Experts tippen Adyen voor 2020

Door Belegger.nl op 6 januari 2020 14:15 | Views: 8.060

Experts tippen Adyen voor 2020

Na het beursfeest van 2019 is het uit met de pret, zo verwachten beursexperts. Ze zetten hun kaarten vooral op Adyen. Randstad kunnen we volgens hen beter mijden.

De verwachtingen van beursexperts voor 2020 zijn laaggespannen, zo blijkt uit de de maandelijkse expertenquête van Corné van Zeijl van Actiam. De gemiddelde prognose voor de AEX-index bedraagt 610,10 punten. Dat komt neer op een stijging van nog geen 1%.

777 punten

De hoogste prognose die is afgegeven bedraagt 777 punten en de laagste 451. Maar liefst 41% van de respondenten verwacht dat de AEX aan het eind van het jaar op verlies staat. De laatste keer dat de experts zo terughoudend waren was in 1999.

Volgens Van Zeijl gaan de meeste professionals komend jaar uit van een lichte rentestijging, wat natuurlijk geen wenkend perspectief is voor de aandelenmarkt. Bovendien zijn de koersen afgelopen jaar behoorlijk op de muziek vooruitgelopen, waardoor de koers/winstverhoudingen fors zijn opgelopen, van 11,9 naar 17,1.

De factoren die het sentiment in 2020 zullen bepalen zijn nagenoeg hetzelfde als in 2019: de Brexit, de handelsoorlog en een mogelijke rentestijging. Alleen de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen aan het rijtje worden toegevoegd.

Optimisme voor januari

Het is wel opvallend dat het optimisme voor deze maand flink is gestegen. Maar liefst 44% verwacht een mooie stijging van de beurs en slechts 20% een daling.

Van Zeijl wijst erop dat de beursexperts voor december ook al aardig positief waren en dat de AEX-index toen met 7 punten is opgelopen. Dat betekent dat - als de voorspellingen uitkomen - we na januari al het leuks wel zo'n beetje achter de rug hebben.

Dit komt ook overeen met de verwachtingen voor het komende halfjaar: 35% verwacht een daling en slechts 25% een stijging.

Beursexperts zaten er in voorspelling 2019 flink naast

De experts die hebben deelgenomen aan de enquête van Actiam zaten er met hun voorspelling voor de eindstand van de AEX in 2019 flink naast, zo constateert Van Zeijl. De gemiddelde prognose was 501 punten: nog geen 3% boven het slot van 2018. In werkelijkheid veerde de AEX met maar liefst 24% op.

Hieronder ziet u het verschil tussen verwachtingen en uitkomst door de jaren heen:


Een schrale troost was wel dat aandelen de favoriete beleggingscategorie van de experts waren:

Daar hadden ze achteraf gelijk in, als we de rendementen voor verschillende beleggingscategorieën op een rij zetten:

 • De MSCI World index: +34%
 • Wereldwijde obligaties: +16%
 • Goud: +21%
 • Wereldwijd vastgoed: +27%.

Aandelenkeuzes van 2019

Kijken we naar de aandelenkeuzes voor 2019, dan waren de toppers allemaal er allemaal goed uitgepikt. Galapagos en ASML stonden bovenaan: een terechte keuze, gelet op hun koersstijgingen van respectievelijk 132% en 92%.

De floppers het echter overall beter dan de toppers: zij behaalden een gemiddeld rendement van 59,5%, tegen 49,1% voor de toppers. Maar Van Zeijl wijst erop dat dit vooral te danken is aan één aandeel dat zo'n grote klapper maakte, dat het beeld in één keer scheef werd getrokken: Altice Europe.

Toppers 2019 Rendement Floppers 2019 Rendement
Galapagos +131,5% Altice +228,3%
ASML +92,3% ArcelorMittal -14,2%
KPN +3,9% RELX +22,9%
ING +12,6% Gemalto +1,1%
Aegon +4,3%    


Aandelenkeuzes voor 2020

Bij de aandelenselectie voor 2020 voert Adyen het lijstje met toppers aan, gevolgd daar ABN Amro, Aegon en op een gedeelde vierde plaats good old Shell en Ahold Delhaize. De beursexperts hebben hoge verwachtingen van de nieuwe CEO van Aegon.

Van Zeijl vindt de keuze van Randstad als grootste flopper opmerkelijk. "Maar goed, dat aandeel is ondanks de econmische terugval met 36% gestegen. In dat opzicht is dat wel een logische keuze", meent hij.

Verder staan de veilige havens Wolters Kluwer en Unilever bij de floppers. Tot slot prolongeert ArcelorMittal zijn plek bij de floppers. Komend jaar zal blijken of dat wederom terecht is.

Toppers 2020 Saldo* Floppers 2020 Saldo
Adyen 9 Randstad -12
ABN Amro 6 ArcelorMittal -7
Aegon 6 Unilever -4
Royal Dutch Shell 5 NN Group -4
Ahold-Delhaize 5 Wolters Kluwer -3


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Reacties

2 Posts
AnalytischDenker
0

Mijn huidige (zes) argumenten voor een short positie in Adyen:

1) Adyen staat op torenhoge multiples:

Ik reken niet eens met de cijfers van 2018, maar met trailing cijfers van de laatste 12 maanden (H2 2018 + H1 2019). En bij de huidige koers kom je dan op:

 • Ebitda mulitple 94
 • K-W verhouding 126

2) De omzetgroei vlakt nu al zichtbaar af

 • 2018 H1 versus 2017 H1 67,3%
 • 2018 H2 versus 2017 H2 54,2%
 • 2019 H1 versus 2018 H1 41,3%
Dat Adyen nieuwe klanten binnenhaalt is leuk, maar ook dringend noodzakelijk om de idiote groeiverwachting van de markt te kunnen waarmaken.


3) Als je de eigen groeidoelstellingen van Adyen hanteert dan komt Adyen pas in 2024 op een enigszins normale ebitda multiple en K-W verhouding

Adyen hanteert als doelstelling een jaarlijkse omzetgroei van 30% en een aanhoudende ebitda margin van 55%. In dat groeiscenario ontwikkelt de ebitda multiple zich bij de huidige koers als volgt:

2019 Ebitda Multiple 78
2020 Ebitda Multiple 60
2021 Ebitda Multiple 46
2022 Ebitda Multiple 35
2023 Ebitda Multiple 27
2024 Ebitda Multiple 21


4) Er wordt totaal geen rekening gehouden met mogelijke risisco’s:

 • Grote klant die voor andere provider kiest (bijvoorbeeld gerucht Uber)
 • Klanten die de torenhoge marge van Adyen ter discussie stellen. Door de beursgang van Adyen is beter zichtbaar met welke marges zij draaien. Dat lokt uit dat klanten harder gaan onderhandelen.
 • Nieuwe toetreders tot de markt.
 • Programmeerfout of veiligheidslek
 • Teruglopende consumentenbestedingen

5) Er staat nog een aandelen verwatering aan te komen

eBay heeft het recht bij bepaalde milesstones om gefaseerd 5% van het aandelenkapitaal te kopen, waarvan de eerste 2,5% (circa 700.000 aandelen) voor € 240 per aandeel (zou nu een winst van € 300 miljoen opleveren voor eBay).

Daarmee heeft Adyen eBay met een wel heel riante bonus binnengehaald.


6) Early investors en insiders verkopen hun aandelen

 • Pentavest verkocht sinds de beursgang 3,2 miljoen aandelen (huidige waarde € 2,1 miljard).
 • N.V. Sunderland verkocht sinds de beursgang 1,4 miljoen aandelen (huidige waarde € 920 miljoen)
 • GAP Bermuda verkocht sinds de beursgang 1,3 miljoen aandelen (huidige waarde € 900 miljoen)
 • Arnout Schuijff (mede-oprichter en CTO) verkocht sinds de beursgang 285.000 aandelen (huidige waarde € 193 miljoen)
 • Pieter van der Does (mede-oprichter en CEO) verkocht sinds de beursgang 212.000 aandelen (huidige waarde € 144 miljoen)
 • De overige bestuursleden hebben in 2019 een winst op uitoefening opties en direct verkopen aandelen van € 69 miljoen.

Maan Arkenbosch
0
FINANCIEEL-ECONOMISCHE VOORSPELLINGEN VOOR 2020
De Centrale banken zitten met de problemen van de politiek en kunnen door maatschappelijke weerstand, met hun negatieve rente en opkoop strategie feitelijk niet verder.
Dat betekent dat 2020, na een aanvankelijke korte opgaande lijn, een slecht jaar wordt voor de financiële markten, waarbij pogingen tot herstel van korte duur zijn.
De problemen/kosten voortvloeiend uit schulden, klimaat,energie,bevolkingsgroei in verhouding tot welvaart en klimaat, vergrijzing, sociale onrust/stakingen/koopkracht verlies, oorlog dreiging, zullen, na kunstmatige afremming uit het verleden, op/via de financiële markten tot een climax komen.
Ouderen en uitkering trekkers krijgen het moeilijk en die maken bijna 30% van de bevolking uit en beïnvloedden het consumenten gedrag negatief.
Gezondheidszorg wordt bijna onbetaalbaar en mogelijk uitgekleed.
De kapitaalmarkt rente gaat stijgen en dat beïnvloedt de markten.
Ieder land gaat voor zich, dus export/doorvoer land Nederland gaat dat voelen.
Kenmerkend is ook de politieke chaos, welke het vertrouwen , welk nog aanwezig is, verder zal ondermijnen.
Edelmetalen gaan doorbreken.
Voedsel en energie wordt merkbaar duurder.
Het is linksom belasting verhogingen of rechtsom geld drukken of alle twee.
De relatieve lage werkeloosheid wordt verdoezeld door sterkere uittreding pensioen gerechtigden uit arbeid proces en de ouderen-diensten sector.
Kleine vermogens bezitters worden fiscaal ook niet gespaard, dus armoede wordt voor grote delen van de bevolking, vooral in grote steden, zichtbaar.
De sociale samenhang onder de bevolking zal toenemen.
De tegenstelling in de politiek tussen “”rechts en links “”zal zich verscherpen.
De vraag is of wij weer in het 1930 scenario belanden.
Toen was Duitsland de opkomende agressor. nu is dat de combinatie Rusland-China en Turkije.
Duidelijk is dat het imperialistische China in de E.U. aangepakt moet worden, anders worden wij zowel op financieel-economisch als ook op militair gebied, al dan niet in samenwerking met Rusland en Turkije (uitzenden-->Griekenland met ontwrichting hordes vluchtelingen) onder de voet gelopen.
De E.U. is een te labiele macht t.o.v. de dictatoriaal opkomende landen, waarbij de E.U. verdeeldheid funest kan blijken.
Een sterkere E.U.kan alleen bereikt worden met financieel-economische sterke Noordelijke E.U. landen in samenwerking met Groot Brittannië.
Wanneer criminaliteit verder toeneemt, zonder zichtbare politieke ingrepen en verbeteringen, zal de bevolking zich meer en meer via ""nachtwachten"" zelf beveiligen.
Voormelde volgt uit de filosofie van Oorzaak en Gevolg.....
Maan Arkenbosch 24-12-2019
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.