'Aandelen Europa en Japan nu kansrijk'

Door Belegger.nl op 10 juli 2019 13:30 | Views: 7.719

'Aandelen Europa en Japan nu kansrijk'

De wereldhandel vertraagt. Die vertraging komt vooral door de gespannen handelsrelaties tussen China en de VS en dat drukt weer op de export van goederen en het remt de verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie. Desondanks blijft de groei in 2019 en 2020 boven de 3% en zijn er voldoende kansen te vinden voor beleggers. 

Dat stelt macro-analist Florent Delorme, van vermogensbeheerder M&G. 

De Amerikaanse economie houdt ondanks de vertragende wereldhandel het beste stand. Het consumentenvertrouwen bevindt zich in de VS op een hoogtepunt en de uitgaven van consumenten stijgen met 4,2% op jaarbasis. Dat compenseert volgens Delorme voor een deel de slechte cijfers die vooral bij de Aziatische maakindustrie van de band rollen. 

Zo kelderde de Koreaanse export in juni met 13,5% op jaarbasis. Ook doken de Japanse, Australische, Maleisische, Zuid-Koreaanse en Taiwanese Markit-PMI's in juni onder de 50-puntengrens, somt Delorme op. 

Tegenvallende Chinese groei

De analist wijst op de onrust die is ontstaan door het feit dat de Chinese groei ondanks de stimuleringsmaatregelen van de afgelopen maanden niet wezenlijk is opgeveerd. Die onrust is echter waarschijnlijk van tijdelijke aard, aangezien er weer flink geleend wordt, wat doorgaans leidt tot hogere investeringen en meer consumentenuitgaven. "We vertrouwen erop dat de Chinese overheid de economie weer meer lucht inblaast."

Verder moeten de spanningen tussen de VS en Iran in de gaten gehouden worden. Zo kan een versnelde stijging van de olieprijs aardig wat pijn doen voor importerende landen, en dan met name de EU en China.

Record na record voor beurzen VS 

"Dat gezegd hebbende, spelen op dit moment Rusland en de VS de centrale rol in de wereldwijde olieproductie, en het aanbod overtreft momenteel de vraag. Het is dan ook een reëel gevaar dat nieuwe incidenten in de Straat van Hormuz (waarbij olietankers gehinderd kunnen worden) de olieprijzen zo doen stijgen dat de wereldwijde bedrijvigheid eronder lijdt."

De analist merkt op dat de financiële markten weinig last lijken te hebben van het sombere klimaat. De Amerikaanse beurzen vestigen zelfs record na record. Niet gek, zegt Delorme, want liquiditeit ligt in het verschiet. "Zowel de Fed als de ECB hebben renteverlagingen aangekondigd en de ECB overweegt zelfs haar monetaire versoepelingsbeleid nieuw leven in te blazen."

Dit scenario wordt nog waarschijnlijker door het aanstaande ECB-voorzitterschap van Christine Lagarde, die als voorzitter van het IMF het beleid van Mario Draghi in de afgelopen jaren altijd gesteund heeft. 

Japan en Europa klaar voor inhaalslag

Dat de Fed en de ECB redelijk met elkaar in pas lopen, sterkt volgens de analist de aandelen- en obligatiemarkten. Het effect van de wereldwijde groeivertraging wordt naar zijn verwachting dan ook ruimschoots gecompenseerd door renteverlagingen die centrale banken zullen doorvoeren. 

De analist houdt daarom vast aan zijn blootstelling aan risicoactiva. Daarbij geeft hij de voorkeur aan aandelen uit Japan en Europa, waar de waarderingen achterblijven bij die op de Amerikaanse markt. "We verwachten echter dat deze snel een inhaalbeweging zullen maken."

"We geloven ook sterk in obligaties in lokale valuta uit opkomende landen, omdat het risico stevig wordt beloond en het soepele beleid van de Fed voordelig uitvalt voor deze beleggingscategorie. Investment grade obligaties met een BBB-rating in dollars en ponden hebben nog altijd potentieel. Tot slot biedt ook Italiaans staatspapier mooie beleggingskansen."

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.