5 tijdloze lessen voor succes van Warren Buffett

Door Belegger.nl op 24 juli 2019 07:40 | Views: 12.899

5 tijdloze lessen voor succes van Warren Buffett

Warren Buffett nam Berkshire Hathaway in 1965 over. Destijds was het bedrijf een textielfabriek in New Bedford, Massachusetts. Vandaag de dag heeft het investeringsconglomeraat een marktkapitalisatie van meer dan 500 miljard dollar en is beurslegende Buffett zelf 87 miljard dollar waard, volgens de Billionaire Index van Bloomberg.

Elk jaar schrijft 'het orakel van Omaha' een brief aan zijn aandeelhouders. CNBC dook in de oude brieven van Buffett en selecteerde vijf van zijn beste adviezen voor zakelijk succes.

1. Blijf flexibel

In 1979 schreef Buffett dat hij met zijn team op het hoofdkantoor, dat zo'n 140 m2 meet, slechts één basketbalteam kan opstellen. Basketbal wordt gespeeld met twee keer vijf mensen tegelijk op het veld.

Hoewel er ondanks deze kleinschaligheid volgens Buffett ook incidenteel grote fouten worden gemaakt, is het volgens hem belangrijker dat de kosten daardoor laag blijven en er snel besluiten kunnen worden genomen. "Omdat iedereen veel te doen heeft, wordt er heel veel gedaan", aldus Buffett.

“Het allerbelangrijkste is dat we een aantal buitengewoon getalenteerde mensen konden aantrekken en behouden - mensen die gewoonlijk niet in loondienst willen - die werken voor Berkshire vrijwel hetzelfde vinden als het runnen van hun eigen bedrijf. We hebben veel vertrouwen in hen gesteld en hun prestaties hebben dat vertrouwen ver overtroffen", aldus Buffett.

2. Diploma's zijn niet alles

In zijn aandeelhoudersbrief uit 1988 prees Buffett de prestaties van de managers van Berkshire Hathaway vertelde hij over zijn voorkeur voor ervaring boven diploma's.

"Onze ervaring met net afgestudeerden is niet zo geweldig. Hun cijfers zijn altijd fantastisch en de kandidaten weten altijd precies wat ze moeten zeggen, maar te vaak hebben ze een tekort aan persoonlijke betrokkenheid bij het bedrijf en te weinig algemene zakelijke kennis. Het is moeilijk om visie te leren aan iemand die net komt kijken", schreef Buffett.

3. Doe het niet voor het geld

Berkshire Hathaway had meer geld kunnen verdienen, meldde Buffett in zijn aandeelhoudersbrief uit 1989. Maar geld is niet alles.

"Misschien hadden we grotere opbrengsten kunnen binnenhalen door meer te handelen en van de ene investering naar de andere te gaan", zei hij. Maar de ervaring heeft Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger geleerd dat ze liever blijven zitten, zelfs als dat een iets lager rendement betekent.

De reden daarvoor is volgens Buffett eenvoudig. "We hebben ontdekt dat goede zakelijke relaties zo zeldzaam en zo plezierig zijn dat we alles wat we hebben opgebouwd willen behouden." Het team weet volgens hem zo dat ze goede resultaten zullen boeken, ook al zijn die mogelijk niet optimaal.

“Daarom vinden we het weinig zinvol om tijd die we kunnen doorbrengen met mensen van wie we weten dat ze interessant en bewonderenswaardig zijn, te besteden aan anderen die we niet kennen en die waarschijnlijk middelmatig zijn. Dat is zoiets als trouwen om het geld, wat doorgaans geen goed idee is en krankzinnig als je al rijk bent", schreef Buffett.

4. Ga draken uit de weg in plaats van ze te verslaan

Het is niet nodig om een moeilijk probleem op te lossen als u er een weg omheen voor kunt vinden. "Na 25 jaar kopen en begeleiden van een grote verscheidenheid aan bedrijven, hebben Charlie en ik niet geleerd hoe we ingewikkelde bedrijfsproblemen kunnen oplossen. Wel hebben we geleerd om ze te vermijden", schreef Buffett in zijn aandeelhoudersbrief uit 1989.

"Voor zover we succesvol zijn geweest, is het omdat we ons concentreerden op het herkennen van kleine hindernissen waar we overheen konden stappen, en niet omdat we het vermogen hebben ontwikkeld om grote obstakels uit de weg te ruimen."

Hoewel het niet voor alles in het leven geldt, is het volgens Buffett in het bedrijfsleven zo dat het veel winstgevender is om bij het gemakkelijke en voor de hand liggende te blijven dan om moeilijke dingen op te lossen. "Over het algemeen hebben we het beter gedaan door draken te vermijden dan door ze te doden", verklaarde Buffett.

5. U maakt nooit een goede deal met een slecht persoon

"Na een paar missers heb ik geleerd om alleen zaken te doen met mensen die ik leuk vind, vertrouw en bewonder", schreef Buffett in 1989. Dat is natuurlijk geen voldoende voorwaarde voor succes. "Een tweederangs textiel- of warenhuisbedrijf zal niet gedijen alleen omdat de managers mensen zijn die u graag als schoonfamilie zou hebben."

Een eigenaar of belegger kan volgens Buffett echter wonderen verrichten als hij goede relaties onderhoudt met dergelijke mensen in bedrijven met degelijke economische kenmerken.

"Omgekeerd willen we niet samenwerken met managers die niet over bewonderenswaardige kwaliteiten beschikken, hoe aantrekkelijk de vooruitzichten van hun bedrijf ook zijn. We zijn er nooit in geslaagd een goede deal te maken met een slecht persoon", schreef Buffett.

Lees ook: Eenvoudig advies van Warren Buffett

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.