ArcelorMittal, Altice en ABN op floplijst experts

Door Redactie op 4 mei 2016 09:15 | Views: 4.270

ArcelorMittal, Altice en ABN op floplijst experts

Experts zagen het vorige maand al niet meer zitten. Dat bleek terecht; de koersen daalden zowaar met 0,1%, vooral dankzij de daling van 2,4% op de laatste beursdag van april. Voor komende maand blijken experts nog net iets somberder dan afgelopen maand, zo blijkt uit de maandelijkse enquête die Corné van Zeijl van Actiam houdt onder beursexperts.

Redenen voor het pessimisme zijn onder andere het Sell in May-effect, maar ook politieke onzekerheid (denk aan Brexit, Grexit en de Amerikaanse verkiezingen) speelt een rol.

"Het effect van de ruime monetaire politiek lijkt een beetje uitgewerkt. Het TINA-argument blijft een reden om positief te zijn. Met een rente van vrijwel niets kunnen de geldstromen naar aandelen blijven vloeien," vertelt Van Zeijl.

Behalve voor de korte termijn, blijken experts ook voor de lange termijn negatief. Het kwam nog niet eerder voor dat experts twee maanden na elkaar somber waren over aandelen op de lange termijn.

Terugblik: toppers en floppers april 

De keuzes van experts voor april hebben goed gepresteerd. Zo stond ArcelorMittal op de lijst met toppers (+24,1%) en Altice (-15,4%) en Gemalto op de floplijst (-12,6%). Van Zeijl: "Per saldo zou een long-short hedgefonds maar liefst 11% in waarde zijn gestegen."

Toppers april  Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
ABN Amro +5 +3,7% Altice -48 -15,47%
ING +4 +0,6% SBMO -4 +4,6%
ArcelorMittal +2 +24,1% Gemalto -23 -2,2%
Reed Elsevier +2 -4,5% Wolters Kluwer -2 +2,6%
Randstad +2 -3,7%      
Heineken +2 +2,8%      
Gemiddeld   3,8% Gemiddeld   -7,2%
AEX   -0,1%      


SBM Offshore favoriet 

Voor komende maand voorspellen experts, in tegenstelling tot vorige maand, een slechte beursmaand voor ArcelorMittal. Het aandeel staat zelfs bovenaan de floplijst. Op de tweede plaats staat Altice, dat wordt gevolgd door ABN Amro, Boskalis, Gemalto en Unibail-Rodamco.

De favoriete longkans voor mei is SBM Offshore. "Vorige maand stond SBMO nog bij de floppers en daar heeft het het goed gedaan. Naast SBMO zien we vooral veilige, lage beta-namen zoals Ahold, Unilever en KPN. Opvallend dat bij een licht dalende beurs, deze aandelen afgelopen maand flink zijn gedaald."

Toppers mei Stemmen Floppers mei Stemmen
SBMO +8 ArcelorMittal -7
Ahold +4 Altice -5
Unilever +4 ABN Amro -3
KPN +3 Boskalis -3
    Gemalto -3 
    Unibail-Rodamco -3

Er deden deze maand 62 experts mee aan de enquête. 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.