Forum: BE Semiconductor » BE Semiconductor - 2e kwartaal 2019 » Pagina: 12 | Belegger.nl

BE Semiconductor - 2e kwartaal 2019

1.154 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 54 55 56 57 58 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Medicus
1
Short posities zullen na ex dividend zijn afgebouwd. Daarna verder omhoog naar € 31,40 de volgende technische weerstand. Eerst maar eens 12,5k dividend. Succes!
Knieschijf
0
Topslicing BESI positie (gedeeltelijke verkoop)

Beste Belegger,

Op 26 april komt BESI met de 2019Q1 cijfers naar buiten en in tegenstelling tot mijn lange termijnverwachtingen voor BESI kunnen deze 1e kwartaalcijfers in feite nog niet meevallen. Bij de presentatie van de jaarcijfers 2018 schreeft BESI nog het volgende:

Looking to Q1-19, we estimate that revenue will be approximately 15% lower than Q4-18 as difficult market conditions continue in what is traditionally our weakest quarter of the year. We expect gross margin to remain in the 55%-57% range as we further adjust overhead levels to customer demand. At present, the 2019 outlook for the assembly equipment market is hard to predict. There are many factors which could influence the outlook and timing of any anticipated rebound this year such as slowing global growth and trade frictions between the US and China.

Als ik uit ga van een omzetdaling van 15% dan resulteert dat een 1e kwartaalomzet van ca. EUR 78-80m en met een brutomarge van 56% en met een aanname van verdere grip op de opex kosten dan zal de daling van de nettowinst ergens in de buurt komen van 65-70% tot een niveau van ca. EUR 10-15m. In het 2e kwartaal zal het waarschijnlijk een kwestie worden van minder min (de bodem ligt achter ons), maar stel voor het gemak eens een winst van EUR 15-20m in 2019Q2 en de 1e jaarhelft van 2019 blijft steken op een nettowinst van ca. EUR 25-35m, in vergelijking met een nettowinst over 2018H1 van ca. EUR 85m.

Ouch…zult u zeggen en dat klopt, het betekent dat er ondanks een mogelijk sterk herstel in de 2e jaarhelft van 2019, BESI waarschijnlijk het niet meer gaat redden om in 2019 de jaarwinst 2018 nog te overtreffen. Ik reken momenteel met een winstdaling in 2019 van ca. 20%. En dat is gegeven de moeilijke marktomstandigheden ook geen schande, het is alleen een feitelijke constatering dat het winstherstel en uitzicht op stijgende dividenden wat langer op zich laat wachten.

Over dividenden gesproken, BESI gaat binnenkort EUR 1,67 uitkeren over het jaar 2018 en deze EUR 1,67 representeert momenteel een rendement van ca. 6,3%. Over het jaar 2019 kunnen we echter niet uitsluiten dat BESI een dividendverlaging zal voorstellen, aangezien de winst per aandeelschattingen richting EUR 1,30-1,50 gaan en zelfs als BESI 100% uitkeert resulteert dit in een verlaging van het genereuze dividend.

Uit de diverse semiconductor peers die reeds een indicatie voor 2019Q1 hebben afgegeven (o.a. Samsung, TSMC) blijkt dat het 1e kwartaal toch nog iets zwakker is verlopen dan al werd gedacht, maar dat er veel vertrouwen (of hoop) is voor een opleving in de 2e jaarhelft, waarbij weliswaar de opleving wel steeds meer naar achteren wordt verschoven, bijna tot in 2020. Deze “bodem ligt achter ons, maar het herstel ligt om de hoek” retoriek is steeds weer door de beurs beloond met nieuwe koersstijgingen waardoor er ondanks lagere winsten wel hogere koersen op de borden staan. Feitelijk zijn de waarderingen steeds verder opgelopen, vooruitlopend op een komend herstel vanaf 2019H2, waarbij alle onzekerheden over Brexit, US-China Trade War en cyclische correctie ter zijde zijn geschoven en we blijven geloven in een blue sky scenario, ingegeven overigens door nog steeds een ruimhartig beleid dan wel belofte van diverse Centrale Banken.

BESI blijft overigens een fantastisch mooi bedrijf, wat in staat moet zijn om de komende jaren te groeien qua share of wallet bij de grote chipmakers en subcontractors, de kostenbasis strict en flexibel beheerst en verder zal optimaliseren en die de aandeelhouders ten volle laat meedelen in de cash generatie die zelfs in moeilijkere kwartalen positief blijft. En als ik voor de periode 2020-2030 zou moeten kiezen tussen een staatsobligatie die 0-1% rendeert en de aandelen van BESI, dan zou ik te allen tijde kiezen voor BESI, welke qua risicopremie het hogere risico in mijn ogen meer dan compenseert door de onderliggende investment case, vrije kasstroom en dividendbeleid.

Maar mijn BESI positie in mijn ProBeleggen portefeuille kent inmiddels een gewicht van 12-13% en ik wil eigenlijk toe naar een overtuigende positie, maar met een gewicht van ca. 7-9%, in lijn met mijn andere posities. Ik zal dus iets moeten schaven cq. topslicen aan mijn (te grote) BESI positie.

Ik heb de BESI positie in Juli2018 op een niveau van EUR 20.00 gekocht en sta 9 maanden later op een winst van 33%. Het dividend is dermate aantrekkelijk dat ik serieus overwogen heb om mijn te grote positie te houden tot na de dividendbetaling omdat ik er op reken dat het betaalde dividend snel wordt ingelopen. Maar met wellicht een serie teleurstellende winstcijfers vanuit de gehele chipsector in het vooruitzicht zal de markt toch ook misschien wel concluderen dat het de afgelopen weken wel heel hard gegaan is en dat de koersen het komende herstel al redelijk inprijzen.Daarnaast gaan de meeste Amerikaanse technologie-aandelen nu een black-out periode in waarin iedereen verplicht is om de buybacks te stoppen tot na de resultaten. Dit kan tezamen met 2019Q1 winsttegenvallers natuurlijk ook de brandstof voor de huidige rally deels wegnemen.

Kortom, ik verkoop 40 van de 120 aandelen BESI vandaag, maar blijft vasthouden aan een gezonde 7-8% positie in BESI in mijn ProBeleggen portefeuille.

Succes met de beleggingen!

Hartelijke groet, Marc

Knieschijf
0
quote:

Medicus schreef op 18 apr 2019 om 23:23:


Short posities zullen na ex dividend zijn afgebouwd. Daarna verder omhoog naar € 31,40 de volgende technische weerstand. Eerst maar eens 12,5k dividend. Succes!
Vent hoe lang loop je al mee? Shorters hebben vanaf 40 een flinke winst
b.west.invest
0
@ Knieschijf , helder waarom je afbouwt , je verwacht dat er geen omzet genoeg gemaakt gaat worden om de winsten weer te gaan halen . Daarom ga je 1/3 van je totaal verkopen . De eerste cijfers zijn echter al gepubliceerd (andere bedrijven )en die vielen nu al mee , en de verwachte te behalen omzet voor dit jaar helemaal .

Als ik jou was zou ik mijn portefeuille % berekenen met de aanschaf waarde , zo voorkom je dat je van een aandeel dat het goed doet , er steeds een aantal verkoopt om het percentage te drukken en deze in gaat ruilen voor een minder goed aandeel .

@ Medicus , ik help het je hopen dat de shorters voor dividend 30-4 nog een groot percentage gaan afbouwen . Ik had zelf al een groter percentage vanaf half maart verwacht .

Wel gefeliciteerd met je instap moment in BeSi indien we de 31 euro gaan halen heb je 50 % rendement gehaald (winst een dikke 75.000 ) .

Succes allen , dan heb ik het ook lol .
Medicus
0
Dank voor de inhoudelijke bijdrage. Ik wilde vragen naar jullie mening, maar jullie waren mij al voor. Duidelijk.

Ik denk dat de koers, gezien de toch redelijke verwachtingen 2H2019 wel richting de weerstand kan inlopen. Ik denk een 31+ na dividend uitkering. Dat zal natuurlijk even duren. Ik blijf met mijn positie zitten tenzij de koers voor dividend de 29 euro aantikt, maar daar ga ik niet vanuit. Dan neem ik (een deel) dividend en de rest koerswinst ( 3 x dividend). Ik verwacht in de zomer (na mei) wel een dip in alle koersen. Koop ik wel weer bij voor de volgende dividend cyclus in 2020 (dividend 2019).

Ik ben benieuwd of dit lukt, anders zie ik wel in 2020 wat het aandeel gaat doen.
b.west.invest
0
Ik ben pas in maart ingestapt op 22.45 euro , maar ik blijf zitten , want ik verwacht wel een verdere stijging dan 31 euro . En een dip kan uiteraard altijd komen , maar wat als BeSi gewoon door stijgt ? Dat kan natuurlijk ook , de beurs zakt wat en op dat moment gaan de shorters coveren , dan kan het goed zijn dat BeSi in de dip er hoger uitkomt. Zoals ieder weet valt en staat alles met de winst (verwachting ) die ze gaan maken . Ik denk dat alle lichten op groen staan , en daarom blijf ik gewoon zitten . En als er straks inderdaad (voor dividend betaling ) verder word afgebouwd door de shorters , dan stap ik voor een korter ritje nog eens extra in door behoorlijk bij te kopen .

Wat ook vermeld mag worden BeSi is een koop tip van IEX , ik volgde het al wel echter na de tip heb ik pas gekocht , fijne paasdagen en hopelijk verder stijgende koersen .
Knieschijf
0
Beste allen,

Het stukje wat ik geplaatst heb,stond op Pro Beleggen. Ik heb eea doorgestuurd om meer content te geven aan ons forum. Niets anders dan dat.

Ook ik hoop verdere koersstijging en verwacht dat na uitkering van het dividend deze ingelopen zal worden. Daarna is het afwachten. Fijne Paasdagen allen!
Knieschijf
0
quote:

pielsje schreef op 19 apr 2019 om 05:46:


Beetje veel knieschijf hier zeg maar..
Beste Pielsje, als jij niets te melden hebt plaats je maar een onnodige tekst?
Joseph185
0
quote:

Knieschijf schreef op 19 apr 2019 om 16:06:


Beste allen,

Het stukje wat ik geplaatst heb,stond op Pro Beleggen. Ik heb eea doorgestuurd om meer content te geven aan ons forum. Niets anders dan dat.

Ook ik hoop verdere koersstijging en verwacht dat na uitkering van het dividend deze ingelopen zal worden. Daarna is het afwachten. Fijne Paasdagen allen!
Ik kan me aardig vinden in het stuk wat je geplaatst hebt. Er kan nog van alles gebeuren op de beurs. Ik heb mijn pakket besi nu volledig afgedekt met geschreven call opties. Flinke premie en de dividend gaat hoogstwaarschijnlijk ook nog mijn kant op. Het was de keuze tussen heel veel verdienen met een redelijke verzekering tegen terugval of absurd veel verdienen met het risico dat je weer veel van de winst inlevert. Eerst maar eens kijken naar de Q1 cijfers en de reactie van de aandeelhouders daarop. Er zijn nog steeds mensen die zeker van hun zaak zijn en dat mag ook maar ik hou van informatie uit de 1e hand en die moet nog komen. De goede tijden zullen best weer komen maar je kunt ook te vroeg pieken op de beurs. Fijne paasdagen allemaal.
pielsje
0
quote:

Knieschijf schreef op 19 apr 2019 om 16:17:


[...]Beste Pielsje, als jij niets te melden hebt plaats je maar een onnodige tekst?


Klinkt bekend merk ik?
pielsje
0
quote:

Knieschijf schreef op 19 apr 2019 om 16:06:


Beste allen,

Het stukje wat ik geplaatst heb,stond op Pro Beleggen. Ik heb eea doorgestuurd om meer content te geven aan ons forum. Niets anders dan dat.

Ook ik hoop verdere koersstijging en verwacht dat na uitkering van het dividend deze ingelopen zal worden. Daarna is het afwachten. Fijne Paasdagen allen!


Jammer, het was net je beste bijdrage knieschijf
Longcat
0
quote:

roloff schreef op 20 apr 2019 om 11:42:


Imposante stijging semiconductor index SOX:

img.iex.nl/content/2019/columns/bvsox...

Verwachte koerswinstverhouding Besi inmiddels alweer boven de 20:

img.iex.nl/content/2019/columns/bvbes...


K/W van 20 is wel in lijn met dat van de SOX, maar dan moet BESI wel goede cijfers en met name een goede outlook laten zien straks. Dan is een koers van 30+ mogelijk. Zo niet, dan kunnen we een K/W van 10 weer gaan opzoeken (rond de 15 euro of zelfs lager).
roloff
0
quote:

Longcat schreef op 20 apr 2019 om 13:49:


[...]

K/W van 20 is wel in lijn met dat van de SOX, maar dan moet BESI wel goede cijfers en met name een goede outlook laten zien straks. Dan is een koers van 30+ mogelijk. Zo niet, dan kunnen we een K/W van 10 weer gaan opzoeken (rond de 15 euro of zelfs lager).
@Langcat, ben het wel met je betoog eens, het lastige daarbij is echter wel dat de orderportefeuille (dus concrete outlook) bij Besi niet veel verder gaat dan 1 kwartaal. Dat is het nadeel van back-end in de productieketen staan (dus vlak op de eindgebruiker). Bij ASML (front-end, bewerking van wafers) is de outlook een stuk concreter te maken, de orderportefeuille kijkt immers een stuk verder vooruit.

Kortom, 1 of 2 kwartaaltjes verder en Besi kan ineens verder omhoog knallen en je mist de boot. Dat zal ook wel de oorzaak zijn van de enorme stijging vanaf januari.

Bij Besi moet je gewoon altijd beducht zijn op een bumpy road, maar de potentie op lange termijn lijkt daarentegen enorm.
boompie
0
Stijging van een maand.
ASML 169,58 -183,22 =8,43%
ASMI 48,42 - 54,4 =12,35%
BESI 23,40 - 27,79 =18,76%

Bij een verdere stijging overweeg ik voor ex dividend te verkopen en op ex dividend of erna weer terug te kopen.Reden hoef geen belasting te betalen en kans is groter na deze stijging dat het aandeel zakt dan stijgt..Dus nog goedkoper terug kopen..Wat vinden jullie van mijn denkwijze?
Endless
0
quote:

blondien schreef op 21 apr 2019 om 14:19:


Stijging van een maand.
ASML 169,58 -183,22 =8,43%
ASMI 48,42 - 54,4 =12,35%
BESI 23,40 - 27,79 =18,76%

Bij een verdere stijging overweeg ik voor ex dividend te verkopen en op ex dividend of erna weer terug te kopen.Reden hoef geen belasting te betalen en kans is groter na deze stijging dat het aandeel zakt dan stijgt..Dus nog goedkoper terug kopen..Wat vinden jullie van mijn denkwijze?

Als je Nederland woont kun de belasting via belasting terug krijgen. Je betaald nu 2 x transactie kosten en of de koers verder zakt dan de ex dividend is maar de vraag. Persoonlijk blijf ik gewoon zitten.
Mijn ervaring is hoe meer je handelt hoe minder je overhoudt maar goed dat heel persoonlijk
1.154 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 54 55 56 57 58 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 11-dec-19 15:33
Koers 33,840
Verschil -0,060 (-0,18%)
Hoog 33,960
Laag 33,690
Volume 66.538
Volume gemiddeld 382.965
Volume gisteren 231.317