7 techaandelen die favoriet zijn bij analisten

Door Redactie op 7 maart 2024 11:25 | Views: 18.088

7 techaandelen die favoriet zijn bij analisten

Techaandelen lijken alleen maar de weg omhoog te kennen, vooral aandelen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zij doen het beter dan de bredere markten. De Ai-hype zorgde voor de sterke opmars van techaandelen in het vorige jaar. Maar gaat die bubbel niet barsten? Er worden door sommigen parallellen getrokken met de dotcomzeepbel. Moslim Farooque zet op InvestorPlace 7 techaandelen op een rij die favoriet zijn op Wall Street.

De inzichten van de financiële goeroes op Wall Street zijn heel relevant nu de uitbundigheid van het afgelopen jaar zich begint te stabiliseren. Zij helpen beleggers om te bepalen welke techaandelen het waard zijn om in te investeren. Dit zijn zeven favorieten op Wall Street, allen krijgen een sterk koopadvies en beschikken over meer of minder opwaarts potentieel.

ASML Holdings 

De chipmachines van ASML spelen een centrale rol in de technologie die we elke dag gebruiken. Het bedrijf uit Veldhoven is marktleider in geavanceerde lithografiesystemen waarmee men geavanceerde halfgeleiderchips kan maken. ASML werkt aan de volgende generatie geavanceerde lithografiesystemen, waarmee nog kleinere chips geproduceerd kunnen worden en die een slordige $300 miljoen per stuk kosten. Intel heeft de eerste machine van dit type in ontvangst genomen.

Er lijkt geen einde te komen aan de vraag naar apparatuur van ASML, de AI-ontwikkeling draagt daaraan bij. In 2023 behaalde ASML een recordomzet van $27,6 miljard, een stijging van 30% op jaarbasis. Bovendien boekte het bedrijf een record netto-inkomen van $7,8 miljard, dankzij sterke orderontvangsten. Voor 2024 verwacht ASML een vlakke omzetgroei, maar de investeringen in R&D leggen de basis voor een sterke groei in 2025. Het opwaarts potentieel van het aandeel bedraagt 3,1%.

Taiwan Semiconductor

Taiwan Semiconductor overtrof de verwachtingen in het vierde kwartaal en is positief gestemd over zijn toekomst. De vooruitzichten voor 2024 zijn rooskleurig voor het bedrijf en daarmee ook voor de chipsector. TSMC verwacht een omzetstijging van 20% of meer. Door zijn geografische aanwezigheid uit te breiden tot buiten Taiwan positioneert TSM zich strategisch voor duurzame groei. De chipmaker wil zijn activiteiten diversifiëren.

Het aandeel biedt een veelbelovend dividendrendement van 1,5% en heeft een opmerkelijk track record van 19 opeenvolgende jaren van uitbetaling. Het opwaarts potentieel van het aandeel bedraagt volgens analisten 12,2%.

Microsoft 

Microsoft is momenteel 's werelds meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan $3 biljoen. Het bedrijf integreert AI in al zijn activiteiten. De nieuwste AI-toevoeging, Microsoft 365 Copilot, verbetert de efficiëntie in toepassingen zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams. De strategie werpt vruchten af. In het vierde kwartaal overtrof Microsoft de verwachtingen.

De winst per aandeel kwam uit op $2,93, terwijl $2,78 verwacht werd. Ook de omzet van $62,02 miljard viel hoger dan de schatting van $61,12 miljard. De omzetgroei van 17,6% op jaarbasis is vooral te danken aan cloud computing, waar dankzij Intelligent Cloud de omzet met 20% steeg tot $25,9 miljard. Voor het huidige kwartaal verwacht Microsoft in lijn met de analistenprognoses een omzet tussen $60 miljard en $61 miljard. Het aandeel heeft een opwaarts potentieel van 17%.

Meta Platforms 

Meta Platforms zet keer op keer spectaculaire kwartaalresultaten neer. De winst over het vierde kwartaal overtrof de prognoses. Daarnaast beleefde het zijn dividendprimeur, naast een aantrekkelijk aandeleninkoopprogramma van $50 miljard. De focus van het bedrijf op strikte kostenbeheersing en de ambitieuze stap naar AI stuwen de resultaten hoger. Meta profiteert van een opleving in de verkoop van online-advertenties.

Zuckerberg blijft investeren in de Metaverse, wat het bedrijf kan positioneren als een pionier in de komende jaren. Het aandeel is dit jaar al 32% gestegen, waarmee het zijn momentum van vorig jaar voortzet, toen het met 172% steeg. En er zit nog meer in het vat, want het opwaarts potentieel bedraagt volgens analisten 13%.

Amazon 

Amazon is een divers bedrijf, dat meerdere snelgroeiende sectoren omvat, waaronder e-commerce, cloud computing, AI en videostreaming. De kwartaalcijfers zijn prima, de totale omzet steeg met 14% op jaarbasis. In de eCommerce steeg de omzet met 14% in het vierde kwartaal en in de cloudbusiness met 13%. Generatieve AI en reclame worden als de cruciale groeikatalysatoren voor Amazon gezien.

Het aandeel steeg vorig jaar 78% en zet die opmars voort met een stijging van 11% tot nu toe dit jaar. De toekomst lijkt rooskleurig met een opwaarts potentieel van het aandeel van 23,4%.

Advanced Micro Devices 

Chipgigant Advanced Micro Devices deed het tot nu toe dit jaar beter dan de S&P500 en de Nasdaq. Het aandeel beleefde een koersstijging van 15%. Het bedrijf wil op de AI-chipmarkt concurreren met Nvidia en profiteert van een robuuste vraag in Noord-Amerika, Europa en Azië. De resultaten van AMD voor het vierde kwartaal waren bemoedigend, met een winst per aandeel van 77 cent. De omzet van $6,17 miljard was beter dan verwacht.

Analisten zijn enthousiast over de opwaartse bijstelling van de prognose voor de jaarlijkse AI-chipverkopen van $2 miljard naar $3,5 miljard als gevolg van de sterke vraag. Het toont de groeiende positie van het bedrijf in de markt voor AI-chips en duidt op een aanhoudend positief momentum voor het aandeel. Analisten geven het aandeel een opwaarts potentieel van 18,5%.

Alibaba 

Alibaba profiteert van een aantrekkelijke synergie tussen betalingsplatforms, logistiek en clouddiensten. Het bedrijf is een echte e-commercegigant. Het sentiment rond het aandeel is dit jaar negatief. Toch vertoont het bedrijf veerkracht, wat blijkt uit een omzetstijging van 5% in het laatste kwartaal. Deze groei, in combinatie met zijn dominantie in China's cloudmarkt, positioneert het als een uitstekende contraire keuze met een robuuste opwaartse trend.

De prestaties van Alibaba blinken uit in vergelijking met die van sectorgenoten. De omzetgroei kwam uit op 7,28% op jaarbasis. De ebitda-groei van 7,2% op jaarbasis is ook een stuk beter dan het gemiddelde van de sector. Dergelijke indrukwekkende cijfers benadrukken Alibaba's solide positie binnen de sector en duiden op een kentering ten gunste van Alibaba. Analisten geven het aandeel een opwaarts potentieel van 34,3%.

Lees ook: Is het verstandig om de 'Seven Samurai' aan te houden?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!