Reed Elsevier « Terug naar discussie overzicht

Reed Elsevier (RELX) in 2020

63 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
voda
0
Update: RELX koopt ID Analytics

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
RELX
22,70 0,03 0,13 % Euronext Amsterdam
RELX PLC
£ 19,40 0,08 0,41 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) RELX neemt voor 375 miljoen dollar ID Analytics over. Dit maakte RELX maandagmiddag tijdens handel bekend.

Daarmee is het de derde overname qua acquisitieprijs in de afgelopen tien jaar. Normaliter doet RELX circa 20 overnames per jaar voor in totaal ongeveer 400 miljoen Britse pond. Het databedrijf wil dan ook vooral autonoom groeien.

ID Analytics, gevestigd in het Amerikaanse San Diego en leverancier van data over kredieten en fraude, wordt toegevoegd aan de tak LexisNexis Risk Solutions.

RELX koopt ID Analytics van NortonLifeLock.

Toezichthouders moeten nog akkoord geven voor de overname en RELX denkt nog dit kwartaal de transactie te kunnen afronden.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Relx koopt Amerikaans data-analysebedrijf

Relx koopt voor $375 mln (€ 338 mln) het Amerikaanse bedrijf ID Analytics. Het is de op drie na grootste overname door de leverancier van professionele informatie in de afgelopen 10 jaar. De acquisitie wordt toegevoegd aan de divisie die data-analysesystemen verkoopt aan bedrijven (Risk & Business Analytics), de snelst groeiende divisie van Relx.

Het Californische ID Analytics heeft een notering aan de Nasdaq in New York en levert analysesystemen voor kredietrisico's van consumenten. Financiële instellingen kunnen met deze systemen beter bepalen aan wie geld geleend kan worden. Daarnaast maakt het bedrijf ook analysesystemen voor fraude. Consumenten die een fraudegeschiedenis hebben, kunnen zo beter gedetecteerd worden door banken en bedrijven.

Relx heeft een strategie waarbij autonome groei centraal staat, aangevuld met acquisities. Per jaar geeft Relx gemiddeld tussen de €400 mln en €500 mln aan acquisities uit, wat niet veel is voor een groot bedrijf als Relx. De beurswaarde van Relx bedraagt €44 mrd.

Van uitgever naar softwarebedrijf
De grootste overname van de afgelopen tien jaar was ThreatMetrix, dat vorig jaar voor €670 mln werd gekocht. Nummer twee was Accuity dat in 2011 voor €400 mln werd ingelijfd. ID Analyics komt op de derde plaats.

Relx is de afgelopen tien jaar snel veranderd van een uitgever in een softwarebedrijf. Het bedrijf had tien jaar geleden nog zo'n 300 vakbladen, zoals Computer Weekly en Flight International, maar daar is er inmiddels nog maar één van over, het Britse blad Estates Gazette. In de afgelopen jaren werd ook Elsevier Weekblad verkocht.

Relx legt zich toe op het leveren van data en data-analysesystemen aan juridische sector, de wetenschap en bedrijven. In 2000 bestond de omzet nog voor 64% uit print. Inmiddels is dat tot onder de 10% gezakt. Behalve leverancier van professionele informatie is Relx ook organisator van beurzen en congressen.

fd.nl/ondernemen/1330739/relx-koopt-a...
voda
0
De onzichtbare topman van Relx

Binnenkort presenteert ceo Erik Engstrom voor de tiende keer de jaarcijfers van Relx. Hij maakte van het bedrijf een beurslieveling, maar Relx-managers vrezen het jaarlijkse cijfergesprek.

Een interview? De heer Engstrom geeft geen interviews. Ik ben bang dat dat ook niet gaat veranderen.' Relx-woordvoerder Paul Abrahams brengt het vriendelijk en enigszins verontschuldigend, maar een verzoek voor een interview met de ceo van Relx wijst hij resoluut af. Dat Erik Engstrom onlangs zijn tienjarig jubileum vierde als hoogste baas van Relx (voorheen Reed Elsevier) verandert daar niets aan.

Het komt niet vaak voor dat de ceo van een beursgenoteerde multinational - Relx is een van de grootste leveranciers van professionele informatie ter wereld - alle publiciteit uit de weg gaat. Ook op internet is over de 56-jarige Zweed vrijwel niets te vinden. Zijn enige openbare optredens zijn de presentaties voor analisten en beleggers. Interessant voor de liefhebber van de Relx-cijfers, maar veel inzicht in de persoon bieden ze niet.

Mensen die hem kennen staan ook niet te trappelen om over hem te praten. Ze weten 'dat Erik dat niet prettig vindt'. Vandaar dat het FD alleen op basis van anonimiteit een aantal gesprekken kon voeren. In kleine kring zegt Engstrom zelf over zijn onzichtbaarheid: 'Prestaties vertellen het verhaal.'

Prestaties

En die prestaties zijn er. De beurskoers van Relx is vanaf 2012 in een lange rechte lijn verviervoudigd tot rond de €22, waarmee het aandeel indices zoals de Stoxx 600 ver achter zich laat. Engstrom levert iets waar beleggers heel blij van worden: stabiele en voorspelbare groei.

Binnen Relx spreekt men van de 4-6-8-strategie. Ieder kwartaal stijgt de omzet met 4%, de operationele winst met 6%, en de nettowinst - dankzij de inkoop van eigen aandelen - met 8%. Saai? 'Als voorspelbaar saai is, dan is dat maar zo', zo heeft Engstrom zich ooit tegenover een analist laten ontvallen.

Verder is Engstrom verantwoordelijk voor een groot deel van de gedaantewisseling van Relx van uitgever naar softwarebedrijf. Toen Reed en Elsevier in 1993 met elkaar fuseerden, beschikte het bedrijf nog over een grote divisie die nieuwsmedia en boeken publiceerde, waaronder Winnie the Pooh en Kuifje.

Nu is Relx een leverancier van data en data-analysesystemen voor de wetenschap, de juridische wereld en het bedrijfsleven. Een voorbeeld is vakblad Flight International. Het papieren blad is inmiddels verkocht, maar de luchtvaartdata die erin werden gepubliceerd zijn gedigitaliseerd en goed voor een jaarlijkse omzet van ruim € 90 mln.

De transformatie is al begonnen onder Sir Crispin Davis, ceo van 1999 tot 2009. Maar Engstrom heeft grote slagen gemaakt. Zijn favoriete dia in de presentatie voor beleggers betreft de omslag van print naar digitaal. In 2000 maakte print nog 64% van de omzet uit, nu minder dan 10%. Elsevier Weekblad werd verkocht en van de 300 vakbladen is er nog één over: het Britse Estate Gazette.

Zweedse soberheid

Een van de sleutelwoorden die zijn optreden kenmerkt, is consistentie. Engstrom is niet de ceo van snel wisselende strategische vergezichten. Bij de strategiepresentatie voor de jaarlijkse bijeenkomst van de zestig hoogste managers van Relx gebruikt hij al acht jaar dezelfde slides.

De nadruk ligt op een goede uitvoering van de strategie, of in managersjargon 'executie'. Engstrom doet geen grote overnames, die vernietigen waarde. De ombouw van het bedrijf geschiedt dus langs de weg van autonome groei, aangevuld met een reeks kleinere overnames. De overnames bedragen bij elkaar nooit meer dan een paar honderd miljoen euro per jaar, wat niet veel is gegeven de slagkracht van een bedrijf als Relx.

Een belangrijk element van de 'executie' is discipline. Soms zijn printproducten heel winstgevend en dus aantrekkelijk om te behouden. Toch zijn alle bladen systematisch verkocht.

Managers hoeven niet bij hem aan te komen met een stip op een ver weg gelegen horizon. De vraag is telkens weer: hoe zet je het om in actie, niet over drie jaar, maar over drie maanden. Ze krijgen ook geen grote bedragen mee. Als het een succes is, mogen ze terugkomen voor meer. Engstrom heeft zijn opvattingen over hoe het bedrijf geleid moet worden - rechtlijnig, gedegen, geleidelijk, voorspelbaar - 'erin geramd' bij het Relx-management.

Verder speelt zijn 'Zweedse soberheid' een rol. Relx heeft als regel dat de omzet altijd sneller moet groeien dan de kosten. Op het hoofdkantoor aan de Londense Strand werken niet meer dan honderd mensen. Aan de inrichting van het gebouw is de afgelopen twintig jaar niets veranderd. 'Relx besteedt het geld aan producten, niet aan gebouwen en fonteinen', zegt een manager.

voda
0
Deel 2:

Angelsaksisch

De soberheid strekt zich niet uit tot het inkomen van Engstrom: in 2018 stond hij met een jaarinkomen van €9,4 mln op de derde plaats in Nederland. Maar misschien is Nederland niet de goede maatstaf. Relx is onder zijn bewind losgeraakt van zijn Nederlandse wortels.

Engstrom heeft Relx verder de Angelsaksische richting opgeduwd. De opheffing van de duale Nederlands-Britse structuur en de volledig Britse nationaliteit van Relx komen uit zijn koker. Nederlanders hadden de afgelopen jaren het gevoel dat zij het bedrijf uitgewerkt worden. 'Relx is een hard Angelsaksisch bedrijf. Het rendement is heilig en er wordt sterk analytisch en cijfermatig gekeken', zegt een ex-medewerker van Relx.

Engstrom is dan ook zeker geen Paul Polman, de Nederlandse Unilever-ceo die maatschappelijk verantwoord ondernemen tot prioriteit verhief. Het bedrijf scoort goed met zijn mvo-programma's, maar ze liggen Engstrom niet na aan het hart. In zijn presentatie voor beleggers maakt hij er voor het eerst melding van op pagina 73. Hij is vooral in aandeelhouderswaarde geïnteresseerd.

De Zweed heeft het grootste deel van zijn carrière in de Verenigde Staten doorgebracht. Na zijn opleiding aan Harvard werkte hij achtereenvolgens voor McKinsey, de Amerikaanse uitgeverijen Bantam Doubleday en Random House, om in 2001 over te stappen naar de private-equityfirma General Atlantic partners. Pas in 2004, toen hij ceo werd van Elsevier, de wetenschappelijke uitgeverij, keerde hij terug in Europa.

fd.nl/achtergrond/1328701/de-onzichtb...
Bijlage:
voda
1
Beursblik: open access blijft risico voor RELX

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
RELX
23,65 -0,11 -0,46 % Euronext Amsterdam
RELX PLC
£ 19,99 -0,06 -0,30 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Open access bedreigt circa 600 miljoen Britse pond omzet bij RELX. Dit stelden analisten van UBS donderdag, die het koersdoel voor het aandeel verhoogden van 17,25 naar 17,90 Britse pond met een onveranderde verkoopaanbeveling.

De aankondiging van RELX van overeenkomsten in Frankrijk, Zweden, Hongarije, Noorwegen en Nederland op het gebied van wetenschappelijke tijdschriften vermindert volgens UBS wel het risico voor de divisie Scientific, Technical en Medical.

Het gevolg is volgens analisten van de bank dat het aandeel op een topwaardering noteert gezien over de afgelopen 10 jaar.

UBS verwacht echter ook dat de overgang naar een open access-model versnelt en voorziet dat in 2023 het aantal artikelen dat achter een betaalmuur wordt gepubliceerd ten opzichte van 2019 met 20 procent is gedaald. Daarmee is dan circa 40 procent van de artikelen publiek beschikbaar.

UBS acht het waarschijnlijk dat veel wetenschappelijke instanties hun abonnementen op tijdschriften opzeggen met een groeiend open access-domein en dan met name door Amerikaanse universiteiten die zelf niet publiceren en farmaceuten.

Het aandeel RELX noteerde donderdag op een rood Damrak 0,2 procent lager op 23,72 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0
RELX interessant bedrijf met jarenlange groei. Het groeipercentage is niet explosief maar relatief stabiel.
- Buy and hold
[verwijderd]
0
Dit aandeel doet het goed, geen grote sprongen maar gestadige groei en dat is mij veel meer waard. Het houdt de winst goed vast en is zelfs al boven de € 24,- gekomen! Vooral houden lijkt mij en over 2 weken komt men met de cijfers.
voda
0
RELX-dochter neemt Amerikaanse Emailage over

Gepubliceerd op 3 februari 2020 17:52 | Views: 93

LONDEN (AFN) - LexisNexis, dochteronderneming van RELX, neemt de Amerikaanse dienstverlener Emailage over. Dat bedrijf biedt onder meer risicomanagement-diensten aan en oplossingen om fraude te voorkomen. De transactie moet nog goedkeuring krijgen van relevante toezichthouders en wordt naar verwachting dit kwartaal afgerond.

Emailage is in 2012 opgericht. De onderneming richt zich op bedrijven die internetfraude willen bestrijden. Emailage verzamelt informatie over klanten en zet die om in risico-scores. LexisNexis en Emailage werkten al in het verleden samen.

Financiële details van de deal zijn niet naar buiten gebracht.
voda
0
RELX jaagt op startup Emailage

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
RELX
23,73 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
RELX PLC
£ 20,16 0,00 0,00 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) RELX is bereid ongeveer 500 miljoen dollar in contanten neer te tellen voor Emailage Corp, een startup die op basis van emailadressen inzicht geeft in het risicoprofiel van een consument. Dit meldde Dow Jones Newswires dinsdag op basis van bronnen.

Met de data van Emailage kunnen e-commerce bedrijven een soort van kredietbeoordeling toepassen op hun klanten.

In 2017 werd Emailage tijdens een investeringsronde nog gewaardeerd op ongeveer 170 miljoen dollar.

Emailage zou worden toegevoegd aan onderdeel LexisNexis Risk Solutions van RELX.

RELX wilde niet reageren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2020 Dow Jones Newswires All rights reserved.
voda
0
Update: RELX lijft startup Emailage in

(ABM FN-Dow Jones) RELX neemt startup Emailage Corp over. Dit maakte het Brits-Nederlandse databedrijf dinsdag bekend zonder specifiek in te gaan op een overnamebedrag.

RELX gaf dinsdag wel aan dat Emailage en het eerder dit jaar voor 375 miljoen dollar gekochte ID Analytics samen een omvang en groeitempo hebben die vergelijkbaar is met die van ThreatMetrix, dat in 2018 werd aangekocht voor circa 800 miljoen dollar.

Emailage is een startup uit Phoenix in Arizona die dateert van 2012. Op basis van emailadressen geeft het een risicoprofiel van een consument. Met de data van Emailage kunnen e-commerce bedrijven een soort van kredietbeoordeling toepassen op hun klanten.

In 2017 werd Emailage tijdens een investeringsronde nog gewaardeerd op ongeveer 170 miljoen dollar.

Emailage zou worden toegevoegd aan onderdeel LexisNexis Risk Solutions van RELX.

Eerder op dinsdag meldde Dow Jones de overname op basis van bronnen. RELX zou circa 500 miljoen dollar in contanten voor Emailage hebben neergelegd.

Maandagavond werd het personeel over de deal ingelicht, aldus RELX dinsdag

De koers van het aandeel RELX noteerde dinsdag op een groen Damrak 1,0 procent hoger op 23,96 euro.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: RELX blijft naar verwachting op koers

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
RELX
24,54 0,03 0,12 % Euronext Amsterdam
RELX PLC
£ 20,74 -0,01 -0,05 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) RELX zal donderdag voorbeurs naar verwachting een solide trend in zijn jaarrapportage laten zien, zonder opmerkelijke afwijkingen ten opzichte van de voorgaande kwartaalrapportages en afgegeven prognoses. Dit is de verwachting van Degroof Petercam in aanloop naar de cijfers over 2019

Analist Michael Roeg gaat voor 2019 uit van een omzet van 7.831 miljoen Britse pond met een aangepast operationeel resultaat van 2.476 miljoen pond en een bijbehorende marge van 31,6 procent.

Over 2018 meldde RELX een omzet van 7.492 miljoen pond, een aangepast operationeel resultaat van 2.346 miljoen pond en een bijbehorende marge van 31,2 procent.

Zelf mikt RELX voor 2019 op een groei van zowel de onderliggende omzet als de winstgevendheid.

Roeg verwacht donderdag geen verrassingen en voorziet een outlook in lijn met de eerdere vooruitzichten van het bedrijf.

Dit jaar deed RELX al twee overnames, onder andere ID Analytics voor 375 miljoen dollar en verder Emailage.

Degroof Petercam hanteert een Houden advies met een koersdoel van 22,00 euro.

Het aandeel RELX noteerde dinsdag op een groen Damrak 0,3 procent hoger op 24,59 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Hogere omzet en winst voor RELX'

Gepubliceerd op 11 februari 2020 19:15 | Views: 532

AMSTERDAM (AFN) - Informatieleverancier RELX kan over het afgelopen jaar waarschijnlijk een hogere omzet en operationele winst melden. De onderneming presenteert zijn jaarcijfers donderdag voor het openen van de beurzen. De grote vraag is daarbij of het Brits-Nederlandse bedrijf heeft weten vast te houden aan zijn zogeheten voorspelbaarheid.

Die voorspelbaarheid bestaat eruit dat RELX op een onderliggende omzetstijging van 4 procent en toename van de onderliggende operationele winst van circa 6 procent mikt. Kenners van Bloomberg Intelligence verwachten dat het voormalige Reed-Elsevier het omzetdoel zal halen. Ze wijzen erop dat het bedrijf in het derde kwartaal dit groeitempo wist te bereiken.

Analisten houden in doorsnee rekening met een jaaromzet van 7,9 miljard pond, zo staat in een door Bloomberg samengestelde consensus. Dat was een jaar eerder iets minder dan 7,5 miljard pond. De operationele winst zal daarbij naar verwachting stijgen van 1,9 miljard pond in 2018 tot 2,5 miljard pond vorig jaar. Onder de streep houdt RELX naar verwachting ook meer over dan in het voorgaande jaar.

Het is bij de jaarcijfers ook uitkijken naar de verdere groeistrategie van RELX. Het bedrijf roerde zich begin dit jaar al flink op de overnamemarkt. Zo kondigde RELX in januari de overname van data-analysebedrijf ID Analytics aan voor 375 miljoen dollar. Deze maand volgde de aankoop van de Amerikaanse dienstverlener Emailage door RELX' dochteronderneming LexisNexis.
voda
0
RELX heeft vertrouwen voor 2020 in onderliggende groei van omzet en aangepast operationeel resultaat
08:05
*RELX stelt totaaldividend 2018 voor van 0,457 Britse pond per aandeel RELX, plus 9 procent
08:05
*RELX omzet 2019 7.874 miljoen Britse pond, autonoom plus 4 procent
08:05
*RELX aangepaste operationele winst 2019 stijgt 5 procent tot 2.491 miljoen Britse pond, -marge 31,6 procent
08:05
*RELX wil in 2020 voor 400 miljoen Britse pond aandelen inkopen, al voor 100 miljoen Britse pond ingekocht
voda
0
Hogere resultaten voor RELX

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
RELX
24,26 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
RELX PLC
£ 20,39 0,00 0,00 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) RELX heeft in 2019 meer omzet en een hoger operationeel resultaat geboekt dan in 2018 het geval was. Dit maakte de leverancier van informatie en data-analyse donderdag voorbeurs bekend.

De omzet steeg over de verslagperiode onderliggend met 4 procent naar 7.874 miljoen Britse pond. Het aangepaste operationele resultaat liep onderliggend met 5 procent op naar 2.491 miljoen Britse pond.

Tegen constante valuta steeg de omzet op jaarbasis overigens met 2 procent en het aangepaste operationele resultaat met 3 procent. RELX genereert circa de helft van zijn omzet in dollars.

DegroofPetercam verwachtte vooraf een omzet voor 2019 van 7.831 miljoen pond en een resultaat van 2.476 miljoen pond.

De sterkste onderliggende groei van het aangepaste operationeel resultaat tekende zich bij RELX in 2019 af bij de divisie Risk & Business Analytics, waar onderliggend een groei werd gerealiseerd van 7 procent op jaarbasis.

De aangepaste winst per aandeel nam, gerekend tegen constante wisselkoersen, met 7 procent toe naar 0,93 pond. De gerapporteerde winst per aandeel bedroeg 0,774 pond.

Leverage

RELX kende aan het eind van 2019 een verhouding tussen de nettoschuld en het operationeel resultaat van 2,5.

Dividend

RELX stelt voor 2019 een dividend voor van 0,457 Britse pond per aandeel RELX, 9 procent meer dan over 2018.

Aandeleninkoop

Het bedrijf wil dit jaar voor 400 miljoen Britse pond aan eigen aandelen inkopen en heeft daar tot nog toe al 100 miljoen pond van gerealiseerd.

Raad van commissarissen

Anthony Habgood gaat met pensioen en legt zijn voorzittershamer daarmee na 10 jaar neer. Ook Adrian Hennah zal als commissaris terugtreden. Hij was commissaris sinds 2011.

Outlook

RELX stelde donderdag dat de trends uit 2019 naar verwachting ook in 2020 doorzetten. De onderneming rekent op weer een jaar van “bescheiden” onderliggende omzetgroei en een “goede” onderliggende operationele winststijging.

Het aandeel RELX sloot woensdag op een groen Damrak 0,8 procent lager op 24,26 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
RELX zet recordresultaten in de boeken

Gepubliceerd op 13 februari 2020 08:32 | Views: 247

AMSTERDAM (AFN) - Informatie- en dataleverancier RELX heeft 2019 afgesloten met een recordomzet van 7,8 miljard pond (bijna 10 miljard euro). Dat betekende een stijging met 5 procent op jaarbasis. Topman Erik Engstrom stelt dat het bedrijf goede vooruitgang heeft geboekt. De onderneming kondigde ook een nieuw aandeleninkoopprogramma van 400 miljoen pond aan.

De onderliggende omzetgroei kwam uit op bijna 2,5 miljard pond, hetgeen in lijn was met de eigen prognoses. RELX zweert ook bij de voorspelbaarheid van 4 procent onderliggende omzetgroei, en een toename van de onderliggende operationele winst van circa 6 procent. Dit laatste kwam vorig jaar uit op 5 procent.

De winst per aandeel van RELX viel 8 procent hoger uit. Verder wil de onderneming het dividend met 9 procent verhogen. In totaal rondde RELX vorig jaar veertien overnames af voor een bedrag van 416 miljoen pond. Ook werd voor 600 miljoen pond aan eigen aandelen ingekocht.

Overnamemarkt

Het bedrijf roerde zich begin dit jaar ook al flink op de overnamemarkt. Zo kondigde RELX in januari de overname van data-analysebedrijf ID Analytics aan. Deze maand volgde de aankoop van de Amerikaanse dienstverlener Emailage door dochteronderneming LexisNexis.

Verder maakte RELX bekend dat voorzitter Anthony Habgood vertrekt bij de onderneming.
voda
0
Beursblik: cijfers RELX niet goed genoeg

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
RELX
24,70 0,44 1,81 % Euronext Amsterdam
RELX PLC
£ 20,70 0,31 1,52 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) RELX heeft in het vierde kwartaal van 2019 niet goed genoeg gepresteerd. Dit stelden analisten van JPMorgan Cazenove donderdag in reactie op de cijfers van de leverancier van informatie en data-analyser.

Vooral bij de divisie Risk trok de groei met 7 procent niet zo sterk aan als gehoopt. "De eigen doelstellingen voor Risk werden daarmee niet behaald", aldus de marktvorsers. De groei bij Scientific, Technical & Medical trok in het vierde kwartaal juist wel aan met een autonome groei van 2 procent, terwijl Legal in lijn met de verwachting presteerde en de groei van 6 procent bij Exhibitions iets beter dan verwacht was.

Volgens de analisten blijven de fundamentele groeiaanjagers bij Risk & Business Analytics sterk, net als in de afgelopen jaren het geval was, en zal de onderliggende operationele winstgroei aanhouden. Ook bij Legal wordt een goede onderliggende operationele winstgroei verwacht.

JPMorgan merkte op dat de impact van het coronavirus op de resultaten bij Exhibitions in China nog onduidelijk is. Exclusief die mogelijke impact, verwachten de marktvorsers ook hier dat de onderliggende omzetgroei aanhoudt.

JPMorgan heeft een Overwogen advies op RELX. Het aandeel steeg donderdagochtend met 1,8 procent tot 24,70 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Stabiele prestaties bij RELX'

Gepubliceerd op 13 februari 2020 11:26 | Views: 75

AMSTERDAM (AFN) - Data- en informatieleverancier RELX heeft stabiele resultaten laten zien. Ook de cijfers van de verschillende divisies waren 'robuust', zeggen analisten van Morgan Stanley. Zij omschrijven het cijferbericht verder als het "gebruikelijke kraak noch smaak", maar vinden dat tegelijkertijd geruststellend. De aandelenkoers zou als gevolg van de cijferupdate moeten stijgen, verwachten ze.

Marktvorsers van KBC wijzen er ook op dat de resultaten van RELX grotendeels voldoen aan de verwachtingen. Ook de prognose voor dit jaar is vrijwel hetzelfde als die voor afgelopen jaar. De analisten maken daarbij wel de kanttekening dat RELX minder ruimte voor beurzen ziet in Japan door de Olympische Spelen. Verder kan het bedrijf de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus nog moeilijk inschatten.

Morgan Stanley hanteert een equal-weight-advies voor RELX, terwijl KBC het advies op hold heeft staan met een koersdoel van 19,50 euro. Het aandeel RELX stond donderdag even na 11 uur 1,7 procent hoger op 24,68 euro.
voda
0
Imperfecties bij Relx

Relx levert iets waar beleggers heel blij van worden: hoge, voorspelbare groei. Kwartaal op kwartaal groeit de omzet met 4%, de operationele winst met zo'n 6% en de nettowinst per aandeel met 7% à 8%. Het kan er eens een procentpuntje boven of onder zijn, maar dat is dan wel het toppunt van drama.

Ook de jaarcijfers die Relx eerder deze week naar buiten bracht, lijken op het eerste gezicht weer smetteloos. De omzet, de winst en de marges zijn volgens het vaste patroon gestegen, de vrije kasstroom groeit en het rendement op het geïnvesteerd vermogen (roic) bedraagt een fraaie 13,6%.

Het enige wat bij zo veel degelijkheid resteert, is om iets meer onder de oppervlakte te kijken. Doen alle onderdelen het even goed, of zijn er nog verschillen? Zoals gezegd behaalt Relx als geheel een fraai rendement op het vermogen, maar geldt dat voor alle vier divisies?

Het bedrijf splitst het rendementscijfer niet uit naar divisies; maar met een combinatie van het jaarverslag van 2018 en de cijfers van afgelopen week valt daar wel een gooi naar te doen. Relx berekent de roic door de operationele winst, minus de belasting, te delen door het geïnvesteerd vermogen.

De operationele winst per divisie is bekend. De belasting kan naar rato van het aandeel in de totale winst per divisie berekend worden. Het geïnvesteerd vermogen kan benaderd worden via de goodwill per divisie die het jaarverslag meldt. Goodwill vormt immers het grootste deel van het geïnvesteerd vermogen.
Neem Legal, de divisie die informatie levert aan de juridische sector. Volgens de boven geschetste berekeningswijze behaalde Legal het afgelopen jaar een operationele winst na belasting van £260 mln. Het aan deze divisie toerekenbare kapitaal bedraagt £3,16 mrd. Deel die door elkaar en de roic van Legal bedraagt 8%.

Onder het gemiddelde dus. Maar is dat slecht? Het jaarverslag geeft een maatstaf. De aandelenbeloning van bestuurders blijkt onder andere gekoppeld te zijn aan de roic. Die moet tussen 12% en 13% liggen om tot uitkering over te gaan. Zo bezien valt er dus nog wel wat te verbeteren bij Legal.

Science, de divisie die wetenschappelijke informatie levert, en Exhibitions, die beurzen organiseert, scoren met een rendement van 22% ruim boven de maatstaf. Maar Risk & Business Analytics, de divisie die risicoanalysesystemen levert aan bedrijven, blijft met een roic van 9% ruim onder de norm.

Risk is de snelst groeiende divisie, maar de investeringen en acquisities van de afgelopen jaren moeten nog wel gaan renderen. Kortom, niet alles wat blinkt bij Relx, is puur goud.

Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl

fd.nl/ondernemen/1334722/imperfecties...
63 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 22 mei 2024 13:47
Koers 40,640
Verschil +0,080 (+0,20%)
Hoog 40,640
Laag 40,420
Volume 134.167
Volume gemiddeld 641.616
Volume gisteren 462.808

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront