Experts: Ahold Delhaize torenhoge favoriet

Door Belegger.nl op 2 februari 2021 08:25 | Views: 14.348

Experts: Ahold Delhaize torenhoge favoriet

Februari wordt geen goede beursmaand, zo verwachten veel deelnemers aan de Beursenquête van Corné van Zeijl. Maar dat betekent niet dat er geen mooie kansen liggen. Ahold Delhaize is de torenhoge favoriet.

De positieve stemming onder beursexperts is volledig omgeslagen. Nog maar een kwart verwacht dat de AEX-index deze maand verder zal oplopen, zo blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam, waaraan 80 beleggingsprofessionals deelnamen.

Vorige maand waren de experts nog optimistisch gestemd. Bijna de helft verwachtte een goede eerste beursmaand. Die voorspelling kwam aardig goed uit: de AEX-index steeg met 2%, al moest de index aan het einde van de maand wel behoorlijk gas terug nemen.

De Amsterdamse beurs deed met een lichte plus overigens aanmerkelijk beter dan de meeste andere beurzen, zo merkt Van Zeijl op. Dat is te danken aan het hoge gehalte technologiefondsen in de AEX.

Verwachtingen februari: Bijna de helft verwacht daling van de AEX

Voor de komende maand is is van het optimisme weinig meer te merken. Nog maar een kwart van de experts verwacht dat de AEX-index verder gaat oplopen, terwijl bijna de helft een daling voorziet.

Voor die sombere stemming zijn volgens Van Zeijl verschillende redenen aan te wijzen. Veel experts vinden dat nu al het goede nieuws wel in de koersen zit verwerkt. Daarnaast zijn er de nodige dompers in de uitrol van coronavaccins.

De stemming onder de beursexperts voor februari is als volgt:

 • 25,9% is optimistisch (dat was vorige maand 47,9%)
 • 28,4% is neutraal (tegen 31,1% vorige maand)
 • 45,7% is pessimistisch (was 21,0%)
 • Saldo: -19,8%.

Verwachtingen komende half jaar: Dubbeltje op zijn kant

Voor de komende zes maanden houdt het aantal optimisten en pessimisten elkaar redelijk in evenwicht: ruim 28% verwacht een stijging en 26% gaat uit van een daling. Bijna de helft houdt rekening met een pas op de plaats. Het bescheiden optimisme van vorige maand is daarmee vrijwel verdampt.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

 • 28,4% is optimistisch (dat was vorige maand 38,7%)
 • 45,7% is neutraal (tegen 35,5% vorige maand)
 • 25,8% is pessimistisch (dat was 26,9%)
 • Saldo: 2,5%

Gaat inflatie dit jaar spelen?

De speciale vraag ging deze maand over inflatie. Van Zeijl was benieuwd of inflatie een thema wordt in 2021.

Dit waren de antwoordmogelijkheden:

 • Nee, de structurele factoren zijn er gewoon nog
 • Ja, er is zoveel geld bijgedrukt, dat gaat tot inflatie leiden
 • Alleen tijdelijk tot aan de zomer vanwege basiseffecten, zoals voor olie
 • Alleen tijdelijk, door inhaalvraag in de loop van 2021

Hierover waren de meningen behoorlijk verdeeld. 41% denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. 29% verwacht dat inflatie juist wel een thema gaat worden. De rest houdt rekening met een tijdelijk effect.

Aandelenkeuzes januari: Goed voorspeld

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers.

Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het eraf gebracht? Verrassend goed, zo blijkt. Alle getipte aandelen hebben de AEX-index verslagen en dat is natuurlijk een mooie secore. Gemiddeld steeg de waarde van het mandje toppers met 6,1%. De grootste klappers waren ASML en Prosus.

De meeste aandelen uit het rijtje floppers gingen naar beneden, zoals de experts ook hadden voorspeld. Er waren twee uitzonderingen: Unibail-Rodamco-Westfield en Shell. De koers van Unibail-Rodamco, die de laatste maanden het verloop heeft van een buckelpiste, schoot zelfs met 7,6% omhoog.

Per saldo liet een fictieve long-/shortportefeuille een prachtig rendement zien van bijna 8%.

Toppers januari
Rendement Floppers januari Rendement
Ahold Delhaize +2,1% Unibail-Rodamco-Westfield +7,6%
Prosus +8,4% Arcelor Mittal -4,4%
Just Eat Takeaway +2,4% Adyen -9,7%
Galapagos +6,9% Heineken -5,8%
ASML +10,5% Unilever -3,4%
    Royal Dutch Shell +4,8%


Keuzes februari: Ahold Delhaize torenhoge favoriet

Tot slot de keuzes voor februari. Waar moeten we onze kaarten op zetten en welke aandelen kunnen we beter mijden?

Ahold Delhaize blijkt opnieuw favoriet. Het aandeel werd 13 keer getipt en kreeg geen enkele tegenstem. Zou dit het effect van de lockdown zijn?

Op ruime afstand volgen Galapagos (die al voor de vierde maand op rij in het linker rijtje mag plaatsnemen), KPN, Unilever, Shell, ASML en Prosus. Sommige experts tipten KPN omdat ze denken dat er nog wat in het overnamevat zit, nu de Mexicaanse miljardair Carlos Slim zijn belang heeft uitgebreid.

Bij de flopaandelen staat Unibail-Rodamco-Westfield opnieuw fier bovenaan, op de voet gevolgd door Adyen. ArcelorMittal en Randstad maken het lijstje compleet.

Toppers februari
Saldo*
Floppers februari Saldo*
Ahold Delhaize 13 Unibail-Rodamco-Westfield -11
Galapagos 4 Adyen -9
KPN 3 ArcelorMittal -7
Unilever 2 Randstad -3
Royal Dutch Shell 2    
ASML 2    
Prosus 2    

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Bekijk ook: 'Beleggers zullen Ahold Delhaize snel herontdekken'

Reacties

5 Posts
Maros1974
0
Wanneer experts zeggen "wat een topper"
Dan hoop ik dat de koers niet onder de 23 gaat duiken deze maand, maar we gaan het zien.
Ik ben ook overtuigd van dit defensieve aandeel, maar ben benieuwd........ Persoonlijk verwacht ik een kleine terugval op de beurs (vooral tech, want daar zit echt wel een enorme bubbel in) waardoor men mogelijk geneigd is naar AH, Unilever etc over te gaan stappen. Succes en fijne dag allen.
Maan Arkenbosch
0
AHOLD wordt nu gemanipuleerd door shorters en blijft trampoline springen tussen €.23,90 en €23,40.
De KW verhouding is rond de 12-13. Het dividend rendement is 4% en dat is fraai voor een defensief aandeel. Zij willen voor $.100 miljoen aandelen inkopen. Slot dividend is in April vervallend. Nu hoogtevrees/lock down opkomt, is een defensief aandeel zoals AHOLD een rustig bezit. Bijkopen en dure aandelen zoals ASML/ASMI afstoten.
jarijn60
0
Ik kan niet begrijpen dat AholdDelhaize (incl. Bol.com!) niet voldoet aan de verwachtingen van de beleggers. Vanwege de coronacrisis hebben ze een veel hogere omzet en zal de netto-winst stijgen in vergelijking met 2019.
AholdDelhaize wil ook nog eens aandelen inkopen voor $ 100 miljoen. Dat moet toch ook de koers omhoog "duwen"?
Maros1974
0
Na de positieve adviezen van de experts voor februari al een hele week in de min. Ahold is me toch een koopwaardig aandeel, maar niemand die het ziet volgens mij. Er zal toch nog wel een klapper omhoog volgen neem ik aan?
Kopzorgen over erfpacht
0
Inmiddels reeds meer dan 25 jaar belegger met veilig en redelijk rendement in Ahold. Het bedrijf zou via een enigszins scherpere algemene prijsstelling en betere marketing (nog) meer aan de weg kunnen timmeren. Het bedrijf lijkt nu een beetje in te dutten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.