Morgan Stanley selecteert 6 energie-aandelen

Door Redactie op 9 november 2020 10:00 | Views: 11.580

Morgan Stanley selecteert 6 energie-aandelen

Energie-aandelen zijn vanwege de coronapandemie dit jaar de helft minder waard geworden. Dat biedt beleggers volgens Morgan Stanley een mooi instapmoment.

Energie-analisten onder leiding van Devin McDermott spraken volgens Barron’s in een recente nota aan hun klanten over 'een steeds gunstiger verhouding tussen risico en rendement' voor de energiesector.

Cashflow trekt aan

Energie- en productiebedrijven en beheerders van pijpleidingen in de midstreamsector (transport, opslag en groothandel) hebben volgens Morgan Stanley voor het eerst in de recente geschiedenis cashflowprofielen die concurreren met de bredere markt.

De exploratie- en productiesector heeft momenteel een aantrekkelijke (mediane) vrije-cashflowopbrengst van 12% op basis van prognoses voor 2021, en voor midstreambedrijven is dat 18% bij een olieprijs van 45 dollar per vat WTI.

Morgan Stanley tipte een aantal aandelen waarin het opwaarts potentieel ziet:

  • Chevron (olieproducent)
  • ConocoPhilips (olieproducent)
  • Suncor Energy (olieproducent)
  • Schlumberger (oliediensten)
  • Marathon Petroleum (raffinage)
  • Enbridge (pijpleidingen)

Pandemie

Wereldwijde lockdownmaatregelen om de coronapandemie in te dammen hebben geleid tot een scherpe daling van de vraag naar energie. Het Energy Select Sector SPDR indexfonds staat in 2020 op een verlies van 50%. Het fonds, dat onder meer belegt heeft in Chevron en Exxon Mobil en op donderdag met 1% steeg, volgt de energiesector in de S&P 500-index.

Energie vertegenwoordigt momenteel slechts 2% van de totale waarde van de S&P 500. Dat is de de helft minder dan begin dit jaar.

Een verdeelde regering: nog geen radicaal nieuw beleid

President Trump regeert tot 20 januari, en kan de energiesector per decreet (executive order) nog veel ruimte geven. Morgan Stanley acht het voor de vier jaar erna onwaarschijnlijk dat een verdeeld Congres in staat zal zijn om drastische hervormingen van de energiesector door te voeren.

"Een quotum voor schone energie, CO2-belasting of een infrastructuurplan met een grote rol voor wind, zon, waterstof en de opslag daarvan, stimulering van elektrisch rijden en CO2-opslag lijken niet langer haalbaar", meent Morgan Stanley. Verregaande belastinghervormingen lijken in dit scenario eveneens onwaarschijnlijk.

Lees ook: Waarom zonne-energieaandelen ineens hot zijn

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.