Beleggingsexperts tippen ASML, Ahold en Prosus voor februari

Door Jasperien van Weerdt op 3 februari 2024 12:05 | Views: 7.919

Beleggingsexperts tippen ASML, Ahold en Prosus voor februari

Van het optimisme onder beleggingsexperts van begin dit jaar is weinig meer over, zo blijkt uit de Beursenquête die Corné van Zeijl van Cardano heeft gehouden onder beleggingsprofessionals. ASML voert opnieuw het kooplijstje aan, terwijl Philips onderaan bungelt.

Bij de vorige peiling zagen de experts het erg zonnig in voor de AEX-index. Dat hadden ze goed aangevoeld. De start van het beursjaar was beroerd, maar daarna wist de AEX zich wonderwel te herpakken en uiteindelijk sloot de index de maand af met een fraaie winst van 4%.

Experts verdeeld over richting AEX in februari

Voor februari is dat optimisme volledig verdampt. Dat betekent evenwel niet dat de experts unaniem verwachten dat de AEX gaat dalen. 34% verwacht een stijging en een vrijwel even groot percentage een daling. Het kan dus letterlijk vriezen en dooien in deze laatste volledige wintermaand.

Dit zijn de verwachtingen voor februari:

  • 33,8% is optimistisch (dat was vorige maand nog 43,0%)
  • 32,4% is neutraal (tegen 36,8% vorige maand)
  • 33,8% is pessimistisch (dat was vorige maand nog 20,2%)
  • Saldo: 0,0% (was +22,9%)

Vooruitzichten komende 6 maanden zijn licht positief

Voor de komende zes maanden is het beeld iets positiever. 36% gaat uit van een stijging van de AEX en 30% verwacht een daling. Volgens Van Zeijl vrezen de sombere experts dat de winstverwachtingen te hoog zijn en, evenals de ingeprijsde rentedaling.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 35,3% is optimistisch (dat was vorige maand 34,2%)
  • 33,8% is neutraal (tegen 39,5% vorige maand)
  • 30,9% is pessimistisch (dat was 26,3%)
  • Saldo: +4,4% (was +7,9%)

Particuliere beleggers zijn juist vrij bullish

Lees ook

IEX-beleggers: aandelen vormen beste bescherming tegen inflatie

Opvallend is dat de 1.141 particuliere beleggers die deelnamen aan de meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX een stuk positiever zijn. De sentimentsindicator kwam uit op 55,5 punten en dat duidt op optimisme.

Slechts 8,8% denkt dat de AEX-index deze maand gaat dalen (tegen 33% van de beleggingsprofessionals). En slechts 11,6% is somber over de komende zes maanden (tegen 30,9% van de experts).

Aandelenkeuzes januari: meeste voorspellingen klopten

Een vast onderdeel van de Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe goed brachten de deelnemers aan de vorige peiling het ervan af?

De long/short portefeuille die de experts hadden uitgekozen was bijna perfect. Een ruime meerderheid van de beleggingsprofessionals had ASML bovenaan het boodschappenlijstje staan en dat aandeel zag de koers met 17,1% omhoog schieten. Ook de andere toppers deden het uitstekend. Alleen Ahold-Delhaize maakte een pas op de plaats.

Ook de meeste floppers deden wat ze volgens de voorspellingen van de experts moesten doen: dalen. Alleen Heineken steeg tegen de verwachting in.

Per saldo zou een long short-fonds 12,9% hebben verdiend. De experts deden het daarmee iets beter dan de particuliere beleggers, die met een rendement van 8,4% overigens ook reden hebben om trots te zijn.

Toppers januari
Rendement Floppers januari Rendement
ASML 17,1% Philips -6,2%
NN Group 6,4% Randstad -7,0%
Ahold Delhaize 0,0% Heineken +1,5%
DSM-Firmenich 6,6% IMCD -9,9%


Tips februari: ASML voert kooplijstje aan, Philips bungelt onderaan

Tot slot de keuzes voor deze maand. Welke aandelen hebben volgens de 68 deelnemende beursexperts de beste kaarten en welke kunnen we in januari beter uit de weg gaan?

Zoals u kunt zien is het lijstje voor februari niet veel anders dan dat van vorige maand. ASML blijft bovenaan het kooplijstje staan, maar iets minder overtuigend dan in januari. Ahold-Delhaize volgt op de voet. Prosus en DSM-Firmenich staan op een gedeelde derde plaats.

Over Philips, dat afgelopen week de boeken opende, zijn de experts het minst enthousiast. Een van de experts merkte volgens Van Zeijl op: "Met de aanhef 'Philips delivers strong full-year results' doet dit bedrijf een gooi naar meest misleidende kop van het jaar". Na Philips volgen Arcelor Mittal, Adyen en Besi.

Ook bij particuliere beleggers is ASML favoriet en voert Philips het beruchte rechterrijtje aan, gevolgd door Arcelor-Mittal. Maar verder zijn de lijstjes totaal verschillend. De IEX-lezers verwachten dat de verzekeraars NN Group en Aegon de stijgende lijn voortzetten en dat ING en Shell zullen opkrabbelen. Randstad, KPN en Wolters Kluwer kunt u volgens hen beter mijden.

Toppers februari
Saldo* Floppers februari Saldo*
ASML 9 Philips -10
Ahold Delhaize 8 Arcelor-Mittal -6
Prosus 4 Besi -4
DSM-Firmenich 4 Adyen -4

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.