7 veilige dividendaandelen om nu te kopen

Door Belegger.nl op 16 augustus 2019 08:15 | Views: 26.725

7 veilige dividendaandelen om nu te kopen

Beleggers hebben jarenlang de voorkeur geven aan groeiaandelen boven waardeaandelen, maar het sentiment is veranderd. InvestorPlace zet zeven dividendaandelen op een rij, die kunnen zorgen voor stabiele inkomsten.

Nu de Federal Reserve weer is begonnen om de rente te verlagen en de ECB ook geen aanstalten maakt om de rentetarieven op te krikken, droogt de veilige inkomstenbron van obligaties op. Conservatieve dividendaandelen kunnen een aantrekkelijk alternatief zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten en tegelijkertijd bezorgd zijn over de huidige marktvolatiliteit.

De beleggingssite InvestorPlace zette zeven relatief veilige, ondergewaardeerde dividendaandelen op een rij.

1. Exxon Mobil

Het aandeel Exxon Mobil is sinds 2005 geen duidelijke richting op gegaan. De combinatie van de dalende aardgasprijzen en de hernieuwde zwakte van ruwe olie heeft beleggers uit de oliesector gejaagd. Maar die massale uitstroom biedt volgens InvestorPlace een kans.

Het aandeel levert nu een dividendrendement van bijna 5% op. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de jaren negentig.

Ondanks het pessimisme over olie en gas is dit het moment voor grote oliebedrijven met geweldige balansen, zoals Exxon, om te schitteren. Ze kunnen goedkoop activa kopen van worstelende en failliete rivalen en wachten tot de cyclus draait.

Het management van Exxon zet daarnaast in op een agressieve groei. Het concern wil de cashflow en winst in de komende vijf jaar verdubbelen. Als dit lukt is de kans groot dat de beurskoers gaat stijgen, terwijl u ondertussen kunt genieten van een mooi dividendrendement.

2. BP

Exxon Mobil is niet het enige energieaandeel dat volgens InvestorPlace het overwegen waard is, dankzij de recente uitverkoop in de sector. Dividendbeleggers kunnen ook kiezen voor BP, dat een dividendrendement biedt van 6,6%. BP is jaren geleden uit de gratie gevallen door de olieramp van Deepwater Horizon en het aandeel is sindsdien achtergebleven.

Maar de financiële nasleep voor het bedrijf van deze ramp is nu bijna achter de rug. Ondertussen heeft BP de kosten aanzienlijk verlaagd, waardoor het concern ondanks de lage olieprijs winstgevend is geworden.

Sceptici hadden voorspeld dat BP zijn dividend zou moeten verlagen om deze moeilijke periode te doorstaan. Maar BP is erin geslaagd het dividend te handhaven en onlangs zelfs nog een beetje te verhogen.

3. Kraft Heinz

Het is een geweldig jaar voor aandelen van dagelijkse consumptiegoederen, maar niet alle fondsen in deze sector doen het goed. De beurskoers van Kraft Heinz bijvoorbeeld kelderde in slechts enkele jaren van 90 dollar naar 27 dollar, ondanks betrokkenheid van grote namen als Warren Buffett en 3G Capital bij het bedrijf. De koersimplosie was te wijten aan falende groeivooruitzichten en een buitensporige schuldenlast. Ook na de laatste tegenvallende kwartaalresultaten kreeg het aandeel klappen.

Maar InvestorPlace adviseert om de levensmiddelenfabrikant nog niet af te schrijven. Kraft Heinz heeft diverse niet-kernactiva verkocht en zijn kapitaalallocatie aangepast om de balans te versterken. Het management verandert ook de merkstrategie. Volgens InvestorPlace is het aandeel momenteel zelfs ondergewaardeerd in vergelijking met andere achterblijvende sectorgenoten, om maar te zwijgen van marktleiders als Hershey en McCormick.

Zelfs als Kraft Heinz slechts terugkeert naar vergelijkbare koers-winstverhoudingen van andere achterblijvende sectorgenoten, zou de koers moeten stijgen naar 40 dollar. Voor deze prijs levert het aandeel een dividendrendement op van 6%.

4. Hormel Foods

Een andere naam uit de sector dagelijkse consumentengoederen die InvestorPlace tipt, is Hormel Foods. Hormel is onder andere bekend van het merk SPAM en diverse lunchproducten, spek en ingeblikte maaltijden. Het heeft de afgelopen jaren natuurlijke en biologische vleesmerken verworven om de nieuwe generatie consumenten aan te spreken. Daarnaast maakt het concern diverse op jongeren gerichte producten, zoals biologische notenboters, guacamole en Mexicaanse salsa's.

Het aandeel kende enkele jaren geleden een geweldige opmars toen de rente daalde. Sindsdien heeft de koers weinig beweging laten zien. Het aandeel noteert nu circa 10% onder de piek uit 2016, terwijl de winst in diezelfde periode met 25% is gestegen.

Hormel is het laagst renderende aandeel op deze lijst, met een dividendrendement van 2%. Maar het is wel een zogeheten dividend king, met meer dan 50 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen. Dit betekent dat beleggers een startrendement krijgen dat aanzienlijk hoger is dan dat van obligaties.

5. Molson Coors Brewing

De grote bierbrouwers hebben hun aandelen de afgelopen jaren zien imploderen, omdat beleggers bang waren voor de snelle opmars van ambachtelijk bier. Die vrees was terecht, erkent InvestsorPlace. Maar het tij lijkt nu te keren. Vorig jaar steeg de productie van ambachtelijk bier in de Verenigde Staten met slechts 3%, waarbij veel toonaangevende ambachtelijke brouwers de productie duidelijk zagen afnemen.

Volgens InvestorPlace is er nog steeds veel vraag naar bekende biermerken en goedkopere biersoorten. De grote bierbrouwers hebben immers nog steeds meer dan 80% van de Amerikaanse markt in handen. Molson Coors Brewing is actief op beide markten: het bezit toonaangevende ambachtelijke merken, zoals Blue Moon, als aanvulling op zijn reguliere merken.

Bovendien heeft Molson Coors flink in de kosten gesneden. Het concern kon hierdoor onlangs een enorme stijging van het dividend met 39% aankondigen. Het dividendrendement bedraagt 4,4% en daarmee staat het concern aan kop in de Amerikaanse markt van bier en sterke dranken.

6. Wells Fargo

Beleggers lijken momenteel een hekel te hebben aan bankaandelen. Maar net als in de energiesector biedt dit kansen. Voor beleggers die negatief zijn over de economie en vrezen voor een recessie, is er een goede reden om banken te vermijden.

Maar als het uiteindelijk meevalt, kunnen de koersen weer flink stijgen. De obligatiemarkt prijst nu het equivalent van zes renteverlagingen door de Fed in. Als de economie redelijk goed blijft presteren en de Fed gas terug kan nemen, kan de rentecurve terugkeren naar normalere niveaus. Banken zullen daarvan profiteren.

Wells Fargo is een voor de hand liggende winnaar als het tij keert. Beleggers hebben de bank gemeden na de schandalen met frauduleuze rekeningen. Maar het oude management is vertrokken. Ondertussen stagneert de beurskoers, terwijl het kapitaal zich ophoopt bij de bank. Hierdoor is er ruimte voor een agressief plan voor aandeelhoudersrendement.

Wells Fargo betaalt nu een dividendrendement van 4,4%. Bovendien heeft het bedrijf toestemming om meer dan 10% van zijn totale uitstaande aandelen in het komende jaar terug te kopen. De bank biedt daarmee een aandeelhoudersrendement van bijna 15%.

7. PacWest Bancorp

Het andere bankaandeel dat beleggers in overweging kunnen nemen is PacWest Bancorp, dat momenteel een dividendrendement van iets meer dan 7% biedt.

PacWest is een belangrijke speler op de Californische markt en heeft momenteel een marktkapitalisatie van bijna 4,2 miljard dollar. PacWest zou een interessante overnamekandidaat kunnen zijn, maar is ook groot genoeg om de stijgende kosten van regulering en automatisering te dragen.

Ondanks de ineenstorting van de huizenmarkt in Californië in 2008, heeft PacWest de crisis overleefd. De bank is sterker geworden en genereert nu recordwinsten. Vooral dankzij de verlaging van de vennootschapsbelasting heeft het aandeel nu een voordelige koers-winstverhouding van slechts 9,2 keer de gerealiseerde winst.

Check ook: De 10 grootste Amerikaanse waardeaandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.