‘Aandelen de beste beleggingscategorie met gemiddeld rendement van 7%’

Door Redactie op 24 februari 2014 10:17 | Views: 191

Dat stelt de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors op basis van eigen onderzoek. 

De vermogensbeheerder analyseerde gegevens uit de Amerikaanse markt sinds 1800. Hieruit blijken aandelen een positief reëel rendement te hebben opgeleverd in elke aaneengesloten periode van 30 jaar (sinds 1800).

Sinds 1800 leveren aandelen beleggers jaarlijks een gemiddeld rendement op van 6,94 procent. Het dieptepunt was de periode van 1903 tot 1933 waarin beleggers gemiddeld jaarlijks 2,81 procent rendement kregen op hun aandelen. Het meeste rendement dat beleggers gemiddeld kregen was ruim 10,5 procent per jaar over de periode 1857 en 1887. Overigens zijn de rendementen met terugwerkende kracht gecorrigeerd voor inflatie.

Riskant op korte termijn

Beleggers die hun geld niet stopten in aandelen maar in spaardeposito’s en staatsobligaties, moesten volgens Allianz echter rekening houden met verliezen. Amerikaanse staatsobligaties leverden tussen 1981 en 2011 een maximaal rendement op van bijna 7,5 procent, maar tussen 1950 en 1980 daalde de waarde van staatsobligaties jaarlijks met 2 procent.

Op de korte termijn zijn aandelen wel duidelijk riskanter, zo fluctueren Amerikaanse aandelen van een verlies van 38 procent in 1932 naar een winst van 66 procent in 1862. Staatsobligaties en geldmarkteffecten hadden hier minder last van, zo blijkt uit het onderzoek.

‘Het is eigenlijk heel eenvoudig. Hoe langer de investeringshorizon, hoe beter het risico-rendementsprofiel van aandelen ten opzichte van obligaties’, zegt James Dilworth CEO Europe van Allianz.

‘Het risico van spaardeposito’s en obligaties met een hoge rating wordt alleen maar hoger in een klimaat van financiële repressie en de uiteindelijk daarop volgende rentestijging die zorgt voor een dalende prijs van obligaties.’

Tips en kansen zijn te vinden op onze themapagina Beurstips & Handelskansen.

Door Barbara van Cooten

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront