Deze 3 beleggingen bieden minder spreiding dan u denkt

Door Redactie op 23 mei 2024 11:30 | Views: 7.513

Deze 3 beleggingen bieden minder spreiding dan u denkt
Beeld: iStock

Goed spreiden is van groot belang voor beleggers. Maar het is opletten geblazen, want roerend goed, hoogrentende obligaties en cryptocurrency maken hun reputatie op dit gebied niet altijd waar. Dat is te lezen in een artikel op Morningstar.

Beleggen is spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Het belang van diversificatie kan niet genoeg worden benadrukt. Een portefeuille met activa die verschillende prestatiekenmerken hebben, leidt vaak tot een beter voor risico gecorrigeerd rendement.

Maar het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille klinkt soms makkelijker dan het is. Het kan zelfs zijn dat activaklassen die vaak worden aangeprezen als goede spreiding van een portefeuille, hun reputatie in de praktijk niet waarmaken. Morningstar zoomt in op drie beleggingscategorieën die minder goed leveren dan gedacht: onroerend goed, high-yieldobligaties en cryptomunten.

1. Onroerend goed

In het verleden bewogen vastgoedbeleggingsfondsen soms niet in lijn met de bredere Amerikaanse aandelenmarkt. De driejaarlijkse correlaties zijn in sommige periodes gedaald tot 0,10, zoals in het begin van de jaren 2000. Een correlatie van 1 betekent dat de koersen volledig gelijk opgaan. Een correlatie van 0 betekent dat er geen correlatie is. Onroerend goed hield tijdens sommige marktcorrecties, zoals die tijdens de oliecrisis en de techaandelencorrectie die begin 2000 begon, goed stand.

Een lage correlatie met de aandelenmarkt kan leiden tot betere voor risico gecorrigeerde rendementen wanneer vastgoed wordt toegevoegd aan een gespreide portefeuille. In de afgelopen jaren heeft onroerend goed echter meer in lijn bewogen met de aandelenmarkt. Voor de driejarige periode eindigend op 30 april 2024 had de FTSE Nareit All Equity REITs Index bijvoorbeeld een veel hogere correlatie van 0,88 met de aandelenmarkt.

Onroerend goed functioneert in dat geval minder goed als bescherming tegen dalende markten. Tijdens de drie meest recente marktdalingen, waaronder tijdens de grote financiële crisis, leed vastgoed zwaardere verliezen dan gemiddeld.

2. High-yieldobligaties

High-yieldobligaties (ook bekend als junk bonds) worden uitgegeven door bedrijven met een lage krediet-rating. Ze hebben de neiging om meer te handelen in lijn met brede kredietmarkten, algemene economische trends en bedrijfsspecifieke factoren dan ze doen met Treasuries. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor rentebewegingen dan investment-grade obligaties.

High yield kan diversificatievoordelen bieden binnen het obligatiegedeelte van een portefeuille. Maar hoogrentende obligaties hebben wel een relatief hoge correlatie met de aandelenmarkten. De correlatie bedroeg 0,88 ten opzichte van aandelen voor de drie jaar tot 30 april 2024.

Vanwege hun zwaardere schuldenlast en hogere bedrijfsrisico's hebben high-yieldobligaties meestal te lijden tijdens perioden van zwakkere economische groei, die ook negatief zijn voor aandelen. Treasuries hebben het veel beter gedaan bij het opvangen van neerwaartse risico's.

3. Cryptocurrency

Als een puur digitale activa, verschilt cryptocurrency fundamenteel van andere grote beleggingscategorieën. Cryptocurrency heeft een zeer lage correlatie met de meeste andere grote beleggingscategorieën. In de afgelopen tien jaar hadden bitcoin en andere belangrijke cryptocurrencies een correlatie van minder dan 0,3 tegenover aandelen, obligaties, onroerend goed, goud, grondstoffen en andere soorten activa.

Toch zijn er ook redenen om minder gecharmeerd te zijn van de spreidingseigenschappen van deze beleggingscategorie. Ten eerste zijn de correlaties in de afgelopen jaren gestaag gestegen naarmate cryptomunten meer mainstreambeleggers aantrokken. Ten tweede kampen crypto’s met extreme schommelingen in de prestaties.

In plaats van zich te gedragen als niet-gecorreleerde activa, worden zij vooral gekenmerkt door extreme volatiliteit. Bitcoin was in de afgelopen drie jaar bijna vier keer zo volatiel als aandelen. Veel van deze volatiliteit was opwaarts, maar er trad ook extreem neerwaarts risico op. In 2022 daalde de MarketVector Bitcoin Index bijvoorbeeld met ongeveer 65% over het hele jaar en de bredere MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index verloor meer dan 69% van zijn waarde. 

Het is dus opletten!

De drie hierboven besproken voorbeelden maken duidelijk waar men tegenaan kan lopen met correlaties. Correlaties kunnen in de loop van de tijd veranderen. Activa die ooit geweldige spreidingseigenschappen hadden, bieden dat nu misschien niet meer. Zelfs activa met een relatief lage correlatiecoëfficiënt nog steeds een bovengemiddeld neerwaarts risico hebben.

Lees ook deze column van vermogensbeheerder Martine Hafkamp: Beleg met deze stroom mee

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.