Profiteer met deze 3 aandelen van de chiphausse

Door Belegger.nl op 30 maart 2023 08:35 | Views: 12.987

Profiteer met deze 3 aandelen van de chiphausse
Beeld: ASML

De halfgeleiderindustrie wordt geconfronteerd met een ongekende vraag nu de wereld steeds afhankelijker wordt van technologie. Chipfabrikanten spannen zich in om aan deze toenemende vraag te voldoen. Dat geeft de wind in de zeilen voor producenten van chipmachines, zoals ASML.

De Veldhovense chipmachinefabrikant ontbreekt dan ook niet op het kooplijstje van Yiannis Zourmpanos op InvestorPlace. Dit zijn volgens Zourmpanos enkele van de beste chipaandelen om te kopen:

    1. ASML
    2. Applied Materials
    3. Lam Research

ASML – monopolist heeft weinig last van de exportbeperkingen naar China

ASML is marktleider in geavanceerde lithografiesystemen. Dankzij de monopolie is het een exclusieve leverancier aan toonaangevende klanten. Omdat de vraag naar geavanceerde chips toeneemt, zal dit op middellange termijn een drijvende kracht zijn voor ASML. Op langere termijn zal industriële innovatie de vraag verder aanwakkeren, wat zal bijdragen tot een jaarlijkse groei van 9%. ASML verwacht dat de inkomsten tussen 2020 en 2030 zullen verdubbelen.

De EUV-technologie maakt het mogelijk patronen onder de 10 nanometer te printen. ASML werkt al aan een nieuwe generatie lithografiemachines, High-NA-EUV genaamd, waarmee chipmakers processoren van 2 nanometer kunnen maken. Ondanks nieuwe beperkingen op de export van apparatuur naar China zal het bedrijfsresultaat stabiel blijven en zal de vraag vanuit Taiwan, Europa en de VS blijven groeien. Om aan de vraag te voldoen, verhoogt ASML de capaciteit. Het streven is om tegen 2025-2026 90 EUV- en 600 DUP-machines per jaar af te leveren en van de nieuwe generatie High-NA EUV-machines moeten er tegen 2027-2028 20 machines per jaar geleverd worden.

Applied Materials – klaar voor de toekomst

Applied Materials is een leider in de chipindustrie en levert innovatieve oplossingen voor apparatuur voor waferproductie. Onlangs boekte Applied Material succes op het gebied van patroontechnologie. Met minder stappen in het EUV-lithografieproces dankzij hoogwaardige verbindingen, worden de kosten en complexiteit van geavanceerde chipfabricage verminderd en wordt het productieproces toegankelijker en milieuvriendelijker. Ondanks fluctuerende inkomsten is Applied Materials een groeibedrijf. Naarmate de technologie vordert en chipmakers meer kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossingen zoeken, is het bedrijf klaar om aan deze behoeften te voldoen.

Applied Materials beschikt over een uitgebreide reeks producten en is een dominante kracht in de chipindustrie. Applied Materials heeft een nieuw eBeam-metrologiesysteem geïntroduceerd. Dit systeem helpt het etsproces te controleren en maakt een feedback-loop tussen lithografie en etsen mogelijk. Het bedrijf introduceerde ook twee nieuwe producten, het Centura Sculpta systeem en het VeritySEM 10 systeem. Het Centura Sculpta-systeem belooft een eenvoudiger, sneller en kosteneffectief alternatief voor EUV-dubbelpatroon. Daarentegen meet het VeritySEM 10-systeem nauwkeurig de afmetingen van halfgeleiderelementen die met EUV- en opkomende High-NA EUV-lithografie zijn gemaakt. Deze producten vergroten de mogelijkheden van het bedrijf op het gebied van geavanceerde patronen.

Lam Research – biedt concurrentie het hoofd en levert fors rendement op eigen vermogen

Lam Research is een baanbrekende speler in de halfgeleiderindustrie, die geavanceerde apparatuur voor waferfabricage en NAND-flashgeheugenmodules produceert. Het management heeft uitzonderlijke prestaties geleverd, met een opvallend rendement op eigen vermogen van 75%. Bovendien is het bedrijf een van de 2023 World's Most Ethical Companies.

Lam Research worstelt echter met de nodige uitdagingen, waaronder de exportbeperkingen naar China. Bovendien is de halfgeleiderindustrie zeer cyclisch, waardoor de kapitaaluitgaven van klanten zeer volatiel zijn. Daarnaast is de concurrentie voor Lam Research hevig. Applied Materials en Tokyo Electron investeren volop om de technologische voorsprong van Lam Research te verkleinen. Maar Lam Research zet stappen om de kosten te verlagen en heeft een ontslagronde van ongeveer 7% aangekondigd, een krimp van 1300 banen.

Bekijk hierna: 7 aandelen die uit de as van een marktcrash kunnen oprijzen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront