Beginnen met beleggen: hoe dan?

Door Redactie op 10 april 2020 07:45 | Views: 13.672

Beginnen met beleggen: hoe dan?

De meesten van onze lezers beleggen al, maar door de recente correctie vragen ook mensen zonder ervaring op de beurs zich af: is dit wellicht een goed moment om te starten met beleggen? Op lange termijn kan het inderdaad een mooie kans bieden. Maar hoe pakt u het eigenlijk aan?

Voor hen zette Nico Inberg van de IEX Beleggersdesk een aantal zaken op een rij. Het goede nieuws is: het is simpeler dan ooit. Een paar basisregels in acht nemen is genoeg, meent hij.

Waarom eigenlijk?

Waarom zou u eigenlijk beleggen? "Op korte termijn kan de beurs hard op en neer gaan, maar op langere termijn gaat deze omhoog. De beurs is tot nu toe elke crisis weer te boven gekomen."

"Dat komt omdat de beurs is samengesteld uit bedrijven. Die bedrijven maken winst. Van die winst keren ze een deel uit aan de aandeelhouders in de vorm van dividend, maar een deel wordt ook ingehouden en toegevoegd aan de reserves."  

Daarmee gaan ze nieuwe kansen benutten, investeren in groei of bestaande business uitbouwen. Omdat een gezond bedrijf jaarlijks winst maakt, stijgt de waarde elk jaar. En daar komt dan vaak nog de omzetgroei bij. 

Uiteraard zijn er bedrijven bij die het niet zo goed doen, maar als u in een index belegt, raakt u deze vanzelf kwijt, stelt Inberg. Een aandelenindex heeft namelijk een zelfreinigend vermogen: slechte bedrijven verdwijnen op termijn en worden vervangen door succesvolle, snelgroeiende bedrijven. 

"Ook dat is een reden voor een basisbelegger om in een index te beleggen: Je participeert vanzelf in grote succesvolle bedrijven omdat die op een bepaald moment in de index worden opgenomen."

Enkele basisregels 

Om op lange termijn vermogen op te bouwen zijn er een paar basisregels die u in gedachten moet houden:

  • Lage kosten
  • Spreiding 
  • Spreiding in de tijd

Lage kosten

Beginnende beleggers doen er verstandig aan om te beginnen met ETF's. Dat zijn indexfondsen die op dagelijkse basis verhandelbaar zijn op de beurs. Een ETF (Exchange Traded Fund), ook wel tracker genaamd, volgt de beweging van een bepaalde index.

De AEX-ETF bijvoorbeeld volgt de AEX-index, die is samengesteld uit 25 grote Nederlandse aandelen. Er zijn ETF's op allerlei indices, maar ook op sectoren, landen, regio's en grondstoffen. 

"Bijkomend voordeel van zo'n ETF is dat vooral de ETF's op aandelenindices heel weinig kosten rekenen. Lage kosten betekent meer rendement voor de belegger. Vooral op langere termijn tikt dat behoorlijk aan", aldus de analist.

Spreiding

Om zo min mogelijk risico te lopen is spreiding belangrijk. "Het is beter om niet alle eieren in één mandje stoppen, maar te verdelen over meerdere aandelen. Er zullen altijd bedrijven zijn die het in een bepaalde periode beter of slechter doen. Door een brede spreiding wordt een koersverlies van een slecht presterend bedrijf automatisch gecompenseerd door koerswinst van een bedrijf dat het beter doet."

Met een ETF belegt u automatisch in 25 (AEX), 50 (Europese index) of zelfs meer dan 1000 aandelen (wereldindex). U volgt dan gewoon de performance van de algemene index. U heeft er bovendien geen omkijken naar, omdat u niet zelf de aandelen hoeft te selecteren: dit gebeurt automatisch.

Lees ook: Mijn portefeuille spreiden: hoe doe ik dat eigenlijk?

Spreiding in de tijd

"Het is niet aan te raden om alles in één keer in aandelen te investeren. Spreiding in de tijd is verstandig. Beleg bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in een bepaalde ETF. Als de beurs wat hoger staat, koopt u wat minder, maar als de beurs lager staat, kunt u juist wat meer kopen."

"Wanneer u meer ervaring krijgt in het beleggen en in het reilen en zeilen op de beurs, kom u vanzelf in aanraking met andere vormen van beleggen, zoals individuele aandelen, opties etcetera."

In onderstaand filmpje legt Nico Inberg uit hoe het precies werkt. 

Lees ook: El Erian: Koop kleine beetjes en wees voorzichtig

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.