Deze dividendaandelen verslaan de S&P 500 door dik en dun

Door Belegger.nl op 10 januari 2019 07:50 | Views: 12.707

Deze dividendaandelen verslaan de S&P 500 door dik en dun

Vóór de pijnlijke achteruitgang van de beurzen in het vierde kwartaal stonden stabiele dividendbetalers waarschijnlijk niet op de kooplijstjes van beleggers. Toch hebben deze conservatieve 'Dividend Aristocrats' de meeste periodes beter gepresteerd dan de bredere markt. 

Dat schrijft columnist Philip van Doorn op MarketWatch. Volgens hem kunnen de huidige lagere waarderingen, hogere opbrengsten en betere prestaties beleggers inspireren om nog een keer goed te kijken naar deze aandelen.

De columnist geeft een overzicht van de best renderende dividendaristocraten (bedrijven die minimaal 25 jaar op rij hun dividend verhogen) evenals de meest favoriete dividendaristocraten van analisten, afgezet tegen de prestaties van brede indices voor verschillende perioden.

Divided Aristocrats Index

De S&P 500 Dividend Aristocrats Index is samengesteld uit de 53 bedrijven in de S&P 500 die hun reguliere dividend op gewone aandelen gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren hebben verhoogd.

Het maakt wel verschil hoe hoog het dividendrendement van een dividend aristocraat is. Het idee is dat een belofte van managementteams om hun uitbetalingen aan beleggers elk jaar te verhogen, kan leiden tot betere prestaties op lange termijn.

Beleggen in dividendaristocraten

Een gemakkelijke manier om te investeren in de dividend aristocraten als een groep is de ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. De ETF bezit alle 53 dividend aristocraten en heeft een jaarlijkse kostenratio van 0,35%, met een vijfsterrenwaardering (de hoogste) van Morningstar.

De S&P High-Yield Dividend Aristocrats Index omvat de 111 bedrijven in de S&P 1500 Composite Index die hun reguliere dividenduitkeringen gedurende ten minste 20 opeenvolgende jaren hebben verhoogd. De S&P 1500 Composite Index bestaat uit de S&P 500, de S&P 400 Mid-Cap Index en de S&P 600 Small-Cap Index.

De SPDR S&P Dividend ETF bevat alle hoogrenderende dividend aristocraten. De ETF heeft ook jaarlijkse kosten van 0,35% en een vijfsterrenwaardering van Morningstar.

Prestaties

De onderstaande grafiek geeft weer hoe de S&P 500 Dividend Aristocrats Index en de S&P High-Yield Dividend Aristocrats Index gedurende het vierde kwartaal presteerden tegenover de Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de S&P Composite 1500 Index, met herbelegde dividenden:

De Dividend-aristocraten hielden het best stand tijdens de brede achteruitgang in de vierde kwartaal. Over het volledige jaar waren de aristocraten ook de beste presteerders. Daarnaast wisten de dividend aristocraten ook de brede indexen gedurende vijf jaar verslaan, tot het einde van 2018. 

In de afgelopen tien jaar, tot 2018, waren de resultaten gemengd, waarbij de S&P 500 Dividend Aristocrats Index aan kop ging, terwijl de S&P High-Yield Dividends Aristocrats Index op de vierde plaats stond.

Ook over een periode van vijftien presteerde de S&P 500 Dividend Aristocrats het beste, terwijl de High-Yield Dividend Aristocrats op een respectabele tweede plaats stonden. Zie ook onderstaande grafiek.

Hoogst renderende dividendaristocraten

De onderstaande lijst bevat de 25 hoogst renderende aandelen van de S&P High-Yield Dividend Aristocrats.

Deze lijst is van evident belang voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten. Dit omdat de tienjarige Amerikaanse staatsobligaties een rendement opleveren van ongeveer 2,70% en de iShares Core US Aggregate Bond Index, die is ontworpen om de prestaties van de Bloomberg Barclays US Aggregate Bond-index te volgen, een gemiddelde opbrengst heeft van 3,27%.

Een relatief hoog rendement kan erop duiden dat sommige (of veel) beleggers niet langer vertrouwen hebben dat het bedrijf zijn dividend kan blijven verhogen. Zo daalden de aandelen van AT&T in 2018 met 22% (inclusief herbelegde dividenden), terwijl Tanger Factor Outlets Centers, die net als AT&T 6,60% opbrengt, zakte met 19%. Beide aandelen hebben zich deze maand tot nu toe een beetje hersteld.

Beste presteerders onder de dividend aristocraten

De onderstaande lijst bevat de 25 High-Yield Dividend Aristocrats met het hoogste totaalrendement over vijf jaar:Dat zijn uitstekende rendementen over vijf jaar, vergeleken met een totaal rendement van 54% voor de S&P 500 en een stijging van 52% voor de S&P Composite 1500, tot en met 7 januari.

Lees meer: 3 topaandelen onder de 10 euro - koopjes of value traps?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.