de rechtsgeldigheid van de SAC.
Lobby voor splitsing
Ahold Delhaize heeft reden om te vrezen voor activisten die mogelijk zouden kunnen lobbyen voor een splitsing van het bedrijf in een Europees en een Amerikaans deel. Ook een overnamebod op het Amerikaanse deel is niet onrealistisch, menen analisten van onder meer Bernstein, die concurrent Kroger daarvoor tipten. Tweederde van de omzet van het fusieconcern komt uit de VS, waar een consolidatieslag verwacht wordt na onder meer de entree van Aldi en Lidl, en Amazon. De techgigant nam in 2017 Whole Foods over, een relatief kleine en dure supermarktketen, en voedde daarmee de speculatie dat Amazon zijn miljarden wel eens zou kunnen inzetten voor een aanval op de sector.
Anne-Sophie D’Andlau, oprichtster van CIAM, noemt in een verklaring tegen persbureau Reuters de SAC een ’gifpil’, ’onwettig’, en een ’oorzaak voor het achterblijven van de koers van het aandeel Ahold Delhaize’.
Reactie Ahold
„Er moet nog een beslissing worden genomen over de SAC”, laat Ahold in een eerste reactie weten. „De aandeelhoudersvergadering is in april, maar daarin wordt geen besluit aan de aandeelhouders voorgelegd. De raad van bestuur beslist, met goedkeuring van de raad van commissarissen”, aldus een woordvoerster.
De afgelopen maanden was er veel discussie over de vraag of het wel aan het bestuur van Ahold is om over de verlening van de levensduur van de SAC te beslissen, en of dat niet een zaak van de aandeelhouders is.
De aandeelhoudersvergadering van Ahold, waarin het vooralsnog alleen een toelichting wil geven, is op 11 april.
[verwijderd]
0
Is een eigen draadje waard Cruijffie!

Basta herbevestigt koersdoel van Aholddelhaize: Euro 34,32.

Basta
lucky14
0
quote:

Basta schreef op 29 maart 2018 17:06:


Is een eigen draadje waard Cruijffie!

Basta herbevestigt koersdoel van Aholddelhaize: Euro 34,32.

Basta


Dacht ik ook Basta. Laten er vooral veel partijen komen die dit ook vinden. Laat ze maar zweten in Zaandam!! Ben benieuwd of het wettelijk ook kans van slagen maakt wat deze mevrouw beweert. Constructie moet eraf eind december dan staan we zeker 25% hoger.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 20 jan 2021 17:36
Koers 23,540
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 23,920
Laag 23,440
Volume 4.288.469
Volume gemiddeld 3.763.471
Volume gisteren 4.288.469