Mei wordt topmaand voor ING, KPN en Heineken

Door Belegger.nl op 2 mei 2019 14:30 | Views: 7.789

Mei wordt topmaand voor ING, KPN en Heineken

April was een prachtige maand voor de AEX. De index is met maar liefst 4,1% gestegen. En dan is er nog een hoop dividend vanaf gegaan. De AEX inclusief dividend, de AEX total return index, is met 5,0% gestegen.

Dat meldt Corné van Zeijl naar aanleiding van zijn maandelijkse enquête onder beursexperts.

De experts hadden de positieve aprilmaand niet voorzien. "Per saldo was men somber gestemd, net als in de maanden daarvoor. Als ze consequent zijn, zou men bij stijgende koersen opnieuw somber moeten zijn. En dat is ook zo: 24% verwacht een stijging en 41% gaat van een daling uit. Dat is een tikje somberder dan voor april."

Markt op zijn top

"De experts zien in de golf met nieuwe beursintroducties een indicator dat de markt zijn top wel heeft bereikt. Ook vindt men de winstcijfers over het eerste kwartaal niet overtuigend genoeg om een dergelijk koersstijging te rechtvaardigen."

Voor de komende maand zijn de experts per saldo somber gestemd: 

  • Optimistisch: 23,9%
  • Neutraal: 35,2%
  • Pessimistisch: 40,8% 
  • Per saldo: -16,9%

Ook somberte voor de langere termijn

Van Zeijl over het sentiment voor de komende zes maanden: "Voor de wat langere termijn is de somberheid nog verder toegenomen. 16% verwacht een stijging terwijl maar liefst 44% ervan uitgaat dat de koersen over een half jaar lager staan dan nu."

Het is volgens Van Zeijl slechts één keer eerder voorgekomen dat de experts zo somber waren. En dat was in juli vorig jaar. "En let wel, de aandelenkoersen stonden toen een half jaar later daadwerkelijk een flink stuk lager."

Het sentiment onder experts voor de komende zes maanden:

  • Optimistisch: 15,5% 
  • Neutraal: 40,8%
  • Pessimistisch: 43,7%
  • Per saldo: -28,2%

Dollar zal verder gaan stijgen 

Deze maand voegde Van Zeijl een speciale vraag toe over de richting van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. "35% verwacht een verdere stijging en 25% denkt dat de euro aan kracht gaat winnen."

"Men kijkt vooral naar het verschil in de rentepercentages hier en aan de kant van de oceaan. En naar de verschillen in economische groei. Sommige dollarbulls droegen nog de onzekerheid over de opvolging van Draghi, de aanstaande overwinning van de populistische partijen in de Europese verkiezingen en de gevolgen van Brexit aan." 

Aandelenkeuzes waren niet best

De aandelenkeuzes van experts voor april waren niet zo best. "Men had flink ingezet op Galapagos. Alleen dit aandeel daalde tegen de markttrend met 1,8%. De rest van de topaandelen steeg netjes in lijn met de rest van de markt."

Bij de floppers was vooral ASML de grote misser. "Dat aandeel had moeten dalen aldus de experts, maar het ging met 11% omhoog. Per saldo deden de floppers het 3,5% beter dan de toppers", aldus Van Zeijl. 

Toppers april Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
 Galapagos +10 -1,8% ArcelorMittal -10 +7,0%
 ABN Amro +5 +4,3% Aegon -7 +8,7%
 DSM +5 +4,8% ASML -3 +11,0%

 Royal Dutch Shell

+2 +4,9% Gemalto -3 +2,3

 Unibail-Rodamco

+2 +4,2% IMCD -3 +5,3%

 Adyen

+2 +4,0%      
Gemiddeld   +3,4% Gemiddeld   +6,9%
AEX   +4,1%      


ING bovenaan de topperslijst

"Voor de komende maand is ING met stip bovenaan de lijst met toppers gekomen. ING is meestal wel een aandeel dat vaak genoemd werd, maar de afgelopen maanden was het een beetje uit de gratie. Maar nu dus met stip op 1. Opvallend is ook dat ASR voor het eerst genoemd wordt. Het staat op de vierde plaats met drie voorkeursstemmen."

"Bij de floppers heeft men opnieuw ingezet op ASML. Nu er hier en daar wat sombere berichten binnenkomen over de chipsector, denken de experts dat het aandeel gaat dalen in mei. Randstad vindt men veel te hard gestegen. Zo goed gaat het nou ook weer niet met de economie. Bij IMCD vinden de experts de hoeveelheid aandelen die de CEO verkoopt een zorgwekkend signaal en dus zet men het bij de floppers."

Toppers mei Stemmen Floppers mei Stemmen
ING +11 ASML -9
KPN +4 Randstad -4
Heineken +4 AkzoNobel -4
ASR +3 IMCD -3


Er deden deze maand 67 beleggingsexperts aan de enquête mee.
  

Reacties

2 Posts
SIFvolger
0
Bij deze nodig ik deze beleggingsexperts uit de desastreuze koersontwikkeling van ING in de maand Mei nader te duiden opdat ik mijn vertrouwen in hun deskundigheid niet definitief verkies!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.