Paul Krugman: Rally onvermijdelijk

Door Redactie op 30 juli 2020 08:55 | Views: 10.360

Paul Krugman: Rally onvermijdelijk

Volgens topeconoom Paul Krugman zijn beleggers geobsedeerd door de angst om de aandelenrally te missen. De hoogleraar denkt dat sommige handelaren nog altijd de economische schade van de coronapandemie onderschatten.

Krugman zei in een interview met CNBC dat de markt in de greep is van FOMO (Fear of Missing Out, vrees om de boot te missen). Onervaren beleggers drommen samen rond aandelen van failliete bedrijven als Hertz. Dat duidt op een vorm van beleggersmanie.

Toestroom nieuwe beleggers

Ondanks stijging van het aantal coronabesmettingen in de VS is de S&P500 deze maand met 4% gestegen. Brokers melden een toestroom van nieuwe beleggers die willen profiteren van de winsten op de aandelenmarkten.

Beleggers zien ook geen alternatief voor aandelen, omdat rentes obligatierendementen zo laag zijn. Techaandelen zijn een drijfveer achter deze rally, die profiteren van de vooruitzichten van economisch herstel in Azië en Europa.

'Als er manie uitbreekt, dan is dat maar zo'

Krugman vindt het goed hoe de Fed met zeer agressieve stimulering heeft gereageerd op het uitbreken van de pandemie. De centrale bank kon niet anders, volgens Krugman: afwachten was geen optie. Een financiële crisis bovenop de pandemie zou een ramp betekenen. Als een bijkomend gevolg is dat er een soort manie op de markten uitbreekt, dan is dat maar zo.

Volgens de econoom kan er snel economisch herstel intreden als beleidsmakers eerst focussen op het onder controle krijgen van het virus in plaats van het opstarten van de economie.

Gericht investeren

Volgens Krugman kan er niet te veel geld in de economie worden gepompt. Het moet echter gericht worden geïnvesteerd. Een groot infrastructuurprogramma ziet Krugman als vanzelfsprekend. Meer staatsschuld ziet hij ook niet als een probleem.

Het grote gevaar is niet dat er te veel wordt uitgegeven; te weinig zou pas echt problematisch zijn, aldus de hoogleraar aan Princeton, die hij in 2008 de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie won, ook wel de Nobelprijs voor de Economie genoemd.

Lees verder: Miljardair Bill Ackman is bullish op Amerika op lange termijn

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.