Dit staat ons de komende vijf jaar te wachten

Door Belegger.nl op 2 oktober 2020 09:25 | Views: 21.085

Dit staat ons de komende vijf jaar te wachten

Beleggers moeten de komende jaren rekening houden met negatieve reële rentetarieven en hoge volatiliteit. Dat schrijft Robeco in een vooruitblik voor de komende vijf jaar.

Alsof er niets is gebeurd, heeft de MSCI AC World-index in euro’s dit jaar een rendement van 8% behaald. In die periode heeft de wereldeconomie een coronapandemie voor de kiezen gekregen, een significante krimp van de Amerikaanse economie en de diepste recessie sinds de dertiger jaren.

'Ultralage rente blijft'

Robeco vindt het belangrijk dat beleggers beseffen dat een ultralage rente het beleggingslandschap voorlopig zal blijven bepalen. De vermogensbeheerder verwacht een langdurige periode van negatieve reële rentetarieven. Dit zal onmiskenbaar een impact hebben op de economische fundamentals en het koersverloop van aandelen; en dus ook op de verdeling over verschillende beleggingscategorieën.

We leven in een tijd van radicale transitie, waarbij de beweeglijkheid van de beurzen hoog zal blijven. Maar het nemen van risico zal volgens Robeco de komende vijf jaar wel beloond worden. 

Toch is er volgens strateeg Peter van der Welle niets nieuws onder de zon. De financiële markten hebben al eerder pandemieën en periodes van negatieve reële rentes doorgemaakt.

Post-corona net als post-WO II

Robeco houdt in de vooruitblik diverse scenario’s tegen het licht. Als basisscenario gaat de vermogensbeheerder ervan uit dat beleidsmakers hun beleid coördineren. Centrale banken passen zich effectief aan hun nieuwe rol aan en vertragen de uitholling van de houdbaarheid van de staatsschuld.

Als de conventionele monetaire instrumenten zijn uitgewerkt, komt een fase waarin de overheid een grotere rol moet spelen. Centrale banken spelen dan min of meer de tweede viool in het faciliteren van het fiscale experiment. Zij moeten de rente laag genoeg houden, zodat overheden de leenkosten kunnen dekken en de vraag voldoende stimuleren.

Robeco brengt in herinnering dat het er zo ook aan toe ging na de Tweede Wereldoorlog. De vermogensbeheerder verwacht over een jaar of vijf een bevredigend inflatieniveau, mogelijk zelfs boven de doelstelling.

Wat betekent het voor beleggers?

Bepalend is het ultralage nominale renteniveau en de negatieve reële rente, aangezien de inflatie naar verwachting aantrekt. Zo was het volgens Robeco ook in 1971-1972, toen ontwikkelde landen een negatief reëel cashrendement hadden van gemiddeld -2,4%. Dit keer voorspelt Robeco een negatief rendement van -0,5% op cash.

Obligaties

De rendementen op staatsobligaties hebben volgens Robeco slechts een beperkte ruimte om te stijgen. Beleggers in staatsobligaties zullen op alle belangrijke markten een negatief nominaal rendement krijgen. Een wereldwijde portefeuille van staatsobligaties zou een gemiddeld rendement van -0,75% in euro’s kunnen opleveren.

Beleggers in het investment grade segment van de markt (degelijke bedrijfsobligaties) kunnen de komende vijf jaar een bovengemiddelde premie van 1% behalen. Dit leidt tot het vooruitzicht van een schamele 0,25%.

Alleen op obligaties met meer risico (schulden uit opkomende markten en bedrijfsobligatie met een bovengemiddeld risico) valt een beter rendement te behalen.

Verwachte rendementen 2021-2025
 
Obligaties  
Binnenlandse AAA-staatsobligaties -1,75%
Staatsobligaties ontwikkelde landen (hedged) -0,75%
Global investment grade (hedged)  0,25%
Global corporate high yield  2,25%
Emerging market debt (schuldpapier opkomende markten)  2,00%


Aandelen

Robeco verwacht dat het rendement op aandelen onder de lange-termijngemiddelden ligt. Maar de risicopremie blijft zeer aantrekkelijk ten opzichte van bijvoorbeeld staatsobligaties.

Aandelen uit ontwikkelde markten zijn licht overgewaardeerd. Het verwachte rendement bedraagt 4,75% per jaar.

Voor aandelen uit opkomende markten heeft Robeco de rendementsverwachting opgetrokken naar 6,75% per jaar.

Verwachte rendementen 2021-2025
 
Aandelen  
Aandelen ontwikkelde markten       4,75%
Aandelen opkomende markten  6,75%
Beursgenoteerd vastgoed  3,00%
Grondstoffen  5,00%


Veilige havens zijn niet zo veilig meer

Beleggers moeten zich heroriënteren op de traditionele veilige havens, zo waarschuwt Robeco. Want de veilige havens van weleer zullen in de toekomst minder veilig worden.

De lichte overschrijding van de inflatie leidt ertoe dat het risicovrije rendement op spaargeld en obligaties verandert naar een rendementsvrij risico. Robeco verwacht een negatief rendement op liquiditeiten voor beleggers in de eurozone en een negatief rendement voor staatsobligaties van ontwikkelde landen.

Verwachting 2021-2025
 
Cash  -0,50%
Inflatie       1,75%

Robeco verwacht voor de meeste risicovolle beleggingscategorieën daarentegen een aanzienlijke beloning. Dat leidt tot aantrekkelijke Sharpe-ratio's: een maatstaf die de verhouding aangeeft tussen het risico en de opbrengst van een belegging. Maar ondanks hoge risicopremies zullen de absolute vermogensrendementen onder hun langjarig gemiddelde blijven, zo waarschuwt Robeco.

Drie megatrends

Robeco heeft verder drie megatrends voor de komende vijf jaren op een rij gezet:

  • Technologische veranderingen
  • Demografische veranderingen
  • Bescherming van de aarde

Deze trends zullen volgens de vermogensbeheerder een belangrijk stempel drukken op diverse sectoren in de komende jaren of zelfs decennia. Zo zal bij de megatrend 'technologische veranderingen' digitale innovatie naar verwachting de complete zakenwereld en dan met name de banken- en detailhandelssector op zijn kop gaan zetten.

En bij de megatrend 'demografische veranderingen' zal bijvoorbeeld de vergrijzing leiden tot een groter bewustzijn van een gezonde levensstijl. En dat zal een grote impact krijgen op farmaceutische bedrijven, de voedselindustrie en producenten van medische apparatuur.

Verder zullen de inspanningen van overheden, bedrijven en consumenten om de opwarming van de aarde tegen te gaan, ongetwijfeld een groot effect hebben op de oliesector, transport- en nutsbedrijven.

Robeco is ervan overtuigd dat beleggingen in de sectoren en bedrijven die profiteren van deze megatrends een waardevolle toevoeging zijn aan uw beleggingsportefeuille. Zeker omdat koersstijgingen vaak niet breed gedragen zijn. Dat hebben we ook afgelopen halfjaar gezien, toen techbedrijven de aandelenrally leidden.

Lees ook: Nieuwe beurscrash door tweede golf?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.