Kooplijst 2020: Nico Inberg

Door Belegger.nl op 19 december 2019 08:10 | Views: 77.607

Kooplijst 2020: Nico Inberg

De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken en dan weet u: het is weer tijd voor de jaarlijkse Belegger.nl Kooplijsten! We vragen experts, die regelmatig langskomen op onze site, drie aandelen aan te wijzen waarvan zij denken dat ze aankomend jaar goed gaan presteren. 

We bijten vandaag het spits af met onze eigen Nico Inberg, analist bij de IEX Beleggersdesk. Hij kiest voor Alfen, Basic-Fit en Heijmans.

'Achterblijvers interessant'

"In zijn algemeenheid denk ik dat het opnieuw een lastig beursjaar zal worden. De lage rente zorgt voor een natuurlijke steun voor de beurzen maar de grote vraag is hoe de cyclische aandelen zich gaan gedragen volgend jaar.

De achterblijvers van dit jaar zullen eerder interessant zijn dan de hardlopers van 2018. Hoewel ik geen recessie verwacht zal het waarschijnlijk tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen onrustig blijven." 

'Kijk door de waan heen'

"Belangrijk is daarom om door die waan heen te kijken en naar bedrijven te zoeken die het, recessie of niet, sowieso goed zullen gaan doen. Daartoe moet je langlopende trends opzoeken: daar gaat de komende jaren geld naar toe en bedrijven die daar goed gepositioneerd zitten gaan daar dus van profiteren.

De belangrijkste grote trends zijn in mijn ogen gezondheid - we worden steeds ouder -, klimaatverandering en verdergaande technologische ontwikkelingen. Dat laatste zien we natuurlijk overal in terug. Om wat dichter bij huis te blijven kies ik voor drie Nederlandse aandelen die met deze trends te maken hebben." 

Alfen

"Alfen wordt in mijn ogen nog niet helemaal op haar merites beoordeeld. Na de moeizame beursintroductie is het inmiddels wel een procent of 30/40 opgelopen maar dat was meer het inlopen van een achterstand. 

De elektrificatie van de samenleving gaat enorm hard en daar gaat Alfen flink van profiteren. Er is nood aan meer dan een miljoen laadpalen in Europa de komende jaren en ook op andere gebieden wordt er veel meer naar elektriciteit gekeken als energiedrager. Het bedrijf groeit qua omzet met ca. 40% per jaar en hoewel de winstgevendheid nu wat achterblijft, is het belangrijker dat er doorgeinvesteerd wordt in verdere groei."

Basic-Fit

"Ik noem dit aandeel al jaren en het gaat ook al jaren de goede kant op. Basic-Fit heeft onlangs haar groeiprognoses nog eens opwaarts bijgesteld. Ook hier blijft de winst achter, maar dat komt omdat de kasstroom vooral gebruikt wordt om verder te groeien." 

Het plan is simpel: er ligt een blauwdruk voor een sportschool en dat kan overal waar zo'n 30.000 mensen bij elkaar wonen neergezet worden. Er komen nu jaarlijks circa 150 sportscholen bij en dat betekent snel verdere groei. De koers lag even wat onder druk omdat private equity weer wat geplaatst heeft.

Die raakten de stukken echter makkelijk kwijt. Het is ook niets verontrustends: zij snoepen vooral de eerste, meest risicovolle jaren mee en als het zware werk erop zit, laten ze het aan de langetermijnbeleggers over. Rond de 30 - 33 euro koopwaardig." 

Heijmans

"De bouwsector heeft zoveel problemen gehad de afgelopen jaren dat veel beleggers er niet eens meer naar willen kijken. Dat betekent een forse discount en de grootaandeelhouder van VolkerWessels, de familie Wessels, heeft dat goed begrepen.

Heijmans en ook BAM staan nog steeds voor een koerswinstverhouding van 5 á 6 (2020) op de beurs. Ok, ze hebben het er zelf naar gemaakt, maar beleggen is vooruitzien." 

Ook hier speelt klimaatverandering een rol. De komende jaren zullen alle gebouwen in Nederland moeten voldoen aan bepaalde klimaateisen en dat gaat heel veel werk opleveren voor onze bouwbedrijven en de aanverwante sector. Dit is iets wat onderschat wordt.

Daarnaast is de politiek in Nederland zich als geen ander bewust van het feit dat er de komende jaren honderdduizenden woningen bij moeten komen. Ook daar valt goed geld te verdienen.

De grote infraprojecten tenslotte, waar in het verleden enorme bleeders werden opgelopen, zullen beter betaald moeten worden door Rijkswaterstaat. Momenteel lopen er onderhandelingen waarin de bouwers niet alleen betere prijzen, maar ook minder risico eisen van deze belangrijke opdrachtgever.

Bij Heijmans speelt er nog wel een arbitragezaak met Tennet, waar al 10 miljoen euro voor gereserveerd is en waar in de loop van Q2, Q3 een eerste zitting zal zijn. Maar verder verwacht ik een sterke winst dit en volgend jaar met weer een dividend in het voorjaar van 2020."   

Reacties

5 Posts
suske wiet
0
Toch weer een arbitrage bij Heijmans ,niet te geloven na zoveel jaren ervaring en veel tegenslagen en slechte inschattingen .
In de tekst staat dividend in het voorjaar 2019 ,dit moet 2020 zijn ;
Heb het aandeel al een heel tijdje in mijn bezit .
Doe het zeker niet weg want ,inderdaad vind het een echt ondergewaardeerd aandeel .
Succes
suske wiet
1
quote:

husa schreef op 19 december 2019 09:18:


zou toch bam voornemen op heijmans.

Waarom?
husa
0
quote:

suske wiet schreef op 19 december 2019 09:35:


[...]
Waarom?


veel nieuwe projecten en daling overdreven. zou toch terug naar 3 euro moeten in 2020. nu goed inkoopmoment.
de beuk er in
0
Helemaal eens met Husa. De projecten die BAM nu aanneemt leveren winst op. De tegenslagen bij de zeesluis in IJmuiden zijn allang in de koers verwerkt.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.