Experts somberder dan ooit voor lange termijn | Belegger.nl

Experts somberder dan ooit voor lange termijn

Door Belegger.nl op 2 jul 2018 om 16:00 | Views: 9.967

Experts somberder dan ooit voor lange termijn

Afgelopen maand waren experts somber en daarmee hadden ze het bij het juiste eind. Ook voor de komende tijd blijven er genoeg redenen om terughoudend te zijn. Dat schrijft Corné van Zeijl van Actiam in zijn maandelijkse expertenquête waar dit keer 74 experts aan deelnamen.

De markt daalde in juni, hoewel zeer minimaal (-0,2%). Ook voor juli blijven experts in mineur. 19% van de experts verwacht een stijging in de komende maand, terwijl meer dan de helft van een daling uitgaat.

Somberheid

De redenen voor de somberheid zijn legio, schrijft Van Zeijl. "De mogelijke dreiging die er van een Italiaanse populistische regering uitgaat, de naderende Brexit, Trumps handelsoorlog die steeds verder lijkt te escaleren, monetaire verkrapping in de US en in de eurozone om er maar eens een paar te noemen."

Voorspelling juli  
optimistisch 18,9%
neutraal 28,4%
pessimistisch 52,7%
per saldo -33,8%


Expertverwachting korte termijn

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 10,8%
neutraal 44,6%
pessimistisch 44,6%
per saldo -33,8%


Nog nooit zo somber

Voor het komende halfjaar is netto ook hetzelfde percentage somber. "Dat klinkt niet bijzonder, maar dat is het wel. Voor de lange termijn zijn de experts nog niet eerder zo somber geweest", schrijft Van Zeijl.

Dat is goed in de grafiek terug te zien. Slechts 11% verwacht dat de beurs gaat stijgen met meer dan 6% in de komende zes maanden. "In de eerste helft van 2018 heeft u met de AEX bijna niets verdiend en volgens professionals zal dat in de rest van het jaar niet veel beter worden."

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kleine min

Per saldo blijft de performance toevalligerwijs precies gelijk; -0,9% voor een long-shortportefeuille. Signify (voorheen Philips Lighting) gaf bij de toppers de grootste problemen. "Vopak is ook een opvallende naam. Het bedrijf wordt niet vaak genoemd, maar deze maand toevallig wel en toevallig was het ook een van de slechtste aandelen", aldus Van Zeijl. 

Toppers juni Stemmen Rendement Floppers juni Stemmen Rendement
ING +7 -1,0% Altice -10 15,2%
Ahold +4 4,3% Reed Elsevier -3 0,3%
Unibail-Rodamco +2 -2,1% Gemalto -2 -9,4%
DSM +2 1,1% ABN Amro -2 0,0%
Heineken +2 0,4% Vopak -2 -5,8%
KPN +2 0,1%      
Signify +2 -8,9%      
Gemiddeld   -0,9% Gemiddeld   0,1%
AEX   -0,2%      


Shell favoriet en Altice weer niet

Voor de komende maand zijn beleggers vooral weer enthousiast over Shell. Met name het feit dat de olieprijs hoog blijft, maakt beleggers vrolijk. Verder staan, ING, Heineken en Galapagos te dringen op plaats nummer twee.

Wel heeft Van Zeijl nog een opmerking bij de uitslag: "Op de laatste beursdag kwam het slechte nieuws van Galapagos binnen. Daarvoor hadden diverse experts hun keuze voor dit aandeel al gemaakt."

Altice staat deze maand weer bovenaan bij de floppers. De keuze voor Altice heeft de afgelopen twee maanden al flink wat rendement gekost. Hopelijk hebben experts deze maand meer geluk.

Opvallend is dat ASML op nummer twee verschijnt. Het aandeel is meestal erg populair. Het draaiende techsentiment kan daar volgens Van Zeijl een reden voor zijn. Het lijstje wordt afgemaakt door Arcelor en Randstad.

Toppers juli Stemmen Floppers juli Stemmen
Royal Dutch Shell

+12

Altice -12
ING +6 ASML -8
Heineken +6 ArcelorMittal -7
Galapagos +6 Randstad -6