Somberte overheerst bij beursexperts | Belegger.nl

Somberte overheerst bij beursexperts

Door Belegger.nl op 6 sep 2018 om 10:10 | Views: 6.765

Somberte overheerst bij beursexperts

Zoals al bijna het hele jaar het geval is, waren experts ook voor afgelopen maand somber. Met hun somberheid hadden ze het bij het rechte eind: de AEX-index ging met 2,8% naar beneden. En hoewel het pessimisme wat is afgenomen, gaan experts ook voor de komende maand uit van dalende koersen.

Dat blijkt uit de maandelijkse enquête die Corné van Zeijl houdt onder beursexperts. Deze maand deden er 70 experts mee.

"De voornaamste reden dat de AEX afgelopen maand daalde kwam door de Turkije crisis. Vooral zwaargewicht ING (-11%) had daar last van. Het bijzondere is dat in de afgelopen maanden er een enorme lijst werd opgenoemd waarom de beurs zou gaan dalen. Een mogelijke Turkije crisis stond daar niet bij", merkt Van Zeijl op.

Opnieuw somberheid

Voor de komende maand is het pessimisme wat afgenomen. "De meeste experts gaan nog steeds uit van dalende koersen. Dat is al de vijfde maand op rij dat de experts somber zijn gestemd."

Voor september werden vooral een mogelijk vervolg van de Turkije-crisis, een mogelijke stijging van de rente, de gevolgen van een handelsoorlog en het september-effect als oorzaken van een daling genoemd. Experts die van een stijging uitgaan, wijzen op de onderliggende winststijging, die nog niet in de koersen is verwerkt. 

Voorspelling september  
optimistisch 31,4%
neutraal 35,7%
pessimistisch 32,9%
per saldo -1,4%

 

Komend halfjaar

Ook voor het komende halfjaar blijft de blik van experts volgens Van Zeijl naar beneden gericht. "Ook hier werden een mogelijk rentestijging en politieke issues genoemd (Brexit, Italië, Trump, et cetera)." 

 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 22,9%
neutraal 44,3%
pessimistisch 32,9%
per saldo -10,0%

 

Aandelenkeuzes augustus: niet geweldig

Met de keuze voor de richting van de beurs zaten experts dan wel goed, maar met de individuele aandelenkeuzes zaten ze er met name aan de topperskant flink naast. 

Van Zeijl: "Met name top keuze ING deed pijn. Maar men dacht ook dat Wolters Kluwer het hardst zou gaan dalen. Het aandeel ging met bijna 6% omhoog. Per saldo ging een zogenaamde long/short portefeuille met 3,5% naar beneden. Bij de IEX-lezers was het niet veel anders. Ook zij hadden ING als favoriet staan. 

Toppers augustus Stemmen Rendement Floppers augustus Stemmen Rendement
ING +7 -10,8% Wolters Kluwer -4 5,9%
ABN Amro +2 -1,6% Altice -4 -9,1%
Royal Dutch Shell +2 -4,6% ASML -4 -4,3%
      Philips -2 2,5%
      ArcelorMittal -2 -5,7%
Gemiddeld   -5,6% Gemiddeld   -2,1%
AEX   -2,8%      


Van Zeijl heeft nog wel een opmerking bij bovenstaand overzicht: "De bovenstaande lijst ziet er iets anders uit dan vorige maand gepubliceerd. Dat kwam door de technische storing van toen, waardoor een aantal antwoorden in eerste instantie niet zijn doorgekomen. Deze zijn alsnog toegevoegd."

DSM favoriet en Altice weer niet

Voor de komende maand is DSM het meest favoriete aandeel. Altice blijft het aandeel waar men de grootste daling voor verwacht ondanks dat de koers afgelopen maand al 9% is gedaald.

"Randstad wordt ook genoemd als grootste daler omdat sommige experts van een economische terugval uitgaan. Daar heeft Randstad dan relatief veel last van", legt Van Zeijl uit. 

Toppers september Stemmen Floppers september Stemmen
DSM

+5

Altice -8
Royal Dutch Shell +4 ABN Amro -4
Ahold +4 Wolters Kluwer -3
Heineken +3 Randstad, AkzoNobel, ArcelorMittal -2

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.